News

Presa și opoziția, vinovații pentru ratarea Schengen în viziunea puterii. „E ipocrit. Ei au pârghiile să rezolve toate cerințele”

Deși deține o majoritate absolută în Parlament, actuala coaliție aflată la guvernare acuză opoziția de subminarea aderării la Schengen
18.10.2022 | 12:33
Presa si opozitia vinovatii pentru ratarea Schengen in viziunea puterii E ipocrit Ei au parghiile sa rezolve toate cerintele
Lucian Bode și vinovații pentru ratarea Schengen. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși actuala coaliție aflată la guvernare, ce are o majoritate de aproape 70% în Parlament, a anunțat la începutul acestei luni că țara noastră beneficiază de un context favorabil pentru aderarea la spațiul Schengen, mesajul rece al premierul olandez pare să fi îndreptat puterea spre găsirea vinovaților pentru ratarea acestui obiectiv strategic.

Puterea caută vinovații pentru ratarea Schengen

La începutul lunii octombrie, președintele Iohannis declara la întrunirea informală a Consiliului European de la Praga că România are în acest moment cea mai bună conjunctură pentru aderarea la spațiul Schengen până la finalul anului, obiectiv pentru care întreaga clasă politică face eforturi comune. „Există această posibilitate, dar garanția, trebuie să o spun clar, nu există încă. Pe de altă parte, e bine să se știe, cu toții ne implicăm pentru a reuși acest lucru, și eu și Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, Ministerul de Interne. Cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură”, sublinia șeful statului.

ADVERTISEMENT

Mesajul acestuia venea în contextul în care liderii Franței și Germaniei anunțau susținerea deschisă pentru aderarea României, în contextul în care Parlamentul European și chiar Comisia Europeană și-au arătat sprijinul pentru acest lucru. În fapt, așa cum s-a dovedit recent, principala opoziție pentru acceptarea României în spațiul Schengen vine tot din partea Olandei, fapt ce ține atât de conjunctura politică din această țară dar și de problema corupției din țara noastră, ceea ce oficialii olandezi au subliniat chiar săptămâna trecută. „Aderarea la Schengen poate fi realizată când toate condițiile sunt îndeplinite, avem și MCV, trebuie să vedem ce urmează în această procedură”, a fost mesajul rece pe care premierul Mark Rutte l-a transmis în vizita sa în România de săptămâna trecută.

De altfel, înaintea vizitei acestuia în România, ministrul Lucian Bode, aflat în centrul acuzațiilor de corupție ce au venit cu privire la achiziția autospecialelor BMW de către Poliția Română, a cerut un „armistițiu politic” până la realizarea acestui obiectiv, cerând „maturitate politică și consens”.

ADVERTISEMENT

După vizita premierului olandez, site-ul postului România TV a publicat un material în care mai mulți jurnaliști au fost atacați pentru opiniile exprimate cu privire la acest subiect, fiind catalogați drept „inamicii României” care „dinamitează obiectivul de țară”. În plus, în zilele următoare în mai multe publicații apropiate de actuala putere au apărut materiale în care USR era catalogat drept „singurul partid care sabotează intrarea României în Schengen”.

A fost exact mesajul cu care purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a ieșit vineri într-o intervenție televizată la postul România TV, susținând că cei de la USR sunt iraționali și că își urmăresc doar interesul politic în această perioadă. „Nu îi interesează absolut deloc interesul public al României de a intra în spaţiul Schengen, ci să crească electoral. Cu bună ştiinţă acest partid în momentul de faţă sabotează procesul de aderare a României la Schengen mințind şi dezinformând”, a spus acesta după ce anterior cei de la USR au susținut că ministrul Bode, prin achiziția suspectă a autospecialelor BMW, dar și ministrul apărării, sunt cei care pun în pericol aderarea României la Schengen.

ADVERTISEMENT

Aceeași poziție a avut-o luni și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, care a susținut că opoziția nu face altceva prin aceste critici decât să submineze atingerea acestui obiectiv. „Pentru USR intrarea în spațiul Schengen ar fi un dezastru. Aceștia demonstrează că nu îi interesează decât propriile interese electorale. În aceste două săptămâni se joacă viitorul pe termen scurt al țării. Putea aștepta două săptămâni cu aceste critici, mai ales că săptămâna trecut 25 de inspectori ai Comisiei Europene au fost în România, mai ales când premierul olandei s-a aflat aici”, a declarat acesta la Digi24.

Pregătesc terenul pentru un eșec

Vocile din societatea civilă sunt de părere că această strategie de comunicare este cel puțin ridicolă, în contextul în care principalul partid de opoziție are 10% încredere, și subliniază că toată această campanie de comunicare a venit în contextul acuzațiilor de corupție la adresa ministrului Lucian Bode, ministru care luni a fost acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat de către cei de la USR.

ADVERTISEMENT

„Da, au dat vina pe USR și pe o gașcă de bandiți din presă. Eu cred că nu e neapărat strategia de comunicare a PNL, cât am ministrului Bode, despre care vedem astăzi că este acuzat că și-a copiat teza de doctorat și pe care anterior ar fi încercat să o ferească. El persoană influentă în PNL, în sens că din poziția de secretar general, el e cel care controlează aceste comunicare și cred că toată povestea asta e o perdea de fum care încearcă să îi acopere propria problemă. 

Să ne amintim că și Câmpeanu prima reacție la acuzație de plagiat a fost că totul este un sabotaj al legilor educației. Acum Bode ne spune că totul este un sabotaj al aderării la Shengen și mă tem că cumva pe persoană fizică, adică Bode a folosit influența în partid pentru a își acoperi propriile probleme”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, amintind de acuzațiile făcute de liderii USR cum că ministrul Bode a copiat de pe Wikipedia pasaje întregi din lucrarea sa de doctorat.

De altfel, luni în Parlament, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Lucian Bode, liderul USR i-a transmis acestuia că pune în pericol chiar aderarea României la Schengen. „Aveți o istorie, domnule Bode. Sunteți beneficiar sau fixer. Important e răul pe care îl faceți României. Sunteți o vulnerabilitate de securitate pentru România. Menținerea dvs. în funcție pune în pericol aderarea la Schengen. Nu putem rata obiectivul din cauza unui ministru aranjor de licitații”, a spus Cătălin Drulă.

O altă interpretare este că puterea vrea să găsească vinovați pentru ceea ce poate fi un eșec major al unui obiectiv asupra căruia erau siguri înainte.

„O altă variantă posibilă este că puterea anticipează eșecul acestui proiect politic major, pentru că ei au prezentat ca un proiect major, ei au presat intrarea în Schengen în acest an, nu știu exact ce au discutat cu premierul Olandei și, poate că anticipând eșecul, încearcă să găsească țapi ispășitori.

Acum, ca strategie de comunicare, nu știu dacă poate chiar prinde la cineva povestea asta, că un partid de 10% din Parlament are capacitatea de a opri aderarea României la Schengen. Pare ridicol așa când te gândești”, a mai subliniat sociologul Ovidiu Voicu pentru FANATIK.

Legile justiției și Schengen

Un alt subiect ce a fost ridicat cu privire la aderarea României la Schengen a fost adoptarea în regim rapid a modificărilor aduse legilor justiției până la finalul lunii octombrie pentru ca raportul MCV, așteptat în luna noiembrie, raport invocat chiar de către premierul olandez, să fie unul pozitiv pentru țara noastră. Este ceea ce a precizat chiar premierul Nicolae Ciucă în urmă cu câteva zile. „Mai întâi de toate, trebuie ca legile justiţei să fie adoptate în Parlament. (..) Săptămâna viitoare sperăm ca întregul proces să fie finalizat. Odată ce vor fi promulgate (n.r. legile justiţiei), putem ca în noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV”, a susținut acesta.

Această poziție a autorităților de la București vine în deplină contradicție însă cu cerințele expres ale Comisiei Europene, care a cerut ca aceste legi să fie adoptate după avizul Comisiei de la Veneția și să țină cont de recomandările acesteia. Între timp însă coaliția aflată la putere a mers înainte cu adoptarea rapidă și problematică a acestor modificări, luni fiind votate rapoartele pe cele trei proiecte în comisia specială și, potrivit unor surse, unul dintre acestea a fost deja înaintat Senatului pentru votul final.

Din nou, vocile din societatea civilă subliniază că actuala coaliție pare a nu arăta voința de a modifica în mod transparent aceste legi și de a scăpa de acuzațiile de corupție ce ne sunt aduse în cancelariile unor țări europene.

„Legarea de Schengen a MCV-ului are niște nuanțe importante. Prima dintre ele este că, tehnic vorbind, nu pare a exista vreo legătură. Pe de altă parte însă, inclusiv președintele Iohannis și liderii coaliției subliniază că există însă o legătură.  După părerea mea, legătura ține de logica „nu vrem să ne mai ardem încă o dată”. Din păcate pentru noi, faptul că s-au întâmplat cazurile Ungariei și Poloniei, apropo de derapaje de la statul de drept, UE vede cât de greu e să corectezi genul ăsta de comportament și de a nu da această impresie că vor fi înșelați.

