News

Previziunile lui Kelemen Hunor despre alegerile prezidențiale: Kövesi ar putea să candideze, Geoană are nevoie de partid

Președintele UDMR, Kelemen Hunor crede că este posibilă o candidatură a Codruței Kövesi la alegerile prezidențiale de anul viitor.
30.09.2023 | 16:06
Previziunile lui Kelemen Hunor despre alegerile prezidentiale Kovesi ar putea sa candideze Geoana are nevoie de partid
Președintele UDMR, Kelemen Hunor/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor a comentat, sâmbătă, în emisiunea Insider politic, de la Prima TV, șansele partidelor de a obține victoria la alegerile prezidențiale de anul viitor, precum și care ar putea fi candidații acestora. Întrebat dacă o vede pe Laura Codruţa Kövesi printre aceștia, în pofida refuzului de până acum al acesteia, președintele UDMR a răspuns afirmativ.

Anul acesta poate să spună ”Nu!”, anul viitor în mai-iunie poate să spună ”Da!”. O cred pe Kövesi când spune ”Nu!”. În acel moment cred că a fost sinceră. Dar haideţi să vedem ce se va întâmpla anul viitor în mai-iunie, imediat după alegerile europarlamentare. În acest moment, eu nu văd în România nicio personalitate care să reziste un an de zile în funcţia de candidat. Nu suntem în America. Sunt foarte mulţi care o măsoară pe doamna Kövesi în sondajele de opinie şi nu stă rău”, a spus Kelemen Hunor, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor: „Normal, Ciolacu ar trebui să fie candidatul PSD”

În ce privește speculațiile legate de o candidatură a lui Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, liderul Uniunii s-a arătat destul de sceptic afirmând că fostul lider al PSD ar avea nevoie de susținerea partidului pe care l-a condus, însă acesta din urmă nu ar avea motive să o facă.

Fără partid nu are cum. Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD. Nu cred. Totuşi, are o experienţă, a fost şi preşedintele PSD, cunoaşte partidul bine. De ce să-l susţină PSD? Normal, Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul PSD pentru că este preşedintele partidului. Nu ştiu dacă-şi doreşte. Nu sunt foarte convins că Marcel Ciolacu îşi doreşte să fie candidat la prezidenţiale”, a spus Kelemen.

ADVERTISEMENT

În ce privește calificarea candidatului USR în turul II, liderul maghiar crede că acest posibil ar fi doar dacă va avea un candidat foarte bun, iar partidul va scoate un scor bun atât la europarlamentare, cât și la locale.

Întrebat dacă primarul din Câmpulung, Elena Lasconi, ar putea fi candidatul care să reușească această surpriză, Kelemen Hunor a răspuns: „Nu o cunosc pe doamna Lasconi. Am înţeles că este o persoană foarte performantă într-un municipiu, dar mai mult nu ştiu. Ar fi extrem de superficial să-mi dau cu părerea”.

ADVERTISEMENT

Totuși, liderul Uniunii crede că este loc de surprize la scrutinul prezidențial, lucru arătat și de alegerile din alți ani, când Traian Băsescu sau Klaus Iohannis au devenit candidați doar cu puțină vreme înaintea votului și au reușit să ocupe funcția supremă în stat.

Dacă mergem pe matematică, PSD va fi în turul doi. Dacă vor avea candidat comun cu PNL, vor fi în turul doi (…) Din experienţa celor 20 de ani de politică, cel care anunţă candidatura foarte repede, s-ar putea să intre în turul doi, dar nu va câştiga. Băsescu nu era nicăieri. A apărut cu 7 luni înainte. Dragă Stolo, lacrimi de crocodil, trebuie să facem rocada. Stolojan, slavă Domnului, e bine şi acum. A mai avut câteva mandate în Parlamentul European. Mă întâlneam cu el în parc, alerga, nu avea probleme de sănătate. A intrat Băsescu în joc cu 6-7 luni înainte de alegeri.

ADVERTISEMENT

Iohannis, la fel. L-aţi văzut pe Iohannis undeva până în aprilie-mai? După ce Crin Antonescu a aruncat totul în aer, a apărut Iohannis cu 6-7 luni înainte de alegeri. Trebuie să aşteptăm să vedem cine sunt candidaţii pe care putem paria. Matematic, sigur că PSD are prima şansă”, a conchis Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT