News

Prigojin anunță sfârșitul pentru gruparea Wagner: ”Vom deveni istorie”

Prigojin anunță sfârșitul pentru gruparea Wagner. ”Bucătarul lui Putin” a transmis, astfel, un semnal de alarmă Kremlinului.
29.04.2023 | 14:45
Prigojin anunta sfarsitul pentru gruparea Wagner Vom deveni istorie
Prigojin anunță sfârșitul pentru gruparea Wagner. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prigojin anunță sfârșitul pentru gruparea Wagner. ”Bucătarul lui Putin” a transmis, astfel, un semnal de alarmă Kremlinului. Într-o discuție cu un vlogger rus, Prigojin s-a plâns de lipsa de sprijin pe care o primește Wagner din partea Moscovei, lăsând să se înțeleagă că Wagner nu va mai exista.

Prigojin anunță sfârșitul pentru gruparea Wagner

Conform Reuters nu se știe cât de serios a vorbit Prigojin referitor la această chestiune, însă nu e prima dată când liderul Wagner se plânge că Moscova îi pune bețe în roate. De altfel, între Wagner și armata Rusiei există un conflict mocnit, mai ales că Prigojin a criticat în dese rânduri diverși generali sau apropiați ai lui Putin.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare problemă pe care o are Wagner e lipsa muniției. Prigojin nu s-a sfiit să-i acuze în dese rânduri de trădare pe diverși oficiali ai armatei sau de la Kremlin. ”Acum, în ceea ce privește „nevoia în general de obuze pe front, ceea ce vrem. Astăzi ajungem în punctul în care Wagner se termină”, a declarat Progojin pentru bloggerul rus Semion Pegov.

”Într-o perioadă scurtă, Wagner va înceta să mai existe. Noi vom deveni istorie, nimic de care să ne facem griji, se întâmplă astfel de lucruri”, a adăugat Evgheni Prigojin. Liderul Wagner este considerat în ultima vreme, conform specialiștilor, o mare bătaie de cap în lupta internă de la Kremlin, dintre facțiuni pro și anti Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Între timp, gruparea Wagner a fost desemnată SUA drept organizație criminală transnațională, activele americane ale acesteia fiind înghețate. ”Wagner este o organizaţie criminală care comite vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Acesta a menționat că gruparea de mercenari are ”aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, în principal deţinuţi condamnaţi în Rusia”. Wagner sunt acuzați că au comis foarte multe atrocități nu doar în Ucraina, ci și în Africa sau Siria.

ADVERTISEMENT

”Continuăm să considerăm că grupul Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, între care 10.000 de mercenari şi 40.000 de deţinuţi, într-o asemenea măsură încât acest lucru a provocat rezerve” din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la metodele sale de recrutare”, a adăugat John Kirby.

În urmă cu o săptămână, Prigojin le-a ordonat mercenarilor Wagner să nu mai ia prizonieri, ci să ucidă orice ucrainean capturat. Gestul lui Prigojin ar fi o reacție la faptul că există cazuri în care soldații ucraineni execută sumar soldați ruși, fără a-i lua prizonier.

ADVERTISEMENT

”Nu ştim numele răniţilor noştri împuşcaţi de nişte ucraineni mizerabili. Dar noi îi vom ucide pe toţi cei aflaţi pe câmpul de luptă. Nu vom mai lua niciun prizonier. Când iei un prizonier, începi prin a avea grijă de el, îl tratezi, nu-i faci rău şi îl trimiţi acasă după un timp prin schimb sau aşa ceva”, a explicat Evgheni Prigojin.

ADVERTISEMENT