Life

Primul pod din Europa construit într-o curbă are peste 160 de ani și se află în România. Unde este situat

Primul pod din Europa care a fost construit într-o curbă se află în România și e vechi de peste 160 de ani. În ce stațiune celebră e situat?
03.10.2023 | 19:00
Primul pod din Europa construit intro curba are peste 160 de ani si se afla in Romania Unde este situat
Primul pod din Europa construit într-o curbă. radiovacanta.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România se află primul pod din Europa construit într-o curbă. Are peste 160 de ani și a fost restaurat. Se află într-o stațiune cunoscută de la noi din țară.

Primul pod din Europa construit într-o curbă se află în România. Are peste 160 de ani

Podul de Piatră este construit în curbă și se află la Băile Herculane. Are o lungime totală de 36 de metri, iar structura este pe două bolți cu deschideri diferite, de 16,46 metri și 11,50 metri. Are o lățime de 10 metri, iar lățimea căii de rulare auto e de 6 metri, pe două sensuri.

ADVERTISEMENT

Parapetul care mărginește trotuarul este realizat din elemente ornamentale din fontă. Acest pod traversează râul Cerna și a fost reabilitat, iar investiția a fost de 7 milioane de lei.

Au fost urmărite reabilitarea infrastructurii rutiere și a culoarului acoperit, refăcând elementele arhitecturale inițiale. A fost refăcut, totodată, și culoarul pietonal. Stâlpii și vechile ornamente au avut parte de recondiționare, iar aspectul lor original a fost păstrat. Balustrada din fier forjat a fost și ea refăcută.

ADVERTISEMENT

Din moment ce Podul de Piatră este un monument istoric de o mare importanță pentru patrimoniul național, s-au respectat cerințele Ministerului Culturii,  notează ziare.com.

Podul a fost construit în anul 1865. Una din trăsăturile sale distinctive este dată de coridorul acoperit, care are o lățime de 2,50 metri. Coridorul facilita, cu mult timp în urmă, accesul pietonal dinspre Hotelul Franz Iosif și Baia Carolina (Hebe).

ADVERTISEMENT

Acoperișul podului este din tablă, fiind susținut de șarpante din lemn și stâlpi metalici. Acesta a fost restaurat pentru a arăta așa cum era pe vremuri. Partea superioară a coridorului este încadrată de elementele ornamentale din fontă.

De asemenea, podul găzduiește o statuie din marmură, care e plasată chiar deasupra coridorului, în partea dinspre Baia Hebe. Statuia reprezintă figura mitologică a reginei Lydiei, Omfala, care a avut o legătură cu eroul legendar Hercules.

ADVERTISEMENT

Stațiunea Băile Herculane este cea mai veche din țară. Este vizitată anual de un număr mare de turiști datorită apelor curative. Vizitatorii au numeroase posibilități de cazare în zonă, cu prețuri pentru toate buzunarele.

ADVERTISEMENT