News

Primăria Iași, vizitată din nou de procurori. DGA verifică documentele privind organizarea Revelionului

DGA a deschis o nouă anchetă la Primăria Iași. Procurorii au în vizor modul în care a fost atribuit contractul de organizare a spectacolului de Revelionului.
10.01.2023 | 14:45
Primaria Iasi vizitata din nou de procurori DGA verifica documentele privind organizarea Revelionului
Anchetă la Primăria Iași. DGA a solicitat documentele legate de organizarea spectacolului de Revelion. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu mai puțin de o lună, procurorii DIICOT au descins la Primăria Iași. Pe 14 decembrie 2022, erau puse în aplicare 24 de mandate de percheziție.

Anchetă la Primăria Iași. DGA a solicitat documentele legate de organizarea spectacolului de Revelion

La acea dată, procurorii au făcută o serie de verificări la birourile Serviciului de Urbanism, dar și la mai multe domicilii ale unor șefi din Primăria Iași.

ADVERTISEMENT

Între timp, instituția din Copou este vizată de o nouă ”vizită” a oamenilor legii. La începutul acestei săptămâni, ”oaspeții” primăriei lui Mihai Chirica au fost ofițerii DGA (Direcția Generală Anticorupție).

Dea această dată, oamenii legii au solicitat o serie de documente privind organizarea ”Revelionului Iaşiului”, se menționează într-un comunicat emis de Primăria municipiului Iaşi.

ADVERTISEMENT

Primăria anunță că documentele au fost solicitate de DGA în urma depunerii unei reclamaţii.

După cum am informat printr-un comunicat de presă din data de 29 decembrie 2022, serviciile de organizare a spectacolului au fost încredinţate, printr-o procedură de achiziţie simplificată prevăzută de legislaţia în vigoare, către R & A Events & Concerts SRL-D, pentru o sumă totală de 553.700 lei, fără TVA, care a inclusiv artişti, scenotehnică, cazări, deplasări, taxe etc.

Potrivit contractului menţionat, spectacolul a inclus focuri de artificii. Aşa cum am anunţat, “în funcţie de condiţiile meteorologice şi tehnice”, evenimentul ar fi putut include şi un spectacol de lumini cu lasere şi drone”, se menţionează în comunicatul Primăriei Iaşi citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Presa locală: primăria din Iași aplică anual aceeași ”rețetă” privind organizarea Revelionului

Potrivit presei locale, ofițerii anticorupție anchetează procedura de achiziție a contractului de organizare a Revelionului.

Aceasta ar fi fost lansată foarte târziu (21 decembrie), iar rezultatul a fost unul așteptat: contractul a fost semnat cu firma R&A Events Concerts SRL-D, companie controlată de un colaborator ”tradițional” al Primăriei Iași pentru astfel de evenimente, scriu jurnaliștii locali de la Ziarul de Iași.

ADVERTISEMENT

”Primăria Iași a aplicat anual aceeași ‘rețetă’ pentru organizarea Revelionului: a lansat, pe ultima sută de metri, o procedură netransparentă de achiziție (în afara sistemului național de achiziții publice, legea permite o astfel de soluție), iar în privința câștigătorului nu a fost vreodată o surpriză.

În 2022, procedura a fost anunțată miercuri, 21 decembrie, achiziția având o valoare de peste 100.000 euro (fără TVA).

Practic, firmele interesate au avut la dispoziție doar zilele de 22 și 23 decembrie pentru a pregăti oferta, întrucât termenul de depunere a fost 27 decembrie (ora 11:00), iar zilele de 24, 25 și 26 au fost nelucrătoare. Mai mult, caietul de sarcini a cuprins inclusiv numele artiștilor, iar unii dintre aceștia sunt colaboratori ai lui Radu Groza, cel care controlează firma care avea să câștige contractul”, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: