News

Primarul Timișoarei, acuze dure la adresa Guvernului Ciucă. De ce spune Fritz că nu poate să asigure încălzirea orașului

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, atrage atenția asupra unei situații care contrazice mesajele venite dinspre Guvernul României, cu privire la stocurile de gaze naturale.
31.08.2022 | 18:02
Primarul Timisoarei acuze dure la adresa Guvernului Ciuca De ce spune Fritz ca nu poate sa asigure incalzirea orasului
Aprovizionarea cu gaze naturale la iarnă, o mare problemă pentru primarul Timișoarei. Foto: facebook.com/dominicprimar - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Timișoarei a evidențiat problemele probleme de aprovizionare cu gaz semnalate de compania de termoficare Colterm.

Primarul Timișoarei cere ajutorul premierului Nicolae Ciucă

Reprezentanții acestei au transmis că se chinuie să găsească un furnizor de gaze naturale pentru această iarnă. Până miercuri, 31 august 2022, Colterm nu a reușit să rezolve situația.

ADVERTISEMENT

Explicațiile primite de compania de termoficare a orașului de pe Bega? Se pare că pe pe piaţă nu există suficiente stocuri de gaze naturale. În prezent, Colterm poate să folosi și cărbune, dar primarul Timișoarei a subliniat că asta nu reprezintă sub nicio formă o soluție pentru viitor.

”(…) Vreau să spun foarte clar, nu putem încălzi oraşul doar cu cărbune. Nici nu ar fi posibil. CET Centru funcţionează doar pe gaz. CET Sud are nevoie de gaz pentru a arde cărbune.

ADVERTISEMENT

Guvernul a impus o plafonare a preţului la gaz, însă nimeni nu vrea să încheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest preţ plafonat.  

Motivul, precum poate îl ştiţi, este că guvernul nu a plătit această diferenţă între preţul plafonat şi cel real. Am atras atenţia Guvernului şi parlamentarilor de Timiş despre această situaţie”, a mai precizat Dominic Fritz.

ADVERTISEMENT

Colterm a fost refuzată de Romgaz

Edilul a completat că nu s-a putut încheia un contract nici cu Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA, cel mai mare producător de gaze naturale din România. Era vorba despre un contract pe termen lung, valabil până în aprilie 2023.

Conform celor spuse de Dominic Fritz, motivul invocat a avut în prim-plan cantităţile insuficiente de pe piaţă. În acest context, primarul Timișoarei a precizat că pentru moment, Colterm a reuşit să înmagazineze gaz aşa cum prevede legea.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, stocul obligatoriu de 40.000 Mwh reprezintă aproximativ 10% din cantitatea de care are nevoie Colterm în sezonul rece. Puși în fața acestei situații, reprezentanții companiei de termoficare au încheiat contracte-promisiuni pentru 190.000 Mwh cu mai mulţi furnizori mici.

Spre finalul conferenție de presă, Fritz a declarat că timișorenii pot sta liniștiți la iarnă doar dacă va fi încheiat un contract pe termen lung cu o companie mare de gaze naturale. Astfel, edilul a reamintit că guvernul condus de Nicolae Ciucă trebuie să asigure termoficarea centralizată în toată țara, așa cum a anunțat de mai multe ori.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
Replică dură pentru Ion Țiriac! Ce a spus șefa laboratorului român acuzat că...
Replică dură pentru Ion Țiriac! Ce a spus șefa laboratorului român acuzat că a "maltratat" proba Simonei Halep
Marea necunoscută după ce Putin a predat trupul lui Navalnîi. Familia opozantului așteaptă...
Marea necunoscută după ce Putin a predat trupul lui Navalnîi. Familia opozantului așteaptă decizia liderului rus
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până...
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până la 23°C. Când ar putea reveni un episod de iarnă cu lapoviţă şi ninsori
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Recalcularea pensiilor. Cine trebuie să aducă documente în plus
Recalcularea pensiilor. Cine trebuie să aducă documente în plus
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde