Alexandru Pesamosca a făcut istorie în medicina românească. Doctorul pediatru îi uimea pe mulți cum reușea să salveze de la moarte copii aflați în faza terminală și pe care alți colegi de breaslă au refuzat să-i opereze.
Alexandru Pesamosca a fost considerat un doctor-minune. Timp de jumătate de secol a făcut peste 45.000 de intervenții chirurgicale, iar unele la risc, fiind premiere mondiale. În pofida carierei de succes, pentru care pierdea și ore de somn, viața nu a fost prea blândă cu el.
Alexandru Pesamosca s-a născut în Constanța, în anul 1930, într-o familie de italieni. A murit în anul 2011, la Spitalul Clinic de Urgență București. În 1945 a absolvit Facultatea de Medicină Generală, din Capitală.
A fost inițial medic pediatru într-un sătuc din Fetești, după care a lucrat la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” și la Spitalul Budimex, în prezent ”Marie Curie”.
Doctorul nu doar că își făcea cu pasiune meseria, ci avea și credință în Dumnezeu, obișnuind să se roage înainte de operații. Chiar el a spus asta într-un interviu, când relata operația foarte dificilă a unui copil al cărui esofag era distrus.
Copilul era din Ardeal, iar părinții și-au pus o ultimă speranță în Alexandru Pesamosca. Acesta și-a dat seama că situația pacientului era una deosebită. S-a apropiat de o iconiță din spital, s-a rugat și apoi și-a luat inima în dinți. În momentul intervenției, i-a refăcut minorului esofagul dintr-o parte din colon, ceva care nu s-a mai întâlnit până atunci.
”În momentul în care l-am deschis am simțit așa, ceva, ca un fior venit de deasupra mea, ca o mângâiere caldă pe creștet. Ce putea să fie chestia asta dacă nu o influență divină, o inspirație providențială?
I-am înlăturat tot organul bolnav și-am început să reconstruiesc altul, dintr-un cadru de colon. Adică, i-am luat un segment de colon din care i-am făcut un esofag nou-nouț. Totul într-o singură operație. Așa ceva nu s-a mai făcut niciodată”, detalia medicul.
Un alt caz uimitor al medicului a fost al unei fetițe de 9 ani, care s-a născut fără sfinctere, cel anal și ureteral. După două nopți nedormite, doar o oră reușind să ațipească, a intrat în sala de operație, a luat din pulpa fetiței un mănunchi de fibre musculare, iar din acestea a construit două noduri, pe care le-a prins în dreptul anusului și al uretelui.
Întreaga intervenție a fost filmată, deoarece era o premieră mondială. Odată cu trecerea anilor, Alexandru Pesamosca a primit o invitație la un botez. Era chiar din partea fetiței pe care a operat-o la 9 ani.
”Astea împliniri, domnule. Nu vile, mașini sau mai știu eu ce rahaturi. Să repari un copil-păianjen, care merge în patru labe, să-i înnădești și să-i cârpești tendoanele și ligamentele și să-l faci biped și sănătos tun, să alerge la tine și să te strângă în brațe, asta înseamnă fericire!”, ar fi declarat Alexandru Pesamosca după ce a primit invitația.
În spatele succesului profesional al lui Alexandru Pesamosca se afla o dramă. A avut doi fii care i-au murit, iar în 1999 i-a murit și soția. După decesul acesteia din urmă, a vrut să fie tot mai aproape de copiii de la ”Marie Curie”.
Alexandru Pesamosca s-a mutat definitiv la Spitalul ”Marie Curie” într-o rezervă de 10 metri pătrați, unde avea mulțimi de cărți, studii de medicină, diplome, suveniruri. Tot aici făcea și consultațiile pacienților, informează oficialmedia.ro