Sport

Precedent periculos pentru Dinamo! Ce s-a întâmplat ultima oară când „câinii” au jucat cu FC Argeș în finalul campionatului

16.05.2021 | 13:00
Precedent periculos pentru Dinamo Ce sa intamplat ultima oara cand cainii au jucat cu FC Arges in finalul campionatului
ADVERTISEMENT

Dinamo are amintiri neplăcute în meciurile disputate în finalul campionatului împotriva celor de la FC Argeș, care i-au răpit visul suprem în sezonul 2008-2009.

„Câinii” sărbătoresc 73 de ani de înființare înainte de meciul de la Pitești cu FC Argeș, care va avea loc pe 16 mai, de la ora 16:30 pe stadionul din Trivale, însă nu au deloc amintiri plăcute.

ADVERTISEMENT

FC Argeș e pe locul doi în play-out și visează la cupele europene, în timp ce Dinamo cu o victorie ar scăpa definitiv de grijile barajului de menținere în Casa Pariurilor Liga 1.

În 2009, Dinamo pierdea cu 2-5 la Pitești și rata calificarea în preliminariile Ligii Campionilor

Dinamo are coșmaruri legate de meciul de la Pitești din ultima etapă a sezonului 2008-2009. Echipa antrenată de Mircea Rednic rata astfel dramatic calificarea în preliminariile Ligii Campionilor, în dauna celor de la Poli Timișoara, care și-a primit in extremis cele șase puncte cu care fusese penalizată.

ADVERTISEMENT

FC Argeș pare din nou o piatră grea de încercare pentru alb-roșii, care în cazul unei înfrângeri ar putea pica pe loc de baraj, ceea ce ar fi ultimul lucru de care ar avea nevoie Dinamo după cel mai dificil sezon din istoria clubului din Ștefan cel Mare.

De ce a fost depunctată Poli Timișoara

Marian Iancu, patronul celor de la Poli Timișoara, se afla în plin război pentru palmaresul clubului. În urma nerespectării hotărării Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), FIFA a somat FRF să îi depuncteze pe timișoreni pentru că au folosit culorile alb-violet pe echipament și pe site-ul clubului, primind și o amendă de 275.000 de euro: „Cred că în cazul Timişoarei a fost o mare greşeală din partea FRF. Consider că Poli a făcut tot ce trebuia, a respectat dispoziţiile FIFA, şi-a schimbat culorile şi denumirea, aşa că totul e în regulă din acest punct de vedere”, spunea președintele LPF, Mitică Dragomir.

ADVERTISEMENT

Scandal uriaș la meciul dintre FC Argeș și Dinamo din 2009. Suporterii dinamoviști au intrat pe teren

Suporterii dinamoviști nu au putut suporta umilința din teren, mai ales că Dinamo putea pierde al treilea meci consecutiv. În minutul 30, după ce „câinii” egalează la 1 prin Ianis Zicu, acesta le face gesturi obscene suporterilor, care și-au ieșit din minți, au intrat pe teren și l-au scuipat pe Gabriel Torje: „Este o ruşine, o umilinţă, de care mi-e pur şi simplu jenă. Felul în care s-au comportat jucătorii noştri astăzi, atitudinea din teren, mă face să cred că s-au lucrat pe ei, nu pe mine. Mulţi jucau ca în vacanţă. Nu sunt de acord cu reacţia suporterilor, dar la un moment dat sunt şi ei de înţeles”, spunea supărat „Strâmbul” după meci.

Ultrașii au împânzit terenul și le-au cerut socoteală jucătorilor, care asistau neputincioși, la înjurăturile și scandările lor: „Mercenarii! Mercenarii!”. Jandarmeria a intervenit în forță, iar mai mulți suporteri au fost arestați. În incidente a fost implicat și Ionel Dănciulescu care a încercat să îi apere pe fanii care erau bătuți de forțele de ordine. Cei zece fani care au ajuns pe gazon au fost imobilizați, iar meciul s-a reluat doar după ce galeria lui Dinamo a fost evacuată din stadion.

ADVERTISEMENT

Ionuț Badea se afla atunci pe banca celor de la FC Argeș, în timp ce acum se află în luptă directă cu Dinamo pentru salvarea de la retrogradare, după ce tocmai i-a eliminat dramatic din semifinalele Cupei României: „A fost un meci plăcut ochiului, am închis acest campionat cu un rezultat bun, însă Dinamo nu a făcut deloc un joc bun, probabil din cauza frământărilor din ultimul timp. Victoria este pentru public, care şi-a adus aminte şi de această dată de Dobrin”, spunea fostul jucător al lui Dinamo după meci, care făcea referire la o altă victorie memorabilă a piteștenilor în fața celor de la Dinamo, la primul titlu al lui FC Argeș, cucerit în ultima etapă.

Dinamoviștii acuzați că l-au săpat pe Mircea Rednic

Jucătorii lui Dinamo au fost acuzați după această partidă că au trântit meciul pentru a scăpa de antrenorul Mircea Rednic și pentru a îi ridica cota lui Ionuț Badea, dinamovist și el și care era dorit în Ștefan cel Mare, fiind agreat de majoritatea fotbaliștilor: „Nu m-au lucrat pe mine, ci s-au lucrat pe ei”, a declarat Mircea Rednic după meciul care îi putea duce pe „câini” pe locul al doilea.

Cum au arătat cele două echipe:

FC Arges - Dinamo: 5-2. 10.06.2009, in etapa a 34-a din sezonul 2008-2009 al Ligii 1. Sursa foto: romaniansoccer
FC Arges – Dinamo: 5-2. 10.06.2009, in etapa a 34-a din sezonul 2008-2009 al Ligii 1.
  • FC Argeș: Boşneag – M. Stan (Ghiţă 68), Diţă (V. Stan 56), Cazan, Poenaru – Bazzi – Adrian Voicu, Tameş, Cr. Tănase (Doman 33) – Ad. Iordache, DulceaAntrenor: Ionuţ Badea
  • Dinamo: Matache – Homei (Scarlatache 56), L. Goian, Moţi, Pulhac – Torje (Mitea 60), Malick (Mendy 50), N’Doye, Zicu – Dănciulescu, NiculescuAntrenor: Mircea Rednic

O altă amintire de coșmar: FC Argeș cucerea al doilea titlu în ultima etapă, chiar în „Groapă”

Dinamo mai are o amintire tristă legată de meciurile decisive din finalul campionatului disputate împotriva celor de la FC Argeș. În 1979, FC Argeș reușea să cucerească titlul în ultima etapă în dauna celor de la Dinamo, chiar pe stadionul din Ștefan cel Mare, după ce argeșenii conduși de Nicolae Dobrin, câștigau cu scorul de la 4-3. Un meci rămas în istoria fotbalului piteștean, despre care s-a vorbit ani la rândul. Ultimul an mare din care cariera „Gâscanului”.

Marin Radu II, fostul mare jucător al lui FC Argeș și al Stelei, a vorbit într-un interviu pentru FANATIK despre acel meci memorabil: „Îmi amintesc cu mare drag de acea perioadă, când le-am luat titlul! Aveam o echipă extraordinară la Pitești, condusă de marele Nicolae Dobrin, Iovănescu, cu Cârstea, jucători cu care rar te întâlnești. Fotbaliști adevărați, domne!”, povestea nostalgic fostul atacant.

Radu II a povestit și o amintire de suflet cu Nicolae Dobrin de la acel meci extraordinar făcut de „Gâscan”: „ Îmi aduc aminte când am venit la București să jucăm cu Dinamo și îmi zicea: „Băi, Marine! ‘Șarpe’! Ia să vezi ce îi batem noi mâine pe Dinamo! Ai să vezi tu! Jucăm la mișto cu ei și le luăm campionatul. Și a avut dreptate! Simțea jocul extraordinar. Era suprauman. Un fotbalist de geniu, rarisim. Și când era în formă, cum a fost în meciul cu Dinamo de la București din 1979… Singur i-a bătut!”, a mai explicat emoționat fostul câștigător al Cupei Campionilor.

  • 12 ani au trecut de la acel meci pierdut de Dinamo în „Trivale” cu scorul 5-2
  • 1979 e anul în care FC Argeș cucerea al doilea titlu de campioană, chiar în Ștefan cel Mare
ADVERTISEMENT