News

Povestea misterioasă a unui student care a dispărut fără urmă în timp ce vorbea cu tatăl său la telefon. “Oamenii nu se evaporă, dar se pare că el a făcut-o”

Brandon Swanson a dispărut brusc fără urmă în mai 2008. Tânărul avusese un accident minor și își chemase părinții să-l recupereze
12.01.2024 | 19:11
Povestea misterioasa a unui student care a disparut fara urma in timp ce vorbea cu tatal sau la telefon Oamenii nu se evapora dar se pare ca el a facuto
Brandon Swanson este de negăsit de peste 15 ani Sursa foto: Wikipedia, Marshall Independent / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când Brandon Swanson, care avea 19 ani în 2008, a ajuns cu mașina într-un șanț de pe marginea drumului, în apropiere de Minnesota West Community and Technical College, și-a chemat părinții în ajutor. În timp ce vorbea cu ei la telefon, dându-le repere cu privire la locul unde se estima că se află, Swanson mergea pe jos spre niște lumini despre care credea că se văd din cel mai apropiat oraș, tăind-o peste câmpuri și sărind garduri pentru a câștiga timp.

Misterioasa dispariție a lui Brandon Swanson

Când apelul a ajuns la minutul 47, tatăl lui Brandon Swanson l-a auzit pe acesta înjurând, convorbirea s-a întrerupt, iar tânărul nu a mai fost văzut niciodată. La mai bine de 15 ani de la dispariția lui, poliția încă nu a reușit să-l localizeze sau să-i găsească rămășițele. Nu i-a fost găsit nici măcar telefonul mobil sau cheile de la mașină.

ADVERTISEMENT

Iar părinții săi sunt încă în căutarea unor răspunsuri. “Știți, oamenii nu se evaporă”, a declarat mama lui Brandon Swanson citată de ATI.com. “Dar se pare că el a făcut-o.”

Brandon Victor Swanson s-a născut pe 30 ianuarie 1989. Tânărul, care avea 19 ani și 1,70 metri înălțime, era student la Minnesota West Community and Technical College. Pe 14 mai 2008, Swanson a plecat să sărbătorească cu prietenii sfârșitul cursurilor din acel an.

ADVERTISEMENT

În acea seară, a participat la câteva petreceri locale, mai întâi în Lynd, în apropiere de casa sa din Marshall, apoi în Canby, la aproximativ 56 de kilometri de casă. Prietenii lui Swanson aveau să relateze mai târziu că, deși l-au văzut consumând alcool, tânărul nu părea beat.

Brandon Swanson a plecat din Canby către casă undeva după miezul nopții, o călătorie pe care o făcea practic în fiecare zi ca parte a drumului său spre și de la școală. Dar în acea noapte, în loc să meargă pe Minnesota State Highway 68, cea mai directă rută între Canby și Marshall, Swanson a ales să conducă pe drumuri agricole rurale, probabil pentru a evita poliția.

ADVERTISEMENT

Oricare ar fi fost motivele sale, tânărul a intrat curând în necazuri. Brandon Swanson a ajuns într-un șanț în apropierea unui teren agricol și nu a mai putut ieși În jurul orei 1:54 a.m., Brandon Swanson și-a sunat părinții cerând ajutor pentru a ajunge acasă. Le-a spus că se afla în apropiere de Lynd, la aproximativ 10 minute de Marshall.

Părinții lui Swanson au plecat să-l recupereze, rămânând cu el la telefon în timp ce conduceau, dar nu au reușit să-l localizeze. La primele ore ale dimineții, nervii s-au încins, iar frustrările au crescut. “Nu mă vedeți?”, a întrebat Brandon Swanson, în timp ce atât el, cât și părinții săi au aprins farurile mașinii pentru a-și semnala prezența, a relatat CNN.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, Brandon a închis telefonul. Mama sa l-a sunat înapoi, cerându-și scuze, iar Swanson le-a spus părinților săi că se va întoarce pe jos spre casa prietenului său din Lynd. Așa că tatăl lui Brandon și-a lăsat soția acasă și a continuat spre Lynd, rămânând la telefon cu fiul său.

Ultimele cuvinte ale lui Brandon Swanson

Tânărul le-a sugerat părinților săi să se întâlnească cu el în parcarea unui club de noapte popular din Lynd și a decis să scurteze drumul mergând peste câmp. Tatăl lui și-a auzit fiul mergând, apoi strigând deodată “Oh, shit!”, moment în care convorbirea s-a întrerupt. Acestea aveau să fie ultimele cuvinte pe care le-a auzit cineva de la Brandon Swanson.

Apelurile repetate ale părinților ajungeau direct în mesageria vocală, iar pentru restul nopții părinții lui Swanson, cu ajutorul prietenilor fiului lor, au străbătut în zadar drumurile de pietriș și terenurile agricole nesfârșite din zona rurală.

A doua zi dimineață, la ora 6:30, mama lui Brandon, Annette, a sunat la poliția din Lynd pentru a anunța dispariția fiului ei. Poliția nu a reacționat imediat, spunându-i că Brandon era un adolescent la facultate și că nu era anormal ca un tânăr adult să fie plecat toată noaptea după ce terminase cursurile universitare.

Pe măsură ce orele treceau fără ca tânărul să se întoarcă, ofițerii locali s-au alăturat în cele din urmă căutării, apoi au solicitat extinderea căutării la nivelul întregului district. Telefonul lui Brandon Swanson era încă funcțional, iar poliția a triangulat locația ultimului său apel până la cel mai apropiat turn de telefonie mobilă. Acesta se afla în Porter – la peste 30 de kilometri distanță de locul în care tânărul credea că se află.

Poliția și-a concentrat căutările în zona din jurul localității Porter, iar sedanul Chevy Lumina verde al lui Swanson a fost găsit în acea după-amiază. Mașina era blocată într-un șanț de pe Lyon Lincoln Road, între Porter și Taunton, dar ofițerii nu au găsit nicio urmă a lui Brandon sau vreo dovadă că fusese victima unei infracțiuni.

A început o căutare extinsă care a implicat câini polițiști, supraveghere aeriană și sute de voluntari. Unitatea canină i-a condus pe ofițeri la aproximativ cinci kilometri distanță de șanț, până la râul Yellow Medicine, care curgea repede și cu debit mare, înainte de a pierde urma lui Swanson. Nu au fost descoperite bunuri personale sau haine aparținând lui Brandon Swanson pe traseul spre râu sau de-a lungul peste trei kilometri de râu din zonă.

Pe o perioadă de trei săptămâni, câinii de căutare și de cadavre nu au găsit nimic. Brandon Swanson dispăruse pur și simplu în zona rurală și pe drumurile secundare din Minnesota. La sfârșitul anului 2008, Emergency Support Services, o organizație de căutare și salvare cu sediul în Minneapolis, a identificat o zonă de interes de 363 de kilometri pătrați și și-a concentrat căutările acolo.

Cu toate acestea, unii fermieri au refuzat să permită accesul câinilor de căutare pe terenurile lor, în special în timpul sezonului de plantare și recoltare, lăsând goluri geografice semnificative în căutarea lui Swanson. Iar problema persistă până în prezent.

Teorii despre dispariția lui Brandon Swanson

Înainte de dispariția sa, Brandon Swanson nu avea antecedente de boli mintale. Era în general sănătos și nu avea nicio afecțiune preexistentă cunoscută. Unii cred că tânărul ar fi căzut în râu și a fost luat de ape, dar anchetatorii au considerat că acest lucru este puțin probabil, deoarece corpul său nu a fost recuperat niciodată. De asemenea, dacă Swanson ar fi căzut în râu, ar fi reușit să se iasă pe uscat și, în cele din urmă, ar fi decedat din cauza hipotermiei, un câine pentru cadavre i-ar fi detectat probabil mirosul.

De asemenea, mama lui Swanson se îndoia că fiul ei s-a înecat, potrivit CNN, deoarece unul dintre câinii implicați în operațiunea de căutare a urmărit mirosul lui Swanson de la mașina sa pe o pistă lungă de pietriș spre o fermă abandonată. Poteca lungă de cinci kilometri ducea, de asemenea, la râu, unde inițial câinele a sărit în apă, apoi a ieșit și a continuat să urmărească o altă potecă de pietriș până când a pierdut și el mirosul lui Swanson.

Pare puțin probabil ca Swanson să își fi înscenat propria dispariție, deoarece încercase să se întâlnească cu părinții săi în acea noapte. O teorie sugerează că Swanson ar fi suferit o cădere psihică sau ar fi murit prin sinucidere. Dar părinții săi au declarat că, în timpul ultimei convorbiri telefonice cu el, Swanson părea coerent și nu părea să fie afectat, a relatat Marshall Independent.

Stadiul actual al căutărilor

La 1 iulie 2009, un proiect de lege numit “Legea lui Brandon” a fost adoptat în Minnesota. Actul normativ, pentru care au militat părinții lui Swanson, cere autorităților să ia imediat în considerare un raport de dispariție și să înceapă o anchetă, indiferent de vârsta persoanei dispărute. Motivația cuplului a fost aceea de a evita ca alte familii să fie nevoite să se confrunte cu aceleași obstacole pe care le-au întâmpinat în încercarea de a iniția căutarea fiului lor dispărut.

Au trecut mai bine de 15 ani, iar căutările efectuate de către Serviciile de asistență de urgență și Biroul șerifului din Yellow Medicine County continuă atunci când sezonul de recoltare o permite. De asemenea, echipele de căutare trebuie să se confrunte cu vânturile turbionare din sud-vestul statului Minnesota, care au complicat și mai mult eforturile lor. Managerii de căutare au numit zona în care Brandon a dispărut cel mai dificil teren care există, cu excepția Canadei.

În toamna anului 2021, râul Yellow Medicine River a secat ca urmare a unei secete, iar forțele de ordine au efectuat o excavare care nu a dat niciun rezultat. Forțele de ordine continuă să primească ponturi, care au făcut ca cazul lui Swanson să nu fie uitat într-un sertar

Până în prezent, nu a fost recuperată nicio dovadă fizică legată de Brandon Swanson, telefonul său mobil, cheile de la mașină sau hainele. Tot ce le-a rămas părinților săi sunt amintirile și acel ultim și înfiorător apel telefonic.

ADVERTISEMENT