News

Primăria Sectorului 1 a vopsit arborii din Parcul Kiseleff. Copacii sunt monument istoric

13.05.2020 | 14:50
Primaria Sectorului 1 a vopsit arborii din Parcul Kiseleff Copacii sunt monument istoric
ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 1 a vopsit arborii din Parcul Kiseleff, care sunt considerați monument istoric, iar acest lucru a creat deja discuții aprinse.

Primăria Sectorului 1 a vopsit arborii din Parcul Kiseleff

Conform hotnews.ro, peisagista Diana Culescu a cerut Primăriei Sectorului 1 să comunice cu ce substanță a vopsit arborii din Parcul Kiseleff și a sesizat mai multe insituții despre acest lucru.

ADVERTISEMENT

Acesta a cerut Primăriei Municipiului București, Direcției de Sănătate Publică București, Autorității Naționale Fitosanitară, Ministerului Culturii, Gărzii Naționale de Mediu, DGPMB – Poliția Sectorului 1 și Curții de Conturi a României să verfice cu ce au fost vopsiți copacii.

”Pe lângă faptul că strică aspectul parcului, intervențiile pe monumente istorice sunt permise doar cu avizul Ministerului Culturii, iar stropirea/vopsirea cu var nu este eficientă nici împotriva dăunătorilor deoarece aceștia au căpătat rezistență”, a spus Diana Culescu.

ADVERTISEMENT

”Văruirea arborilor reprezintă o problemă și în ceea ce privește poluarea aerului cu particule”

Acest aspect este în dezacord cu reglementărilor legale în domeniul protejării patrimoniul istoric. Pentru a fi considerată legală, intervenția trebuie să facă dovada că a primit avizul necesar din partea Ministerului Culturii.

Peisagista spune că arborii se stropesc cu substanțe recomandate de Autoritatea Națională Fitosanitară și la trei ani este schimbată substanța activă, fiindcă dăunătorii se obișnuiesc cu ea.

ADVERTISEMENT

”Văruirea trunchiurilor arborilor reprezintă o problemă și în ceea ce privește poluarea aerului cu particule, care poate genera ulterior probleme respiratorii”, mai notează Diana Culescu.

Spălarea în timp a substanței duce la infiltrarea acestor particule în sol și, prin urmare, la schimbarea caracteristicilor chimice specifice acestuia, schimbare care poate produce importante probleme plantelor afectate.

ADVERTISEMENT

”Acest proces este cu atât mai accelerat cu cât vopsirea trunchiurilor arborilor din Sectorul 1 a fost făcută într-o manieră neglijentă, parte din substanța utilizată fiind deja depusă pe suprafața solului, loc de unde poate fi antrenată mult mai ușor de curenții de aer”, a mai scris peisagista în sesizare.

ADVERTISEMENT