News

Povestea tragică a jurnalistei care s-a sinucis în direct. Christine a scos un pistol și nu a ezitat: ”Veți vedea o altă premieră”

Povestea tragică a jurnalistei Christine Chubbuck, prima prezentatoare care s-a sinucis în direct, rămâne un punct negru în istoria televiziunii.
28.12.2023 | 17:46
Povestea tragica a jurnalistei care sa sinucis in direct Christine a scos un pistol si nu a ezitat Veti vedea o alta premiera
Povestea tragică a jurnalistei Christine Chubbuck. La doar 29 de ani, aceasta s-a sinucis în direct, în timp ce prezenta știrile. Sursa foto: Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea jurnalistei care s-a sinucis în direct, în timp ce prezenta știrile. ”Sunteți pe cale să vedeți o altă premieră” a spus tânăra, apoi a recurs la un gest care șoca o lume întreagă.

Povestea tragică a jurnalistei Christine Chubbuck. La doar 29 de ani, aceasta s-a sinucis în direct, în timp ce prezenta știrile

În urmă cu o jumătate de secol, Christine Chubbuck, o tânără de 29 de ani, devenea prima jurnalistă care decidea să-și pună capăt zilelor în direct la un post de televiziune.

ADVERTISEMENT

Totul s-a întâmplat pe data de 15 iulie 1974. La orele dimineții, tânăra prezentatoare ajungea la sediul televiziunii WXLT Channel 40. La acea vreme, postul TV avea o tendință de a prezenta tot mai des știri cu întâmplări tragice.

Chubbuck era atunci gazda talk-show-ului intitulat ”Suncoast Digest show”. În acea zi însă, spre deosebire de edițiile anterioare, Christine a decis să-și înceapă emisiunea cu un buletin de ştiri.

ADVERTISEMENT

Jurnalista a prezentat trei ştiri de importanţă naţională, apoi a vorbit de un atac armat care a avut loc la un bar local. Finalul buletinului de ştiri avea să aducă o premieră macabră în istoria televiziunii.

Chubbuck a făcut un anunț șocant: ”Respectând politica postului Channel 40 de a vă transmite cele mai sângeroase ştiri, sunteţi pe cale să vedeţi o altă premieră: o tentativă de suicid”.

ADVERTISEMENT

Câteva clipe mai târziu, aceasta a scos un pistol calibrul 38 din geantă, punându-și capăt vieții în fața a mii de telespectatori. Responsabilii televiziunii americane au schimbat imediat imaginea într-un fundal negru. Ulterior, au transmis un promo, urmat de un film.

La scurt timp după tragedie, directorul de știri al postului, Mike Simmons a găsit, printre documentele jurnalistei, un scenariu complet pentru emisiunea ei din acea zi. Acesta conținea o ştire despre moartea sa. Ea trebuia să fie citită de un reporter care i-ar fi luat locul.

ADVERTISEMENT

Jurnalista TV 40 Christine Chubbuck s-a împuşcat în timpul unei transmisiuni în direct, în această dimineaţă, într-un talk-show al Canalului 40. A fost transportată imediat la Spitalul Sarasota Memorial. Ea se află în stare critică”, a spus Mike Simmons, citat de The Dallas Morning News.

Christine Chubbuck, o tânără care a pierdut lupta cu depresia

În urma gestului extrem, Chubbuck a fost transportată la Sarasota Memorial Hospital. Avea să fie declarată moartă 14 ore mai târziu. Povestea jurnalistei care s-a sinucis în timpul unei emisiuni în direct a fost prezentată în două filme care au avut premiera la ediția din 2016 a Festivalului Sundance.

Ulterior, ancheta acestei tragedii a relevat faptul că realizatoarea TV ar fi cumpărat pistolul cu opt zile înainte de tragedie. Familia ei a dezvăluit că tânăra suferea de depresie şi că manifestase anterior tendinţe suicidale.

Potrivit fratelui lui Christine Chubbuck, Greg, tânăra a început o relație cu bărbat la 30 de ani, când ea avea 21 de ani. La acea vreme, tatăl ei nu a fost de acord cu relația. De atunci, Christine nu mai avusese nicio relație.

În 1970, Christine luase o supradoză de droguri. Ea făcea frecvent referire la acel eveniment în emisiunile pe care le prezenta. Chubbuck fusese la psihiatru cu doar câteva săptămâni înainte de moartea ei.

Mama ei era la curent cu problemele sale de ordin psihic. Ea a ales să nu spună conducerii WXLT despre tendințele de sinucidere ale fiicei ei. Se temea că fiica ei va fi concediată.

Emisiunea cu sinuciderea live a jurnalistei a fost înregistrată. Singura casetă care există cu aceasta a ajuns la biroul șerifului din Sarasota, ca probă. Ulterior, filmarea a fost transmisă familiei ziaristei.

ADVERTISEMENT