Preţul gazelor naturale a ajuns luni pe piața europeană la cel mai scăzut nivel de după momentul iulie 2021, ajungând pentru scurt timp chiar sub pragul de 40 de euro pe megawat oră (MWh), datorită cererii mai slabe de pe piaţă în acest început călduros de primăvară.
Preţul engros al gazului natural, măsurat prin contractul futures de referință pe platforma olandeză TTF, a scăzut luni dimineață la 39,65 euro, cel mai redus nivel din vara anului 2021. După-amiază, un megawatt a fost tranzacționat la 40,18 euro.
În ultimele luni, cotaţiile la gaze naturale au scăzut semnificativ, în principal în urma gradului ridicat de umplere al facilităţilor de stocare. Un alt motiv pentru scăderea preţului la gaze îl reprezintă temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor.
Actualele temeri privind o potenţială criză bancară vor duce probabil la noi scăderi ale cotaţiilor la gaze naturale, în condiţiile în care crizele financiare au un impact negativ asupra economiei, având ca rezultat o cerere mai redusă pentru energie.
La sfârșitul lunii august a anului trecut, preţul gazelor a depășit 300 de euro, din cauza crizei aprovizionării cu gaz rusesc. Până la invazia rusă a Ucrainei, Europa și-a acoperit majoritatea consumului cu importuri din Rusia, iar anul trecut a impus sancțiuni ample Moscovei, anunțând că intenționează să scape de dependența de gazul rusesc.
Guvernele europene s-au grăbit să umple depozitele înainte de iarna trecută, îndemnând cetățenii să economisească. Numeroase companii au suspendat producția pentru a reduce consumul, iar cererea de încălzire a fost redusă datorită unei ierni blânde, astfel încât stocurile au întâmpinat primăvara la un nivel ridicat.
În astfel de condiții, prețul gazelor naturale a scăzut semnificativ și ar putea scădea și mai mult în condițiile crizei bancare alimentate de prăbușirea băncilor americane Silicon Valley și a Signature Bank și de problemele din Elveţia ale Credit Suisse. Criza din sectorul financiar are în general un efect negativ asupra economiei, ceea ce înseamnă în cele din urmă o cerere slabă de energie, amintește germană DPA.
Consumul european a fost mai ridicat la începutul lunii martie din cauza unui val de frig, dar revenirea temperaturilor neobișnuit de blânde pentru această perioadă și nivelurile confortabile ale rezervelor de gaze din Europa continuă să influențeze prețurile. “Rezervele de gaze sunt încă aproape de cote record pentru acest sezon și cu 20% peste nivelurile normale”, au explicat şi analiștii DNB.
Conform datelor Bloomberg, facilitățile de stocare din nod-vestul Europei și Italia vor fi umplute până la finalul lunii septembrie, în cazul în care condițiile meteo sunt unele medii. “Aprovizionarea cu GNL ar putea depăşi nivelul din vara anului trecut, pentru a compensa petrolul rusesc, dar consumul continuu de gaze pentru locuinţe şi industrie indică că depozitele vor trebui umplute în perioada verii”, arată Bloomberg.