News

Prima eclipsă de Soare în România, după 7 ani. Imagini live ale evenimentului. Câte ore va dura și cum trebuie să ne protejăm ochii. Video

Astronomii din România se pregătesc pentru un eveniment de marcă: prima eclipsă de Soare vizibilă în țara noastră după șapte ani și jumătate.
25.10.2022 | 12:47
Prima eclipsa de Soare in Romania dupa 7 ani Imagini live ale evenimentului Cate ore va dura si cum trebuie sa ne protejam ochii Video
Eclipsa parțială de Soare vizibilă în România va dura două ore. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Pentru cei mai puțin familiarizați cu ceea ce înseamnă o eclipsă de Soare, trebuie spus că Luna se pune din nou în fața Soarelui. Astfel, peste doar o zi, marți 25 octombrie 2022, din România se va observa o eclipsă parțială de Soare.

Câteva ore de eclipsă solară parțială în România

Practic, conform adevarul.ro, discul astrului din centrul Sistemului Solar va fi acoperit în proporție de maximum 44%. Cum va fi, de fapt, această eclipsă parțială de Soare?

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, amurgul vine în timpul zilei. Mai simplu spus, va fi aceeași senzație din momentul în care un nor mare și negricios blochează lumina venită de la Soare.

FANATIK îți propune și primele imagini live.

Așa cum se știe, vorbim despre un astru care se află la aproximativ 150 de milioane de kilometri distanță de Pământ. Revenind la eclipsa solară vizibilă din România, precizăm că ea va fi observată puțin peste două ore.

ADVERTISEMENT

În acest interval Luna va ascunde o parte din Soare, astfel încât strălucirea stelei care ne încălzește și ne luminează va fi vizibilă doar în anumite procente. Atenție! Persoanele care doresc să se uite la eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie trebuie să își protejeze ochii.

Ce se va întâmpla la București între orele 12:00 și 15:00

În acest sens este recomandată folosirea unor ochelari speciali de protecție. În România, gradul de acoperire al acestei eclipse va fi cuprins între 32% (n.r. – în sud-vest – județele Timiș, Caraș-Severin, Dolj) și 44% (nord-est – județele Botoșani și Iași).

ADVERTISEMENT

La București, discul Soarelui va fi acoperit în proporție de 39%. În funcție de zona în care se va afla fiecare, eclipsa parțială de Soare va începe în jurul ora 12:20 (n.r. – în estul țării) și 12:28 (n.r. – în vest).

În funcție de locul în care va fi privit, fenomenul se termină între orele 14:36 și 14:54. În total, această eclipsă va dura (n.r. – în zona de nord-est) aproape două ore și 30 de minute.

ADVERTISEMENT

O eclipsă totală de Soare va fi vizibilă în România în anul 2081, la 3 septembrie. În țara noastră, ultima eclipsă parțială de Soare a fost consemnată la data de 20 martie 2015.

Când vor fi următoarele două fenomene similare

În ceea ce privește următoarele două eclipse parțiale de Soare din România, specialiștii au precizat că vor avea loc în 2026, la 12 august, și în 2027, la 2 august

Eclipsa parțială de Soare poate fi văzută din orice zonă doar dacă cerul nu o să fie acoperit de nori. Alături de ochelarii de eclipsă poate fi folosit și un binoclu dotat cu filtru solar special.

De asemenea, cei interesați de acest fenomen pot participa la evenimentele organizate de planetariile și observatoarele din România. La Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu vor fi oferiți gratuit ochelari speciali celor care vor să se uite la eclipsă.

Vom da posibilitatea tuturor să vadă Soarele așa cum nu l-au mai văzut până acum, cu pete solare, cu proeminențe, cu facule sau plaje. Și toate aceste detalii, în timp ce Luna trece prin fața Soarelui”, au anunțat reprezentanții planetariului din Brașov.

 

 

 

ADVERTISEMENT