News

Povestea tânărului nevoit să fugă din Rusia după ce a fotografiat trenul lui Putin. Cum l-a amenințat FSB

Un blogger rus a făcut o pasiune din urmărirea și fotografierea trenului blindat al lui Putin. Acum trăiește în exil după ce a intrat în vizorul FSB
19.03.2023 | 10:16
Povestea tanarului nevoit sa fuga din Rusia dupa ce a fotografiat trenul lui Putin Cum la amenintat FSB
Mihail Korotkov a urmărit ani de zile trenul lui Putin Sursa Foto: The Washington Post, Meduza / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru Mihail Korotkov, un “trainspotter” (observator pasionat de trenuri n.r.) de-o viață, un tren neobișnuit de pe căile ferate rusești a devenit o obsesie, ca și cum ar fi urmărit un animal rar. Korotkov, în vârstă de 31 de ani, a petrecut ani de zile urmărind și fotografiind trenul blindat de lux, special și discret al președintelui Vladimir Putin.

Nevoit să fugă din Rusia după ce a fotografiat trenul lui Putin

El a fost primul trainspotter care a postat online, în 2018, o imagine a trenului argintiu elegant cu detalii roșii și gri, adesea tras de mai multe locomotive. “Muritorii de rând nu călătoresc într-un astfel de tren”, a scris Korotkov, relatează Washington Post.

ADVERTISEMENT

Găsirea și fotografierea trenului a fost atât terifiantă, cât și entuziasmantă. Pentru Korotkov, era ca un “tren fantomă”, cu un orar secret, fără numere de identificare a locomotivelor și cu ferestrele întotdeauna acoperite. Cel puțin, unul dintre vagoane are o cupolă neobișnuită în partea de sus – despre care se crede că adăpostește echipamente speciale de comunicații.

“Eram atât de adâncit în hobby-ul meu. Am încercat să obțin imagini cu adevărat rare”, și-a amintit Korotkov într-un interviu. “Iar pentru mine, provocarea era atât de mare încât nu mă gândeam la consecințe.”

ADVERTISEMENT

Președintele rus este cunoscut ca fiind fanatic de precaut – detractorii ar spune paranoic – când vine vorba de securitate. În timpul pandemiei de coronavirus, Putin a pus să fie instalat un “tunel de dezinfecție” special la reședința sa pentru a decontamina vizitatorii cu agenți de curățare în aerosoli și lumină ultravioletă. Uneori, Putin părea să rămână izolat timp de săptămâni întregi.

În timpul pandemiei, Korotkov și alți entuziaști au observat o creștere bruscă a utilizării trenului prezidențial. “Se grăbește ca un nebun, iar toate celelalte trenuri programate îi fac loc”, a scris el pe blogul său în 2021. Cu Rusia în război în Ucraina, Putin pare să-l folosească și mai mult, ceea ce face ca trenul să devină un subiect de curiozitate intensă pentru agențiile de știri rusești de investigație.

ADVERTISEMENT

Putin circulă tot mai mult cu trenul

Centrul Dossier Center, cu sediul la Londra, legat de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski, a citat o sursă anonimă apropiată administrației prezidențiale, care a declarat că Putin a folosit trenul din ce în ce mai mult începând cu 2021, deoarece acesta nu poate fi urmărit ca avioanele.

Publicația media rusă Proekt a raportat luna trecută că au fost construite stații secrete și linii de legătură în locații pe care Putin le vizitează des, inclusiv Novo Ogariovo, în afara Moscovei, în 2015, Sochi, în 2017, și Valdai, în 2019.

ADVERTISEMENT

Stațiile de metrou și de cale ferată din Rusia sunt printre cele mai frumoase din lume, dar Korotkov a făcut întotdeauna o fixație pentru trenuri, o dragoste care datează din copilărie, când părinții săi i-au cumpărat o cale ferată de jucărie. Crescut în Dedovsk, un orășel la vest de Moscova, el și-a început blogul “Railway Life”, cu sloganul “pe calea ferată cu dragoste”, în al doilea an de facultate, când nici măcar nu deținea un computer.

Într-un interviu, Korotkov a declarat că a pus suflet în blog, “o muncă colosală și minuțioasă”. Odată, a urmărit un tren interurban rusesc pe un ATV și a filmat aventura. Făcea plimbări lungi cu bicicleta sau drumeții în mediul rural în căutarea unor trenuri și avioane interesante, împrietenindu-se cu câini la întâmplare pe drum. Acasă, și-a adorat șobolanul de companie, Baranka, care înseamnă “Covrig”.

Trainspotterii din Rusia, ca și din alte părți, formează o comunitate mică, dar pasionată. Colegii îl anunțau pe Korotkov ori de câte ori trenul special al lui Putin se îndrepta spre Moscova, astfel încât acesta să se grăbească spre șine cu aparatul său de fotografiat.

Cum l-a amenințat FSB pe Korotkov

El a făcut multe fotografii ale trenului lui Putin, dar a postat doar câteva online. “Încercam să nu atrag atenția asupra faptului că eram foarte interesat de acest subiect”, a declarat el, adăugând că acesta a fost apogeul hobby-ului său. După aceea, nu a mai existat nicio altă țintă mare pe care să o urmărească.

Cu toate acestea, pasiunea lui Korotkov nu a fost, se pare, apreciată de serviciile speciale însărcinate cu protejarea lui Putin și a secretelor sale. În mai 2021, pe pagina de YouTube a lui Korotkov au apărut mesaje ciudate: transcrieri cuvânt cu cuvânt ale unor conversații telefonice private între el și prietenul său cel mai apropiat și colegul său trainspotter, Vladimir, despre o excursie pe care cei doi o plănuiau, despre fiica lui Vladimir și alte discuții revelatoare.

