Sport

Povestea lui Iris Muscalu, cel mai tânăr pilot-campion din România! Face furori la volanul ”Furiei Roz”

Iris Muscalu are doar 14 ani, e pasionată de bolizi cu mulți cai putere și a reușit să devină cel mai tânăr pilot-campion din România.
17.01.2024 | 19:06
Povestea lui Iris Muscalu, cel mai tânăr pilot-campion din România! Face furori la volanul ”Furiei Roz”
ADVERTISEMENT

Susținută de Federația Română de Automobilism Sportiv, Iris e extrem de fericită atunci când la concursuri reușește să-i depășească pe băieți. Tânăra s-a apucat de acest spor, dominat de bărbați, în 2021, însă la nici 14 ani are cu ce se lăuda!

Povestea lui Iris Muscalu, cel mai tânăr pilot-campion din România!

Asta, după ce a terminat prima în acest sezon Campionatul RallyCross organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv la clasa Juniori 1. Iris spune că o fascinează acest sport și așteaptă cu nerăbdare să fie prima în fiecare competiție.

ADVERTISEMENT

”Pentru o fată să facă motorsport este foarte interesant, pot spune că mai interesant decât pentru un băiat. După părerea mea ai o altă satisfacție când ești într-o competiție cu băieți și tu chiar reușești să ajungi la nivelul lor sau chiar să îi întreci”, a declarat Iris Muscalu, pilot în Campionatul de RallyCross.

Nu toți adversarii acceptă să fie întrecuți de o fată, mai ales de una de 14 ani, însă trebuie să se obișnuiască cu acest gând. ”Mă simt extraordinar! Am un sentiment pe care nu pot să îl descriu. Cu siguranță se supără, mai ales că eu sunt mai mică decât ei”, a completat Iris Muscalu. Deși a început RallyCross-ul doar în 2021, Iris este pasionată de motorosport ”de când se știe”.

ADVERTISEMENT

”Tata m-a întrebat nu vrei să mergi la un antrenament, să vezi dacă îți place și chiar mi-a plăcut foarte mult și am zis de ce să nu continui”, povestește tânăra. Campioana iese în evidență cu mașina sa vopsită în culoarea roz, la fel ca și costumul ei de pilot. ”Am găsit-o pe aceasta și m-am gândit că de ce să nu îi aduc o emblemă feminină și să îi fac cu niște detalii roz și costumul la fel”, povestește, mândră de ea, tânăra sportivă.

Desigur, sportul pe care-l practică este foarte periculos, drept dovadă nu a fost ferită de accidente chiar în anul în care a debutat în RallyCross. ”M-am răsturant în primul meu an la o etapă, chiar acasă, la Cîmpulung. Emoțiile au fost mai mari. Nu a fost o răsturnare foarte urâtă dar a fost prima și m-am speriat”, își aduce aminte Iris.

ADVERTISEMENT

RallyCross-ul este o primă etapă în cariera tinerei, care visează la clipele când va concura în campionatul de raliuri. ”Deocamdată sunt mică, am doar 14 ani, dar după ce împlinesc 16, vreau să concurez în campionatul de raliuri, mi se pare foarte interesant și îmi place foarte mult”, transmite Iris Muscalu. Așadar, în câțiva ani își va testa mașina și talentul la un alt nivel, mult mai ridicat.

Ce este Rally Cross-ul? Un sport pentru toate vârstele!

RallyCross-ul este un sport pentru toate persoanele, indiferent de vârstă. Conform organizatorilor, acesta constă în în curse de mașini în stil sprint, desfășurate pe un circuit cu suprafață mixtă, asfalt și teren accidentat, la care participă autovehicule special construite. Așadar, duelurile roată la roată, drifturile spectaculoase și mașinile care accelerează foarte rapid nu sunt lipsite de la RallyCross.

ADVERTISEMENT

”RallyCross-ul este un sport pentru toate vârstele, la care pot participa atât copiii cu vârste începând de la 9 ani (la categoria debutant fiind asistați în mașină de un adult), adolescenții, cât și adulții până la orice vârstă”, mai anunță organizatorii.

ADVERTISEMENT