News

Primul municipiu din România în care oamenii nu mai au voie să-şi vopsească locuinţele în ce culori doresc. Amenzile sunt uriaşe pentru cei ce nu respectă regulamentul cromatic

Într-un municipiu din România oamenii nu vor mai avea voie să-și vopsească locuințele, iar în caz contrar amenzile aplicate vor fi usturătoare în următoarele luni.
31.05.2023 | 16:46
Primul municipiu din Romania in care oamenii nu mai au voie sasi vopseasca locuintele in ce culori doresc Amenzile sunt uriase pentru cei ce nu respecta regulamentul cromatic
Primul municipiu din România în care oamenii nu mai au voie să-şi vopsească locuințele. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Este vorba despre municipiul Buzău, acolo unde locuitorii nu mai au voie să-și vopsească locuințele în orice culoare și-ar dori, pentru că regulamentul cromatic adoptat de Primărie nu va mai permite acest lucru. Potrivit documentului oficial denumit ”Regulament local privind identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Buzău”, vor exista noi reguli clare în mai multe privințe.

Buzoienii nu vor mai avea voie să-și vopsească locuințele cum doresc

Mai exact în ceea ce privește zugrăvirea faţadelor clădirilor istorice şi de locuit, situație în care folosirea unor culori ”interzise” va aduce proprietarilor amenzi chiar și de 2.500 de lei. Așadar, locatarii din Buzău și proprietarii clădirilor istorice nu vor avea dreptul să-și vopsească fațadele clădirilor în orice culoare și-ar dori, conform Opinia de Buzău.

ADVERTISEMENT

“În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi, chiar în unele cazuri, a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui Regulament cromatic.

Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate, cu încadrarea acestora în peisajul urban“, este precizat în documentul care prevede reguli clare pentru toate clădirile din oraș, indiferent dacă sunt istorice, sau nu.

ADVERTISEMENT

În cazul clădirilor istorice…culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de zugrăvirea faţadei, constructorul are obligaţia realizării probei de culoare…Pentru clădirile situate în cartierele Buzăului, altele decât cele istorice…În cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri, se acceptă la zugrăvirea faţadelor doar culorile deschise, apropiate de cele naturale.

Se interzice la zugrăvirea faţadelor folosirea culorilor saturate, stridente, închise. Este interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază/fundal la zugrăvirea faţadelor… Adiţional, este permisă utilizarea şi a altor culori, însă doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast/armonie cromatică. Aceste culori cumulate, nu vor depăşi 20 la sută din suprafaţa faţadei. Nuanţele de culori necontrastante se pot folosi pe clădirile aflate pe străzi înguste iar accentele cromatice mai intense se pot folosi pe clădirile din spaţii mai largi“, mai prevede regulamentul.

ADVERTISEMENT

Concret, în cazul clădirilor istorice, conform Opinia Buzău, pentru fațade regulamentul permite mai multe nuanțe de culori cum ar fi crem, alb, gri sau diverse nuanțe ale acestor culori, iar pentru ”accente” pot fi folosite nuanțe de galben, verde sau maro. Pentru blocurile de locuințe pot fi folosite diverse nuanțe de gri, crem, alb, iar pentru accente galben, verde sau maro.

Cine nu respectă această lege trebuie să știe că e bun de plată, cu amenzi între 1000 și 2500 de lei. Mai mult, acea persoană va fi obligată să vopsească fațada în culorile acceptate de municipalitate. ”Regulamentul interzice folosirea culorilor saturate, stridente sau închise la zugrăvirea fațadelor. De asemenea, este interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază/fundal, iar utilizarea altor culori decât cele prevăzute în regulament se va face doar pentru marcarea elementelor constructive sau a celor de contrast/armonie cromatică (accente). Aceste culori, cumulate, nu trebuie să depășească 20 la sută din suprafața fațadei”, se mai prezintă în regulament.

ADVERTISEMENT

Poliția Locală – Serviciul Disciplină în Construcții și Protecția Mediului – va fi instituția care va constata și aplica sancțiuni în această situație, așa cum este notat în document. Cert e că și în viitor, cine dorește o emitere a autorizației de construire de către Primăria Buzău, documentația trebuie să conțină fotografii cu situația existentă.

ADVERTISEMENT