News

Premieră în România, în urma aplicării Legii Anastasia. Câți ani de închisoare a primit un șofer beat care a ucis doi tineri

Sentință dură pentru un șofer beat, în urma aplicării Legii Anastasia. Câți ani va petrece în spatele gratiilor după ce a ucis doi tineri
12.01.2024 | 21:40
Premiera in Romania in urma aplicarii Legii Anastasia Cati ani de inchisoare a primit un sofer beat care a ucis doi tineri
Premieră în România, în urma aplicării Legii Anastasia. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un șofer beat care a ucis doi tineri a primit pedeapsa maximă de închisoare, în urma aplicării Legii Anastasia. Accidentul mortal s-a produs în localitatea Butnăreşti, din județul Neamț, în anul 2019.

Premieră în România, în urma aplicării Legii Anastasia

Decizia judecătorilor Tribunalului Neamț a fost anunțată joi, 11 ianuarie 2024, fiind vorba de o sentință record în astfel de cazuri. Datorită Legii Anastasia promulgată în 2023, șoferul vinovat, Vasile Manolache, a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Este o premieră în România, având în vedere că vorbim de cea mai mare pedeapsă dată într-un dosar deschis într-un caz de accident rutier soldat cu morți și răniți. Pe lângă cei doi tineri care și-au pierdut viața, șoferul și alte două persoane au fost grav rănite.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sunt concurente şi (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 13 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea, stabilită în cauză, urmând ca inculpatul Manolache Vasile Dionisie, să execute pedeapsa rezultantă“, arată Tribunalul Neamț.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șoferului vinovat de producerea tragediei îi va fi interzis să conducă vehicule pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei cu închisoarea. El va plăti daune morale și materiale familiilor victimelor și celor răniți, în valoare de 1,36 de milioane de lei.

Șoferul beat s-a oprit cu mașina într-un copac

În noaptea de 29 spre 30 septembrie 2019, Vasile Manolache, care avea 29 de ani la vremea respectivă, a urcat la volanul mașinii, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice. În autoturismul său se aflau patru prieteni. Într-o curbă la dreapta, șoferul a pierdut controlul asupra volanului.

ADVERTISEMENT

A ajuns pe sensul opus de mers, a intrat într-un cap de pod, oprindu-se în cele din urmă într-un copac. Doi tineri de 31, respectiv 29 de ani, au murit pe loc. Unul dintre ei era polițist, conform Adevărul. Ceilalți doi amici, cât și șoferul, au suferit leziuni grave.

Legea Anastasia a fost promulgată în 2023, fiind inițiată de senatorul Robert Cazanciuc. Numele a fost dat în urma unei tragedii care a dus la moartea unei fetițe, Anastasia. O șoferiță fără permis a ucis-o în fața casei.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice sau fără permis de conducere, care provoacă accidente mortale, nu vor mai putea primi sentințe cu suspendare, așa cum s-a întâmplat până acum.

 

ADVERTISEMENT