Sport

Primarul din Chiajna, trimis în judecată de DNA pentru finanţarea ilegală a unui club de fotbal. Prejudiciu uriaș

Mircea Minea, primarul din Chiajna, a fost trimis în judecată de DNA pentru finanțarea ilegală a unui club de fotbal. Prejudiciu de 9 milioane de euro.
10.05.2023 | 15:59
Primarul din Chiajna trimis in judecata de DNA pentru finantarea ilegala a unui club de fotbal Prejudiciu urias
Primarul din Chiajna, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. E acuzat de finanţarea ilegală a unui club de fotbal. Sursa foto: Facebook / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primarul din Chiajna, Mircea Minea, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru pentru finanţarea ilegală a unui club de fotbal. Prejudiciul constatat de procurori în acest caz este uriaș.

Primarul din Chiajna, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. E acuzat de finanţarea ilegală a unui club de fotbal

Într-un comunicat emis miercuri, 10 mai, Direcția Națională Anticorupție anunță că edilul a fost trimis în judecată la Tribunalul Ilfov. Acesta este suspectat de fapte de corupție care au legătură cu finanțarea clubul de fotbal din localitate, Concordia. În prezent, această echipă evoluează în Liga 2.

ADVERTISEMENT

Procurorii informează că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Minea Mircea, la data faptelor și în prezent primar al comunei Chiajna, județul Ilfov.

Edilul este suspectat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu: ”dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave”, se arată în comunicatul emis astăzi de DNA.

ADVERTISEMENT

Din referatul procurorilor reiese că Mircea Minea ar fi aprobat din bugetul local către clubul de fotbal o sumă uriașă: 37.474.795 lei, echivalentul a 7,61 milioane de euro.

În plus, el ar fi închiriat clubului două baze sportive la tarife preferențiale, fără aprobarea Consiliului Local și fără licitație. Cei de la DNA susțin că, în total, ”inculpatul a cauzat primăriei Chiajna un prejudiciu în valoare totală de 44.999.953 lei, sumă ce constituie totodată un folos material necuvenit pentru clubul sportiv respectiv”. Asta înseamnă aproximativ 9 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Faptele de care e acuzat primarul din Chiajna, derulate în perioada 2007-2021

DNA mai notează că faptele edilului s-au derulat în perioada 2007 – 2021. În acești 14 ani, Mircea Minea, în calitate de primar al localității Chiajna, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că:

”Ar fi încheiat cu un club de fotbal mai multe contracte de finanțare nerambursabilă și ar fi dispus efectuarea de la bugetul local a unor plăți în valoare totală de 37.474.795 lei, în favoarea acelei formațiuni sportive.

ADVERTISEMENT

Ar fi închiriat aceluiași club două baze sportive respectiv bunuri din componența acestora (aflate în proprietatea publică a primăriei Chiajna), în schimbul unor chirii substanțial mai mici (ex. 100 lei/lună pentru baza sportivă și 7,65 euro/oră pentru stadion) decât chiria de piață și fără ca aceste demersuri să fi fost aprobate de către Consiliul local al comunei Chiajna sau să se fi realizat în urma desfășurării unor proceduri de licitație publică. Astfel, primăriei i-ar fi fost provocat un prejudiciu de 7.525.158 lei”.

Mircea Minea a avut, de-a lungul anilor, calitățile de membru fondator și președinte al consiliului director al clubului. Procurorii mai spun că primăria comunei Chiajna a comunicat că nu se constituie parte civilă în acest dosar.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra a 22 de terenuri și imobile ale primarului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov. Mircea Minea este în funcție de peste 20 de ani. La cele mai recente alegeri, din 2020, a fost susținut de alianța PSD-ALDE.

ADVERTISEMENT