News

Președintele Bulgariei anunță că țara sa ar putea fi admisă în Schengen în octombrie. Cum e afectată România

Președintele Bulgariei anunță că Bulgaria ar putea fi admisă în Schengen în luna octombrie, cel mai probabil alături de România.
23.03.2023 | 21:02
Presedintele Bulgariei anunta ca tara sa ar putea fi admisa in Schengen in octombrie Cum e afectata Romania
Președintele Bulgariei Rumen Radev. Foto: Economica.net
ADVERTISEMENT

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, anunță că Bulgaria ar putea fi admisă în spațiul Schengen cândva în luna octombrie. România ar trebui să aibă, teoretic, aceeași șansă cu Bulgaria, pentru că cele două țări pot fi admise sau refuzate, cel puțin momentan, doar împreună.

Președintele Bulgariei a vorbit despre admiterea în Schengen

Radev e convins că Bulgaria va ajunge în Schengen dacă Guvernul și Parlamentul de la Sofia mențin ”viteza” referitor la eforturile făcute pentru a convinge Uniunea Europeană că Bulgaria merită în Schengen. Președintele bulgar se află momentan la Bruxelles pentru summitul UE.

ADVERTISEMENT

“Bulgaria primeşte din ce în ce mai mult sprijin pentru aderarea sa la Schengen. Am primit deja chiar şi o perioadă specifică în care o putem realiza. Din punctul meu de vedere, în octombrie – dacă vom implementa toţi paşii importanţi, iar legislaţia este foarte importantă – Bulgaria va putea adera la spaţiul Schengen”, a declarat președintele Bulgariei, conform News.ro.

Ministrul de interne Ivan Demerdjiev declara în luna martie că a avut loc o ”schimbare” în poziția Austriei, în timp ce Țările de Jos au convenit împreună cu Comisia Europeană asupra unor măsuri de reevaluare a modului în care Bulgaria luptă împotriva corupției.

ADVERTISEMENT

Mai mult, președintele Bulgariei a lăudat guvernul interimar pentru ”progresele făcute în reducerea migrației ilegale”. Radev a mulțumit, de asemenea, Austriei pentru sprijinul acordat Bulgariei pentru a obține finanțare din partea Comisiei Europene, iar fondurile vor fi folosite pentru a îmbunătăți securitatea frontierei bulgaro-turce.

Austria a pus piedică României și Bulgariei în luna decembrie, atunci când cele două țări au fost aproape să adere la Schengen, braț la braț. Austria se plânge de numărul mare de migranți ilegali care ar ajunge în Europa Centrală prin Bulgaria și România. Autoritățile de la București s-au plâns oficial că acest motiv e inventat.

ADVERTISEMENT

Austria a cerut Uniunii Europene să construiască un gard imens de-a lungul graniței cu Turcia, pentru a opri traficul de persoane. Comisia Europeană a refuzat acest concept, pentru că țările din UE ar fi obligate conform dreptului internațional să ofere azil și ajutor persoanelor din afara UE care au nevoie de refugiu.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană ar fi de acord să finanțeze un proiect care să îmbunătățească ”echipamentele tehnice de la frontieră” cum ar fi camerele de supraveghere sau sistemele aeriene de supraveghere, menite să oprească migrația ilegală.

ADVERTISEMENT

“Până acum avem 600 de milioane de euro pentru sisteme tehnice şi de supraveghere, nu pentru garduri, dar sper că într-o zi vom merge mai departe şi vom decide şi asupra gardurilor. Încă nu există o decizie fermă de a construi un gard, dar s-au înregistrat progrese uriaşe, inclusiv datorită angajamentului puternic al Austriei şi al cancelarului Karl Nehammer pentru un sprijin financiar alocat frontierei bulgaro-turce, pentru instalarea de echipamente de supraveghere, care sunt foarte necesare”, a transmis Radev.

ADVERTISEMENT