News

Primele monede cu chipul Regelui Charles al III-lea au fost puse în circulație. Spre deosebire de Regina Elisabeta, acesta nu poartă coroană

Britanicii pot plăti de joi cu chipul noului rege, Charles al III-lea. Monedele cu efigia monarhului au fost introduse pe piaţă
08.12.2022 | 13:12
Primele monede cu chipul Regelui Charles al IIIlea au fost puse in circulatie Spre deosebire de Regina Elisabeta acesta nu poarta coroana
Noile monede cu chipul Regelui Charles al III-lea Foto: The Royal Mint
ADVERTISEMENT

Milioane de monede de 50 de pence cu imaginea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii au fost puse în circulație de joi, prin oficiile poștale din toată țara, relatează serviciul public britanic BBC.

Profilul Regelui Charles al III-lea este orientat invers decât al mamei sale

Se estimează că au fost trimise prin poștă aproximativ 4,9 milioane de monede noi, aproximativ jumătate din numărul total destinat circulației pe piață. Monedele cu imaginea Reginei Elisabeta, decedată în luna septembrie, vor putea fi folosite însă în continuare.

ADVERTISEMENT

“Astăzi marchem o nouă eră în numismatica britanică”, a spus Rebecca Morgan, de la Royal Mint.

“Ne așteptăm să apară o nouă generație de colecționari de monede, alături de oamenii care se vor uita cu atenție să vadă dacă au primit o monedă cu imaginea noului nostru rege, atunci când primesc restul la magazin”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

Fotografiile făcute regelui Charles al III-lea, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani (în 2018), au fost folosite pentru a crea efigia acestor monede. În spatele designului se află sculptorul Martin Jennings, care a descris lucrul pe bani, efectuat la propriu, ca fiind “o experiență extraordinară”.

Prima serie de monede le va fi dată ca rest clienților care cumpără ceva de la poștă.

“Decembrie este cea mai aglomerată perioadă a anului, astfel că monedele vor intra treptat în rețeaua noastră. Dacă nu primești noua monedă de 50 de pence la prima ta vizită la oficiul poștal, s-ar putea să o primești la următoarea vizită, așa că fii atent”, ​​subliniază CEO-ul Nick Reid.

ADVERTISEMENT

Mai multe monede vor fi lansate în funcție de cerere, înlocuind monedele de 50 pence deteriorate sau uzate, pe care se află efigia Reginei Elisabeta a II-a. Există aproximativ 27 de miliarde de monede în circulație în Marea Britanie, cu imaginea regretatei Regine, ele purând fi folosite pentru cumpărături.

Monedele urmează secole de tradiție, cu monarhul îndreptat acum spre stânga, invers față de predecesorul său. Profilurile sunt alternate între stânga și dreapta pentru monarhii succesivi. Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de Regina Elisabeta a II-a, Charles nu poartă coroană.

ADVERTISEMENT