Life

Povestea miliardarului care ar fi fost mâncat de canibali. Dispariţia sa rămâne în continuare un mare mister

Michael Rockefeller este miliardarul despre care se crede că a fost mâncat de canibali. Chiar dacă au trecut zeci de ani de la dispariție, aceasta rămâne un mister.
09.10.2022 | 17:00
Povestea miliardarului care ar fi fost mancat de canibali Disparitia sa ramane in continuare un mare mister
Misterul dispariției miliardarului Michael Rockefeller. Se crede că a fost mânat de canibali. Foto: peabody.harvard.edu
ADVERTISEMENT

Michael Rockefeller a fost cel de-al cincilea și ultimul copil lui Mary și Nelson Rockefeller, guvernator al New York-ului și viitor vicepreședinte al SUA. Totodată, străbunicul său a fost fondatorul Standard Oil și primul miliardar din America. Chiar dacă a avut lumea la picioare, Michael a dispărut în mod misterios și se crede că ar fi fost mâncat de canibali.

Povestea lui Michael Rockefeller, miliardarul despre care se crede că a fost mâncat de canibali

Michael Rockefeller a venit pe lume pe data de 18 mai 1938, într-o familie predestinată succesului. Fiind al cincilea și ultimul copil al guvernatorului New York-ului, Nelson Rockefeller, și al soției lui Mary, precum și strănepotul fondatorului Standard Oil, John D. Rockefeller, părea ca va avea un viitor mai mult decât strălucit.

ADVERTISEMENT

A studiat economia și istoria la Harvard și a absolvit „cum laude”. După șase luni de armată, Michael s-a alăturat unei expediții organizate de Muzeul de Arheologie și Etnologie Peabody pentru a studia tribul Dani din partea de vest a Noii Guinee.

Totuși, Michael Rockefeller și un prieten au hotărât să organizeze pe cont propriu o călătorie în sud pentru a cunoaște tribul Asmat, un popor băștinaș format din aproximativ 50-60.000 de mii de oameni, stabilit în zona Parcului Național Lorentz.

ADVERTISEMENT

Michael era însoțit de Renne Wassing, un antropolog plătit de guvernul olandez și de doi adolescenți ce făceau parte din tribul Asmat.

Ei au vizitat satele din zonă și au făcut comerț. Au dat la schimb cârlige pentru pescuit și tutun și au primit diferite arme, precum sulițe și săgeți.

ADVERTISEMENT

În doar trei săptămâni au străbătut 13 sate și au adunat obiecte pe care să le expună la Muzeul de Artă Primitivă. De menționat este, însă, ca locuitorii din Asmat practicau poligamia și homosexualitatea și, de asemenea, erau adepții unor rituali religioase macabre, precum canibalismul, consumul de urină și îmbăierea în sânge uman.

Pentru că nu aveau aproape deloc contact cu exteriorul, locuitorii tribului credeau că dincolo de insulă locuiesc spiritele și, cel mai probabil, atunci când Michael Rockefeller și Wassing au sosit pe teritoriul lor, au fost considerați ființe supranaturale.

ADVERTISEMENT

Michael Rockefeller a dispărut în misterios și nu a mai fost găsit niciodată

Pe 17 noiembrie 1961, Michael, Rene și cei doi adolescenți traversau râul Betsj, dar din cauza vremii potrivnice, ambarcațiunea pe care se aflau s-a răsturnat.

Adolescenții au înotat către țărm în căutare de ajutoare, iar Michael Rockefeller și Rene Wassing au rămas pe barcă. Michael a decis să nu mai aștepte, și-a legat de el două bidoane de apă de 18 litri, goale, și a plecat spre uscat.

Atunci a fost ultima dată când a fost văzut, în timp ce prietenul său a fost salvat de autorități. Michael Rockefeller a fost căutat de tatăl, mama vitregă și sora geamănă, precum și de guvern. S-au folosit avioane, elicoptere și bărci, dar nu a fost de găsit.

În 1964, a fost declarat, oficial, decedat, însă misterul nu a fost elucidat niciodată. Chiar dacă teoria acceptată este că a murit înecat, există și unele mai sumbre.

Motivul pentru care Michael Rockefeller ar fi fost mâncat de canibali

Milt Machlin a călătorit, în anul 1969, în satul Otsjanep și a aflat că Michael Rockefeller ar fi fost ucis și mâncat de canibali. Motivul ar fi fost simplu, autoritățile olandeze care stăpâneau zona obișnuiau să recurgă la acte de violență pentru a-i intimida pe localnici, iar în timpul unei dispute 1958 ar fi ucis mai mulți Asmat.

Astfel, în semn de răzbunare, ei l-ar fi ucis pe Michael Rockefeller imediat ce a ajuns la țărm. Teoria a fost confirmată de doi misionari francezi care ani de zile trăiseră în sânul comunității și vorbeau limba localnicilor, astfel aflând că unii dintre ei au luat viața miliardarului.

Ei l-ar fi străpuns cu sulițele, l-ar fi decapitat și i-ar fi mâncat creierul într-un ritual a victoriei. Restul trupului ar fi fost, de asemenea, gătit și consumat. Din oase, băștinașii ar fi făcut pumnale, iar tibiile le-ar fi transformat în unelte de pescuit.

ADVERTISEMENT