News

Premierul Suediei dezvăluie că Austria spune ”nu” aderării României la Schengen: ”Nehammer nu și-a schimbat poziția”

După o întâlnire cu Karl Nehammer, premierul Suediei dezvăluie că Austria spune în continuare ”nu” aderării României la Schengen.
31.03.2023 | 17:32
Premierul Suediei dezvaluie ca Austria spune nu aderarii Romaniei la Schengen Nehammer nu sia schimbat pozitia
Austria e neclintită contra aderării României la Schengen. Premierul Suediei: ”Karl Nehammer nu și-a schimbat poziția”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Austria continuă să se opună aderării României la Spațiul Schengen. Anunțul, deloc pe placul decidenților de la București, a fost făcut vineri, 31 martie, de premierul Suediei, țară care deține președinția Consiliului UE.

Austria e neclintită contra aderării României la Schengen. Premierul Suediei: ”Karl Nehammer nu și-a schimbat poziția”

În cursul acestei zile, premierul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită de lucru în Regatul Suediei, la Stockholm. Șeful Cabinetului de la București a fost primit de omologul său Ulf Kristersson şi a avut o întrevedere și cu preşedintele Parlamentului Regatului Suediei.

ADVERTISEMENT

Ciucă și Kristersson au discutat despre cele mai importante teme aflate pe ordinea de zi. Printre acestea, situaţia Ucrainei, a Republicii Moldova, aspectele ce ţin de energie şi de gestionarea problemei migraţiei.

Dat fiind faptul că Suedia deține președinția Consiliului UE, de la masa discuțiilor nu a lipsit tema Schengen. Din păcate, șefului Guvernului de la Stockholm, Ulf Kristersson, i-a oferit o veste foarte proastă omologului său din România.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doar o zi, joi, 30 martie, premierul suedez s-a întâlnit cu omologul austriac, Karl Nehammer. Kristersson a transmis că poziția Vienei pe tema Schengen nu s-a schimbat. Mai exact, statul din centrul Europei își păstrează poziția împotriva primirii României în spațiul de liberă circulație.

La conferința de presă comună cu Nicolae Ciucă, Ulf Kristersson a fost întrebat dacă în urma discuțiilor cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, liderul de la Viena s-ar fi răzgândit pe tema intrării României în Schengen. Scandinavul a precizat, scurt: ”Răspunsul simplu e nu, nu și-a schimba poziția”.

ADVERTISEMENT

Suedia susține aderarea României la Schengen

Dacă Austria ni se opune, Suedia se situează în tabără pro-aderării României la Schengen. Premierul de la Stockholm spune că țara sa va continua să mențină pe agenda discuțiilor Consiliului Europei acest subiect.

”Subiectul Schengen îl vom avea pe agendă. Din partea Suediei, noi suntem pentru. Vrem ca această problemă să fie rezolvată. Însă decizia ține să fie rezolvată de fiecare țară în parte”, a mai spus liderul suedez.

ADVERTISEMENT

În replică, Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Stockolm, că i-a mulţumit omologului său pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii care să ne permită să progresăm în procesul aderării la Schengen.

ADVERTISEMENT