News

Povestea fabuloasă a româncei care l-a vândut FBI-ului pe gangsterul John Dillinger. Cum a sfârșit jefuitorul de bănci

”Femeia în roșu” este românca, cunoscută în SUA sub numele Anne Sage, care a facilitat uciderea celebrului spărgători de bănci John Dillinger, la 22 iulie 1934.
22.07.2022 | 07:35
Povestea fabuloasa a romancei care la vandut FBIului pe gangsterul John Dillinger Cum a sfarsit jefuitorul de banci
Ana Cumpănaș spera că va evita deportarea dacă îl trădează pe John Dillinger Foto: hepta, Wikipedia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

John Dillinger a fost o legendă printre spărgătorii de bănci. A dat 24 de spargeri folosind o mașină Ford pentru a fugi de la locul faptei, motiv de mândrie pentru producătorul american de mașini la acea vreme.

Cine a fost gangsterul John Dillinger

Dillinger, al cărui nume a dominat cândva titlurile ziarelor, a fost un hoț notoriu și vicios, potrivit site-ului FBI. Din septembrie 1933 până în iulie 1934, el și banda sa violentă au terorizat Vestul Mijlociu, ucigând 10 bărbați, rănind alți 7, jefuind bănci și arsenale de poliție și organizând trei evadări din închisoare, ucigând un șerif în timpul uneia și rănind doi gardieni în timpul unei alte evadări.

ADVERTISEMENT

John Dillinger s-a născut pe 22 iunie 1903, în Indianapolis, Indiana. Mama lui a murit când era tânăr, iar el a fost îngrijit în cea mai mare parte de sora lui mai mare, Audrey. După ce tatăl lui Dillinger s-a recăsătorit, John ar fi avut o relație proastă cu mama lui vitregă și tatăl strict.

În adolescență, Dillinger a avut probleme pentru bătăi și furturi mărunte.  Ulterior, Dillinger a renunțat la școală pentru a lucra într-un atelier de mașini, așa că tatăl său a decis să mute familia în orașul rural Mooresville, Indiana.

ADVERTISEMENT

Dillinger a refuzat în continuare să se întoarcă la școală, iar când a fost arestat pentru furt de mașini în 1992, a ales să se înroleze în Marină. John Dillinger a dezertat câteva luni mai târziu, când nava a fost andocată în Boston în 1923.

S-a întors în Indianapolis până în 1924 și s-a căsătorit cu Beryl Ethel Hovious, în vârstă de doar 16 ani. Cu toate acestea, Dillinger a avut probleme în a găsi de lucru și, în curând, a decis să se întoarcă la infracțiuni împreună cu prietenul său Ed Singleton. Cei doi au jefuit un magazin alimentar, dar au fost prinși rapid.

ADVERTISEMENT

Singleton a pledat nevinovat și a fost condamnat la câțiva ani de închisoare. Dillinger a decis să pledeze vinovat pentru agresiune și agresiune cu intenția de a jefui și a conspira pentru a comite o infracțiune și a primit o pedeapsă de la 10 la 20 de ani de închisoare.

John Dillinger a început să-și execute pedeapsa la închisoarea de stat din Indiana în 1924 și a fost eliberat condiționat în 1933. John s-a împrietenit cu jefuitori experimentați de bănci în timp ce era în închisoare. După eliberare, Dillinger a revenit imediat la o viață infracțională.

ADVERTISEMENT

La mai puțin de o lună de la eliberarea sa din închisoare, Dillinger a jefuit prima bancă, luând 10.000 de dolari de la New Carlisle National Bank din Ohio. John Dillinger a dat 24 de spargeri. A fost închis de două ori și a evadat. Era mereu cu un pas înaintea Poliției și a agenților FBI.

Pentru că utilizase un Ford cu performanțe deosebite la jafuri, unii dealeri Ford se lăudau cu asta. Ba chiar se întrebau dacă va folosi noul Ford la o nouă spargere.

Cum l-a trădat Ana Cumpănaș pe banditul american

Pe 22 iulie 1934, Dillinger, în vârstă de 31 de ani, a fost ucis de agenți FBI în timp ce părăsea Teatrul Biograph din Chicago.

El fusese trădat de proprietara de bordel, Ana Cumpănaș (poreclită Femeia în roșu), care a oferit FBI informații despre Dillinger și unde se găsea lui, în schimbul ajutorului lor pentru a preveni deportarea ei în România.

Cumpănaș i-a spus agentului Melvin Purvis că ea, Dillinger și o altă femeie mergeau la film, iar agenții l-au abordat în timp ce cei trei au ieșit afară. Dillinger a încercat să-i ia pistolul și să fugă, dar agenții Clarence Hurt, Charles Winstead și Herman Hollis au tras în el patru gloanțe.

În timp ce Dillinger zăcea pe pavaj pe moarte, privitorii au înmuiat batiste în sângele pentru suveniruri, iar poliția a trebuit să fie chemată pentru a securiza zona.

După moartea sa, trupul lui Dillinger a fost expus la morga din comitatul Cook, iar aproximativ 15.000 de oameni i-au văzut cadavrul înainte de a fi dus înapoi în Indiana și îngropat la cimitirul Crown Hill din Indianapolis.

Mormântul lui Dillinger a devenit un fel de punct turistic, iar piatra lui funerară a trebuit să fie înlocuită de mai multe ori, deoarece oamenii tăiau bucăți pentru a le duce acasă. O placă de beton a fost turnată mai târziu peste mormântul său pentru a descuraja jefuitorii de morminte.

Ce s-a întâmplat cu Ana Cumpănaș după ce l-a oferit FBI-ului pe Dillinger

Ana Cumpănaș (1891-1947) s-a născut în Banat, care făcea parte atunci din Austro-Ungaria. În 1914 a plecat în SUA împreună cu soțul ei. A divorțat și a intrat în tot felul de afaceri, cârciumi, bordeluri, intrând chiar în anturajul unor gangsteri ai vremii. Era cunoscută ca Anne Sage.

Cumpănaș ajuns să fie protejată atât de Al Capone cât și de John Dillinger. Nu de puține ori l-a ascuns pe acesta din urmă, pe mai mulți complici ai săi, precum și banii prădați în cursul jafurilor.

La un moment, dat, urmărită de FBI, a fost pusă să aleagă. Fie ajuta la prinderea sau lichidarea lui John Dillinger, fie va fi deportată din SUA.  Deși și-a îndeplinit misiunea, ea a fost deportată în 1936.

A mai trăit până în 20 aprilie 1947, construindu-și o fermă în localitatea natală, unde a crescut vite și găini.

”Femeia în roșu” a murit în circumstanțe neelucidate. O variantă spune că a fost găsită moartă cu un ac lung de păr înfipt în gât. În ușă era un bilet pe care scria „Sunt plecată la țară” care a stârnit suspiciuni pentru că Ana Cumpănaș nu a știut niciodată să scrie.

ADVERTISEMENT