News

Premierul Marcel Ciolacu anunță că a deblocat angajările din spitale. ”Trebuie să impulsionăm angajările”

Premierul Marcel Ciolacu anunță că Guvernul a deblocat angajările din spitale, astfel că va fi permisă angajarea de personal medical fără niciun memorandum.
26.03.2024 | 14:17
Premierul Marcel Ciolacu anunta ca a deblocat angajarile din spitale Trebuie sa impulsionam angajarile
Premierul Marcel Ciolacu anunță că a deblocat angajările din spitale. ”Trebuie să impulsionăm angajările”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderul PSD a subliniat că vrea să găsească urgent o soluție pentru a impulsiona angajările în spitalele mari din România, cum ar fi Spitalul Universitar din București sau Institutul Clinic Fundeni. Multe spitale din România se confruntă în acest moment cu o lipsă acută de personal medical, spre disperarea celor care muncesc acolo.

Premierul Marcel Ciolacu anunță că a deblocat angajările din spitale

De altfel, cazul Spitalului din Găești a fost cap de afiș în presa din România după ce managerul spitalului a anunțat că există riscul ca acest spital să se închidă din lipsa de medici. Situația nu este singulară, pentru că foarte mulți specialiști au preferat să plece în străinătate și au rămas foarte multe posturi vacante.

ADVERTISEMENT

“Ştiţi foarte bine că am deblocat posturile din învăţământ şi din sănătate. Nu mai există obligativitatea unui memorandum în cazul în care cineva iese la pensie sau renunţă, îşi dă demisia. Automat, managerii pot să facă angajări. La sistemul de urgenţă nu există nicio restricţie, la fel şi la ATI”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

O problemă majoră sunt spitalele din mediul rural, acolo unde nimeni nu își dorește să fie transferat, astfel că oamenii de acolo ajung în situația în care nu au unde să își trateze bolile, atunci când situația o cere. În acest sens au fost puse pe picioare mai multe caravane medicale, care ar trebui să-i ajute pe acești oameni, după modelul implementat de AUR și alte ONG-uri, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

”Acum, după discuţiile avute cu domnul ministru, o să mergem şi pe instituţiile mari spitaliceşti. Sunt programele naţionale, sunt şi ONG-urile, Salvaţi Copiii, Caravana cu medici, unde se încearcă să se meargă cu actul medical, cu prevenţia, cu controalele medicale în zona rurală.

Trei caravane medicale vor străbate satele din România pentru a-i ajuta pe oameni

Trebuie să recunoaştem că sunt câteva instituţii de elită, spitaliceşti, cum e Spitalul Universitar, cum este Institutul Fundeni, acolo se salvează vieţile, acolo intră pacienţii aproape fără speranţă şi pleacă pe picioare.

ADVERTISEMENT

Acolo, am discutat cu domnul ministru, şi o să venim cu o soluţie ca să impulsionăm cumva angajările. Acei oameni, câteodată, nu mai au timp, nici dacă au libere nu mai au timp să le ia”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Mai mult, premierul României a precizat că soluția găsită va ține cont de modificarea unui ordin al fostului ministru al sănătății Eugen Nicolăescu, care va elimina distincțiile între medicii de specialități diferite, pentru a nu mai exista nemulțumiri între angajați și pentru a debloca sistemul.

ADVERTISEMENT

Șeful Guvernului a prezentat la Palatul Victoria trei caravane medicale care se vor plimba prin mediul rural pentru a-i ajuta pe oamenii de acolo. Totul a fost organizat de ONG-ul Salvați Copiii România în parteneriat cu Guvernul.

ADVERTISEMENT