Life

Prima bicicletă electrică din lume, inventată în România. Scuterul a fost lansat pe vremea lui Ceaușescu

Primul prototip de scuter electric de pe pământ, realizat de un român. A fost construit în perioada lui Nicolae Ceaușescu.
12.10.2023 | 21:15
Prima bicicleta electrica din lume inventata in Romania Scuterul a fost lansat pe vremea lui Ceausescu
Primul prototip de scuter electric de pe pământ, realizat de un român. A fost construit în perioada lui Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: captură video Youtube
ADVERTISEMENT

Prima bicicletă electrică din lume, inventată în România. Scuterul a fost lansat pe vremea lui Ceaușescu și chiar a intrat în vizorul americanilor care au ajuns pe teritoriul țării noastre pentru a relata despre renumita invenție.

Primul prototip de scuter electric de pe pământ, realizat de un român. A fost construit în perioada lui Nicolae Ceaușescu

Primul prototip de scuter electric de pe pământ a fost realizat de un român, la începutul anilor ’70. A fost construit în perioada lui Nicolae Ceaușescu de un inginer care a lucrat timp de 2 ani la studii și teste. Și acum mai are în apartamentul său din Drumul Taberei piese din celebrul motor.

ADVERTISEMENT

Bucureșteanul pe numele său Sigismund Sleiher a proiectat împreună cu o echipă de oameni o bicicletă electrică care a primit denumirea de ELMO (Electric Moped). Cu acest model a participat la numeroase concursuri de inventică.

Mijlocul de transport personal urban a fost prezentat în anul 1974, când a atras atenția unui jurnalist american. Raymond Baxter de la BBC a venit în România pentru a sta de vorbă cu autorul invenției revoluționare.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv s-a vorbit despre niște caracteristici tehnice impresionante. Prima bicicletă electrică atingea viteza de 25 de km/h şi avea o putere similară unui scuter pe benzină de 50 de centimetri cubi.

În plus, avea o autonomie de condus de 3 ore. Mopedul ELMO era propulsat de un electromotor dezvoltat în România de aceeaşi echipă de ingineri. Din păcate, invenția nu a fost patentată în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Bicicleta electrică, brevetată de un francez

Prima bicicletă electrică a ajuns să fie brevetată de un francez. Statul român i-a oferit inginerului suma de 5.000 de lei și l-a lăsat să circule cu un prototip în ciuda faptului că modelul câștiga multe premii internaționale.

Mii de exemplare au ajuns să fie vândute în Europa, aspect de care s-a ocupat președintele comunist Nicolae Ceaușescu. Nimeni nu a intuit potenţialul modelului ELMO, dovadă că în prezent importăm din China.

ADVERTISEMENT

„În Franţa era unul care a făcut un brevet. Bodeaux. Şi m-am întâlnit cu el şi mi-a spus: «dom-ne eu l-am vândut americanilor cu un milion de dolari. Dar dumneata?» Ce să-i spui?

Că în România nu puteam să fac nimic. Totul era Stat. Ceauşescu! Ceauşescu a încasat pe motoare vândute… milioane de mărci, de ruble, cum erau atunci”, a declarat în urmă cu ceva vreme Sigismund Şlaiher pentru digi24.ro.

ADVERTISEMENT