News

Prima reacție a lui Lukașenko după deturnarea avionului Ryanair: “Alerta cu bombă a venit din Elveția”

Președintele Belarusului susține că alerta cu bombă care a dus la forțarea aeronavei Ryanair să aterizeze la Minsk a venit din Elveția.
26.05.2021 | 13:14
Prima reactie a lui Lukasenko dupa deturnarea avionului Ryanair Alerta cu bomba a venit din Elvetia
ADVERTISEMENT

În primele sale remarci publice Aleksandr Lukașenko s-a adresat miercuri dimineață unui grup de deputați și oficiali din Minsk, cărora le-a mai spus că reacția la incident a arătat că Europa acționează împreună cu dușmanii lui interni pentru a destabiliza Belarusul.

Prima reacție a lui Lukașenko după deturnarea avionului Ryanair: “Alerta cu bombă a venit din Elveția”

„Așa cum am prezis, cei care doresc rău din afara și din interiorul țării și-au schimbat metodele de a ne ataca”, a spus Lukașenko citat de The Independent. „Au încălcat multe linii roșii și au depășit granițele bunului simț și moralității umane.”

ADVERTISEMENT

Anterior, oficialii din Minsk au susținut că avertismentul cu privire la bombă a venit de la grupul palestinian Hamas.

Lukașenko, aflat la putere de 27 de ani, a declarat că Belarusul a devenit un „poligon de tragere experimental” pentru Occident, care intenționează să meargă spre est, spre Rusia.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat la coborârea din avionul deviat în capitala Belarusului sub supravegherea unui avion de vânătoare MiG-29.

El și prietena sa, Sofia Sapega, care a fost de asemenea arestată, au apărut ulterior în videoclipuri de când au fost reținuți, aparent amândoi „mărturisindu-și” crimele.

ADVERTISEMENT

Ecourile intervenției extraordinare a lui Lukașenko au propulsat Belarusul pe primele pagini ale publicațiilor lumii pentru prima dată de la protestele în masă din vara trecută – în urma unor alegeri pe care se crede că le-a pierdut în fața candidatului opoziției, Svetlana Tihanovskaia.

Europa a răspuns în mod neobișnuit de rapid în urma deturnării avionului, anunțând un nou pachet de sancțiuni care vizează compania aeriană de stat din Belarus, întreprinderile de stat și cele din cercul interior al lui Lukașenko.

ADVERTISEMENT

Majoritatea companiilor aeriene europene au suspendat, de asemenea, zborurile peste Belarus.

Președintele a susținut că este indiferent față de măsuri și a insistat că spațiul aerian din Belarus este mai fiabil decât alternativele precum Ucraina, care încă se resimte de la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines peste Donbass în iulie 2014.

„Dacă nu doriți să zburați peste Belarusul sigur, zburați acolo unde au fost băgați 300 de oameni în morminte”, a spus Lukașenko.

ADVERTISEMENT