News

Prăjitură de tip Măgura și cozonac, pe lista de achiziții a unui penitenciar. Ce mâncau deținuții politic în regimul comunist

Prăjitură de tip Măgura și cozonac pe lista de achiziții a unui penitenciar care a postat mai multe licitații în sistemul electronic de achiziții publice
14.07.2021 | 18:36
Prajitura de tip Magura si cozonac pe lista de achizitii a unui penitenciar Ce mancau detinutii politic in regimul comunist
Deținuții de la Poarta albă au parte și de desert. Sursa foto- colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă pe vremuri deținuții erau înfometați, situația s-a schimbat destul de mult în ultima perioadă. Astfel, aceștia au parte chiar și de desert la masă și trebuie să mănânce pe baza unui meniu conceput de un nutriționist. Culmea, discutăm despre un meniu de 3000 de calorii, un meniu care nu îl privează pe cel condamnat la închisoare de mai nimic din punct de vedere alimentar.

Culmea, de curând în sistemul electronic de achiziții publice a apărut o licitație făcute de Penitenciarul Poarta Albă prin care conducerea voia să achiziționeze cantități impresionante de dulciuri. Discutăm despre prăjitura de tip Măgura, dar și cozonaci.

ADVERTISEMENT

Prăjitură de tip Măgura și cozonac pe lista de achiziții a unei închisori!

Nu mai puțin de 9 mii de lei este pregătită să ofere conducerea penitenciarului pentru prăjituri. O nimica toată dacă privim suma aruncată în joc pentru cozonaci – 20 de mii de lei. Este adevărat că discutăm despre cantități destul de mari.

Nu sunt singurele licitații pe care le fac cei de la Poarta Albă. Aceștia vor să cumpere și condimente de 40 de mii de lei, brânză de vacă de 240 de mii de lei, carcasă de porc, cârnați trandafir, mere, ouă sau salam de vară.

ADVERTISEMENT

De remarcat că deținuții au parte în prezent și de meniuri speciale în zile de sărbătoare. Se consideră zile festive datele de 1 Ianuarie, 8 Martie, pentru persoanele private de libertate de sex feminin, prima și a doua zi a Sărbătorilor Pascale, Sfinții Petru și Pavel, 1 Decembrie, 25 Decembrie și 31 Decembrie.

Condamnaţii au dreptul la trei mese pe zi, servite în porții individualizate, cu excepția normelor de hrană care au prevăzută hrană rece. Mesele se servesc la intervale de timp ce nu pot fi mai mici de 4 ore și nu pot depăși 8 ore.

ADVERTISEMENT

În acest moment, nu mai puţin de 22.985 persoane sunt private de libertate şi se află în penitenciarele din România. Pentru fiecare om în parte, statul român alocă aproximativ 5 lei pe zi, bani destinaţi hranei.

De câte ori mănâncă un deținut în penitenciarele din România

Programul unui deținut nu este unul deloc ușor. Deșteptarea e una care se dă destul de devreme, mai exact la ora 6.00. După nici 30 de minute are loc prima masă a zilei. După aceea urmează un program liber pentru activități sau școală.

ADVERTISEMENT

La ora 12:00 are loc masa de prânz și, din nou, o oră de activități. Cine dorește și cine are dreptul se poate apoi plimba două ore prin curtea penitenciarului. Masa de seară este programată la penitenciar în jurul orei 18:30.

La ora 19:00 are loc apelul de seară, iar la ora 22:00 este stingerea. De remarcat că orele pot să difere cu câteva zeci de minute în funcție de fiecare închisoare în parte. Pe perioada stării de urgență deținuții nu au avut voie să primească pachete din exterior.

Ce meniu aveau deținuții politic în regimul comunist

În trecut, închisoarea era una mult mai dură. De altel, mărturiile deținuților politic din timpul regimului comunist sunt unele cutremurătoare. Astfel, mulți dintre ei au transmis că foamea reprezenta cea mai puternică metodă de tortură aplicată, una mai dureroasă decât orice bătaie şi umilire.

„Mâncarea era constituita din arpacas, orz decorticat, rar fasole, varza, dovleci, gulii, cartofi, care nu se vindeau, si napi porcesti. Iar carnea – resturi nevandabile: copite, bojoci, buze, pielite si capete de animale care, în ţările capitaliste nu s-ar fi dat nici măcar câinilor. Şi toate acestea erau în bună parte alterate.

Îmi aduc aminte de un fapt pe care nu-l voi uita toată viața mea. Eram în curtea închisorii la Gherla, nu departe de bucătărie, când am văzut cum deținutii de drept comun scoteau din beciul secției a II-a capete de bovine intrate în putrefacție.

Cu un băț lung introdus prin țeste, ca să fie ținute la distanță, – atât era de insuportabil mirosul – cărăușii fugeau cât îi țineau picioarele până la bucătărie. Aici le azvârleau într-un butoi cu apă, unde erau spălate și puse în cazane, pentru hrana deținuților politici. Cei de drept comun aveau un alt meniu”, a scris Dumitru Bordeianu în „Mărturisiri din mlaștina disperării„

ADVERTISEMENT