News

Premierul va fi amendat dacă pierde procesele cu simplii alegători. Motivul pentru care șeful Guvernului ar putea deveni bun de plată

Premierul va fi amendat dacă nu organizează alegerile locale parțiale în termenele legale, prevede un proiect care va intra în dezbaterea Parlamentului.
28.06.2023 | 15:23
Premierul va fi amendat daca pierde procesele cu simplii alegatori Motivul pentru care seful Guvernului ar putea deveni bun de plata
Premierul Ciolacu ar putea plăti pentru tergiversarea alegerilor în timpul guvernului Ciucă/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zeci de comune și orașe din România nu mai au primari, din varii motive, iar situația este perpetuată de faptul că Guvernul nu și-a îndeplinit obligația legală de a organiza alegeri locale parțiale în aceste localități. Executivul a pierdut și procesele în care a fost dată în judecată pentru nerespectarea legii, însă lipsa unor sancțiuni a făcut ca lucrurile să rămână neschimbate. Însă un proiect de lege depus la Parlament prevede că premierul va fi amendat dacă tărăgănează alegerile pentru ocuparea funcțiilor vacante de primar.

Guvernul ignoră de trei luni deciziile judecătorești

Potrivit unei statistici din luna aprilie, erau 57 de primării în care funcția de edil era vacantă, cea mai importantă fiind Primăria Sectorului 5. În pofida cererilor repetate ale opoziției, guvernul Ciucă nu a organizat alegeri pentru niciuna dintre aceste primării, deși Codul Administrativ prevede că scrutinul trebuie organizat prin hotărâre de guvern în 90 de zile de la vacantarea funcției.

ADVERTISEMENT

În consecință, Guvernul a fost dat în judecată, separat, de către Alexandru Dimitriu, consilier local la Sectorul 5, care dorea să candideze la postul de primar din partea USR, și de către Ludovic Orban, președintele Forței Dreptei. Cei doi au câștigat procesele în luna martie, însă Guvernul nu s-a sinchisit de această decizie deoarece legea nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea termenului de 90 de zile. Din acest motiv, Orban îi amenința, la finele lunii trecute, pe premierul Ciucă și pe ministrul de Interne că va depune plângere penală împotriva lor pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești.

Până atunci, Forța Dreptei și USR au inițiat un proiect de lege care să clarifice regulile legate de alegerile parțiale, cea mai importantă fiind aceea că premierul va fi amendat dacă depășește termenele legale. În primul rând, sunt scurtate aceste termene astfel încât data desfășurării alegerilor să fie stabilită prin hotărâre a Guvernului care se adoptă în cel mult 30 de zile de la momentul
invalidării sau declarării vacante a funcţiei de primar ori a funcţiei de preşedinte al consiliului judeţean. În al doilea rând, data desfăşurării alegerilor parţiale se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării.

ADVERTISEMENT

Premierul riscă să fie cocoșat cu amenzi

Alte prevederi creează premisele ca șeful Guvernului să fie practic cocoșat de amenzi dacă nu respectă obligațiile menționate mai sus. În primul rând, proiectul prevede că orice cetățean din unitatea administrativ-teritorială în care apare postul vacant poate da în judecată Guvernul pentru că i se refuză dreptul de a-și alege primarul sau președintele de consiliu județean. Având calitate procesuală activă în acest gen de spețe, cetățenii simpli pot iniția acțiuni în contencios administrativ.

În aceste cazuri, acțiunea civilă va fi scutită de taxa de timbru și va fi judecată de urgență cu precădere. „În cazul admiterii acţiunii, Guvernul României are obligaţia adoptării hotărârii privind stabilirea datei alegerilor parţiale în termen de maximum 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii”, prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Dacă nici în acest caz Guvernul nu se conformează, premierul va fi amendat, iar amenda este una considerabilă, chiar și pentru salariul șefului Executivului, fiind un salariu minim brut pe
economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde a avut loc invalidarea sau declararea vacantă a funcţiei de primar ori a funcţiei de preşedinte al consiliului judeţean. La o amendă de 3.000 de lei pe zi, premierul ar putea să piardă într-o singură săptămână leafa pe o lună întreagă.

Situația stranie de la Sectorul 5

Principala miză a scandalului legat de amânarea nejustificată a alegerilor locale pentru mandatele vacante a fost Primăria Sectorului 5, care a rămas fără primar după condamnarea definitivă a lui Cristian Popescu Piedone. Prefectura Capitalei a vacantat postul de primar pe 14 iunie 2022, dar noi alegeri nu au mai fost organizate. În urmă cu o săptămână, pe 21 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în anulare al lui Piedone, astfel că decizia de vacantare de anul trecut a rămas fără obiect, iar Piedone a fost reinstalat ca primar.

ADVERTISEMENT

Paradoxul este că, dacă Guvernul ar fi respectat legea și ar fi organizat alegerile în sectorul 4, autoritățile s-ar fi găsit într-o situație foarte încurcată întrucât Piedone își putea cere funcția înapoi cu decizia judecătorească în mână, cu toate că locuitorii din sector ar fi avut deja un nou primar, ales legal și corect. Toni Greblă, cel care era prefect al Bucureștilor când a fost vacantat postul, susține că nu există nicio prevedere care să reglementeze acest gen de cazuri. „În cazul primarilor nu s-a gândit nimeni că în 2023 cineva poate fi trimis în judecată, să execute o parte din pedeapsă și apoi să fie achitat. Nu s-a gândit nimeni să reglementeze această situație absolut de nedorit și de neacceptat”, a explicat Toni Greblă.

ADVERTISEMENT