News

Premierul britanic condamnă ferm execuția spionului britanic Alireza Akbari: ”Un act laș, regim barbar”

Premierul britanic Rishi Shunak condamnă ferm execuția spionului britanic Alireza Akbari de către autoritățile din Iran.
14.01.2023 | 13:00
Premierul britanic condamna ferm executia spionului britanic Alireza Akbari Un act las regim barbar
Execuție în Iran, criticată dur de Marea Britanie.
ADVERTISEMENT

Alireza Akbari, cetățean britanic-iranian, fusese condamnat la moarte sub acuzația de spionaj pentru Marea Britanie, în ciuda apelurilor Londrei care cereau eliberarea celui care a fost viceministru al apărării în Iran.

Premierul britanic condamnă execuția spionului Alireza Akbari

Marea Britanie consideră întreaga poveste un fals motivat politic. Inclusiv premierul britanic Rishi Sunak a numit-o ”un act crud și laș, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului ale propriului popor”.

ADVERTISEMENT

Iranul l-a executat pe Alireza Akbari prin spânzurare, cetățean iranian în vârstă de 61 de ani și dublă cetățenie, britanică și iraniană. Bărbatul fusese condamnat “corupţie pe Pământ şi pentru atingere adusă securităţii interne şi externe a Iranului”. De asemenea, a fost condamnat pentru că “a transmis informaţii” către MI6, serviciul secret britanic.

Alireza Akbari a fost adjunct al ministrului apărării în mandatul fostului preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005), conform Agerpres. Akbari era considerat un spion cheie al MI6 și a devenit ”unul dintre cele mai importante puncte de infiltrare în sistemul de securitate al Iranului”.

ADVERTISEMENT

Conform agenției Mizan, bărbatul a furnizat Marii Britanii informații notabile. Marea Britanie a cerut mereu eliberarea bărbatului pe motiv că ar avea dublă cetățenie, având de partea sa SUA.

”Acuzaţiile împotriva lui Akbari şi condamnarea lui la moarte sunt motivate politic şi executarea lui ar fi inadmisibilă”, transmitea purtătorul de cuvânt al administrației americane, Vedant Patel. Cu toate acestea, era puțin probabil ca Iranul să fie interesat de punctul de vedere al SUA sau al Marii Britanii, conform G4 Media.

ADVERTISEMENT

Ultima apriție publică a lui Akbari era în februarie 2019, când cotidianul guvernamental ”Iran” publica un interviu cu acesta în calitate de ”fost ministru adjunct al apărării în guvernul reformist al lui Mohammad Khatami (1997-2005)”.

De la începutul acestui an patru iranieni au fost executați pentru că ar fi ”cooperat” cu Israelul, inamicul nr. 1 al Republicii Islamice.

ADVERTISEMENT

De altfel, relațiile dintre Teheran și Londra au fost afectate serios în ultima perioadă de arestarea mai multor cetățeni cu dublă cetățenie (iraniană și britanică). Iranul arestează în mod regulat ”agenți” suspectați că ar fi subordonați serviciilor secrete străine, inclusiv Israel.

ADVERTISEMENT