“Când am văzut acele conversații în comentariile mele, a fost înfiorător”, a spus el. Singura explicație, a spus el, a fost că era urmărit de Serviciul Federal de Securitate, sau FSB. El a interpretat mesajele ca pe un avertisment de a se opri. “M-am gândit la siguranța mea personală și, din acel moment, am realizat că tot ceea ce publicasem pe internet putea fi folosit împotriva mea”, a spus el. Bucuria copilărească pe care o trăia de pe blogul său de 11 ani despre trenuri s-a transformat în cenușă. “Le-am spus părinților mei că viața mea era în pericol”, a mai spus el.

Pentru Korotkov, 2022 a fost un an greu. În ziua invaziei Rusiei în Ucraina, el s-a trezit în apartamentul său în zgomotul de sticlă spartă și miros de fum. Un incendiu izbucnise în apartamentul de sub al său, aproape la aceeași oră la care a avut loc atacul Rusiei.

Invazia l-a șocat. El a spus că a încercat să evite să se certe cu părinții săi, care o susțineau cu tărie. Dar nu putea să doarmă și își petrecea nopțile urmărind fără odihnă știrile despre război pe telefon. Obosit și distras, el a spus că ieșea din apartament fără să închidă ușa, uita să plătească cumpărăturile la magazin și, odată, a lăsat un ceainic pe aragaz, aproape provocând un incendiu.

Se temea că postările sale de tip “trainspotting” ar putea fi folosite pentru a-l încarcera pentru sabotaj sau terorism. În martie, a închis blogul, a spus el, pentru “securitatea mea personală”. Cu toate acestea, anxietatea sa a crescut pe măsură ce Kremlinul, în timp de război, devenea tot mai represiv.

Decizia de a emigra

Fără blog, a spus el, s-a simțit ca și cum și-ar fi pierdut rostul vieții. S-a concentrat pe cele două locuri de muncă, ca analist financiar și profesor de fizică cu jumătate de normă. “Munca mea și șobolanul meu m-au salvat.”

Mergea la concerte și expoziții și se plimba prin parc, încercând, spunea el, să găsească un echilibru între frumusețea vieții și faptul că știa că războiul era în desfășurare. “Am încercat să mă bucur de fiecare moment, coexistând cu amărăciunea a ceea ce se întâmpla”, a spus el, “păstrând o speranță luminoasă”. Nu a fost ușor.

În iulie, iubitul său șobolan de companie s-a îmbolnăvit, iar el a petrecut săptămâni întregi încercând să îl salveze. A simțit amărăciune față de părinții săi, care i-au sugerat să arunce șobolanul muribund la gunoi sau chiar să îl dea de mâncare pisicii lor. În august, a organizat o ceremonie solemnă și l-a îngropat. “Am mai pierdut o ancoră”, a scris el la acea vreme.

Mobilizarea militară a lui Putin din septembrie l-a făcut în cele din urmă să treacă la acțiune și, în câteva zile, a fugit din Rusia, ignorând rugămințile părinților săi de a rămâne. Korotkov a declarat că filozofia sa este “dragostea față de tot și de toți cei care sunt în viață”, dar că acest ideal simplu nu este în concordanță cu societatea din ce în ce mai militaristă și autoritară a Rusiei și chiar cu proprii săi părinți.

“Cel mai greu a fost să realizez în cele din urmă că emigrarea era singura soluție și să renunț la viața mea trecută și să o iau de la zero”, a spus el. Korotkov aa explicat că se gândea să plece încă din 2014, când Rusia a invadat și anexat ilegal Crimeea.

“Am putut vedea ce se întâmpla în țară și m-am gândit că ar trebui să încep să iau în calcul emigrarea”, a spus el. Nu a fost singurul. După absolvirea universității în 2015, a spus el, majoritatea colegilor săi de clasă au plecat. Dar Korotkov a rezistat, observând trenuri, postând fotografii, sperând că lucrurile se vor îmbunătăți.

A fugit din Moscova cu mașina

A plecat din Moscova – nu cu trenul, ci cu mașina – conducând spre Kazahstanul vecin. În momentul în care două citații pentru serviciul militar au sosit la două adrese unde locuise, el era deja dincolo de granița din Kazahstan. De acolo, a plecat în India pentru câteva luni. “Toată viața mea era în rucsac – laptopul, pașaportul, documentele, telefonul mobil”, a spus el.

Acum locuiește lângă o plajă din Sri Lanka, organizând cursuri de formare IT online pentru o companie rusă. (Compania financiară l-a concediat după ce a plecat.) “Mi-e dor de familia mea”, a spus el. “Dar acesta este singurul lucru pe care l-am lăsat în Rusia.”

Când și-a început blogul în 2011, Korotkov nu a visat niciodată că acesta se va transforma într-o pasiune atât de mare sau că va duce la probleme cu autoritățile. În aceste zile, el urmărește avioanele în loc de trenuri și postează videoclipuri colorate din viața sa în străinătate. Obiectivul camerei sale de filmat tinde să găsească animale, trenuri, autobuze, avioane, oameni în mișcare și mici momente umane. El postează zilnic transmisiuni în direct, analizează cele mai recente fotografii ale trainspotterilor din Rusia sau folosește ChatGPT.

“În timp ce conflictul dintre Rusia și Ucraina este încă în desfășurare, viața mea este în aer”, a spus el. “Din păcate, ar putea dura foarte mult timp.” Între timp, spune el: “Sunt pregătit să mă deplasez în jurul lumii. Principalul lucru este electricitatea pentru laptop și WiFi pentru munca mea.”

ADVERTISEMENT