News

Scumpiri în lanț pentru români. Prețurile producției industriale sunt cu aproape 50% mai mari

În această vară, românii se vor confrunta cu sumpiri în lanț, din cauza cărora se poate ajunge la situația în care să plătească și cu 20% mai mult pentru alimente, produse, gaze și energia electrică.
03.06.2022 | 08:06
Scumpiri in lant pentru romani Preturile productiei industriale sunt cu aproape 50 mai mari
Rămâne de văzut cum vor arăta coșurile de cumpărături ale românilor în această vară. Foto: nara.getarchive.net
ADVERTISEMENT

Cu privire la noile scumpiri, economiștii avertizează că inflaţia la poarta fabricilor a crescut cu 50% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă, din 2021. Aici s-a ajuns din cauza exploziei tarifelor la energie, petrol și gaze.

Scumpiri peste scumpiri pentru români

Benzina, gazele naturale și energia electrică s-au scumpit în contextul războiului din Ucraina, iar efectele s-au văzut imediat. Datele de la Institutul Național de Statistică (INS) arată că prețurile din industrie au crescut și mai mult.

ADVERTISEMENT

Pentru extracția de petrol și gaze, prețurile au fost majorate chiar și cu 262%. Astfel, în industria alimentară, creșterea a fost de 24%. Fabricarea îmbrăcămintei și a substanțelor chimice au devenit, de asemenea, mai scumpe decât în urmă cu un an.

Practic, economiștii arată că în medie, avem o creștere a prețurilor producției industriale de aproape 50% față de cea raportată în 2021. Profesor de Macroeconimie la ASE, Mihai Roman a declarat pentru stirileprotv.ro că în România nu se prea poate vorbi serios despre o creștere economică:

ADVERTISEMENT

Este înșelătoare pentru că atâta vreme cât pentru produsele exportate creșterea de prețuri a fost cu doar 24% față de creșterea internă a prețurilor de producție cu 60% asta arată că greul în economia românească a fost dat de producția internă.

Am avut 13,8%, probabil vom ajunge la peste 20% inflație. Până la sfârșitul acestui an, este posibil ca în comparație cu anul trecut să avem în anumite luni și creșteri cu 20%.”

ADVERTISEMENT

Mobilă și cărți mai scumpe în România

Preţurile producţiei sunt cu 30% mai mari și pentru fabricarea hârtiei. Acest aspect afectează mai ale editurile, conform Ioanei-Bâldea Constantinescu, reprezentanta uneia dintre ele: „Ne străduim să nu facem rabat la calitate în niciun fel, oferta este foarte amplă.

Sigur, este o criză în desfășurare și ea ne va afecta pe toți într-un fel sau altul, dar cu siguranță cărțile pe care le aducem în librării sunt rezultatul unor eforturi foarte mari.”

ADVERTISEMENT

Pentru cei care lucrează în industria fabricării mobilei, prețurile au urcat cu 17%. „Preţurile care au fost luna trecută nu le mai regăsim. Firmele ar trebui să-şi crească preţurile ca să nu intre în faliment”, a spus pentru stirileprotv.ro Aurica Sereny, de la Asociația Producătorilor de Mobilă.

 

ADVERTISEMENT