Există o temere serioasă că România odată văzută cu toți sacii în căruță nu va mai respecta niciun fel de standard și cred că MCV-ul este un exemplu foarte viu că după ce am aderat la UE nu am mai respectat angajamentele pe care ni le-am luat. 

Ce mă deranjează cel mai tare este că se caută tot tipul de vinovați, de la premierul Olandei, la USR sau la presa rea care scrie editoriale aiurea, dar nimeni nu vede vinovatul real. Și anume, o coaliție care în acest moment are o majoritate cât se poate de confortabilă și care ar putea face tot ce ni se cere, măcar pentru a scăpa de acest pretext. Mi se pare ipocrit să dai vina pe oricine altcineva când tu ai pârghiile prin care poți rezolva problema asta”, a declarat, pentru FANATIK, Elena Calistru, președintele ONG-ului Funky Citizens.

Ea a subliniat că tocmai actuala putere și-a pus singură piedică cu modul în care a abordat modificarea legilor justiției în contextul în care ignorarea completă a Comisiei de la Veneția, în ciuda declarațiilor contrare ale președintelui Iohannis, arată lipsa unei voințe politice de a încheia acest capitol.

„De exemplu, în dezbaterile din cadrul comisiei speciale PSD a susținut că se abține de la vot pe unele amendamente, în special articolul cu privire la abaterea nerespectării deciziilor CJUE și CCR. Ce Dumnezeu e asta? Adică vorbim de unul dintre partidele din coaliție, care teoretic și-a luat angajamentul pentru acest demers, și care acum spune că se abține de la vot. Ceva nu e în regulă. Nu vedem ce se întâmplă în Parlament dar mergem după fente precum premierul sau partidele din Olanda, presa sau opoziția.

Inclusiv Predoiu a zis cu subiect și predicat de atâtea ori că aceste legi nu sunt perfecte, dar doar pe acest compromis s-a putut negocia. Păi dacă tu cu gura ta admiți că nu ai făcut toate reformele, mai contează cine e de vină? În contextul ăsta ideea că opoziția ar fi de vină e deja ridicolă, și chiar dacă ar fi așa, cu ce ne încălzește pe noi?”, a mai declarat Elena Calistru pentru FANATIK.

Dincolo de ridicolul acestei poziții, sociologul Ovidiu Voicu este de părere că actuala putere ar putea pregăti terenul pentru un discurs eurosceptic în cazul unor eșecuri ale Guvernului în ceea ce privește PNRR-ul și stoparea finanțărilor europene.

„Dincolo de ridicolul acestei poziții, pe termen lung, s-ar putea să își pregătească terenul pentru un discurs eurosceptic. Există un risc serios să se oprească PNRR, pentru că nu sunt implementate reformele legate de pensii sau cele legate de companiile publice, și atunci puterea actuală ar putea adopta un discurs anti-european: iată, noi am făcut tot ce se putea și europenii nu vor să ne lasă în Schengen, nu vor să ne mai dea banii din PNRR pe care-i merităm și e vina progresiștilor, și a sexo-marxiștilor și a mai știu eu cine”, a explicat acesta pentru FANATIK.

În opinia sa, în ceea ce privește legile justiției și MCV discuția este una tehnică și nu politică ca în cazul Schengen, chiar dacă politicienii români par să se fi așteptat la o negociere și pe acest aspect. Acesta a subliniat că dacă înainte de 2017 România avea parcurși mai mulți pași din MCV în acest moment țara noastră înregistrează un regres iar acest lucru se datorează intereselor contrare ale clasei politice care nu își dorește o justiție independentă.

„E o lipsă de înțelegere la nivelul clasei politice române că nu tot este negociabil. Adică sunt niște cerințe, care vin mai ales de la Comisia de la Veneția, care e o comisie tehnică, și dacă ei spun că unele lucruri trebuie făcute ca să avem niște legi bune, înseamnă că așa trebuie făcute și nu că au deschis o negociere, așa cum par să creadă politicienii români. Ei au setat un standard. E adevărat că discuția pe aderarea la Schengen este una politică, însă cea pe legile justiției și MCV nu este politică. 

În ultimii ani avem o scădere evidentă în eliminarea punctelor din MCV și asta nu e doar din dezinteres. E vorba de interesul contrar al puterii în acest moment, pentru că s-au cheltuit foarte mulți bani din fonduri publice naționale și europene pe diverse achiziții și cred că ei au niciun interes să scape de sub control justiția, astfel încât să să primească peste un an doi că niște procurori se uită cum s-au făcut licitațiile în ultima perioadă, că vorbim de Anghel Saligny sau de marile proiecte din PNRR”, a mai declarat Ovidiu Voicu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT