Sport

Primul stadion al Universității Craiova devine istorie! În locul celei mai vechi arene din Bănie se va construi o bijuterie de 75 de milioane de euro. Foto

Primul stadion din istoria Universității Craiova devine istorie. Demolarea a început pe cea mai veche arenă din Bănie, care va fi înlocuită cu o „bijuterie” de milioane de euro
30.03.2023 | 16:25
Primul stadion al Universitatii Craiova devine istorie In locul celei mai vechi arene din Banie se va construi o bijuterie de 75 de milioane de euro Foto
Primul stadion al Universității Craiova devine istorie! În locul celei mai vechi arene din Bănie se va construi o bijuterie de 75 de milioane de euro. sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Inaugurat sub privirile lui Carol al II-lea, stadionul „Tineretului” din Bănie va fi demolat, iar în locul legenderei arene va fi construit un complex multifuncțional. Proiectul Consiliului Județean Dolj va necesita investiții de aproximativ 75 de milioane de euro, iar construcțiile „bijuteriei” vor dura 30 de luni.

Primul stadion al Universității Craiova devine istorie! În locul celei mai vechi arene din Bănie se va construi o bijuterie de 75 de milioane de euro

Autoritățiile locale au luat în calcul construirea unui arene multifuncționale în locul stadionului „Tineretului” în anii trecuți. Proiectul Consiliului Județean Dolj s-a conturat odată cu trecerea timpului, iar în prezent planurile oficialiilor sunt în curs de desfășurare.

ADVERTISEMENT

Buldozerele au pătruns pe stadionul „Tineretului”, iar procesul de demolare a legendarei arene din Bănie este în plin proces de desfășurare. Astfel, locul unde Ion Oblemenco și-a făcut debutul în tricoul „alb-albaștrilor” va deveni istorie în 2023.

În locul celui mai vechi stadion din Bănie va fi construită un complex multifuncțional unic în România, dedicat sporturilor de interior. Arena va putea găzdui 6.000 de spectatori în evenimentele de baschet, volei, handbal sau atletism.

ADVERTISEMENT

Noua arenă multifuncțională în formă de elipsă va fi unică în Românie, iar costurile necesare construirii vor fi mai ridicate față de „Ion Oblemenco”. Stadionul pe care Universitatea Craiova își FC U Craiova 1948 își dispută meciurile de pe teren propriu a costat 55 de milioane de euro, față de cele 75 de milioane de euro care vor fi investiți pentru complex.

noua arena multifuncțională din bănie
Arena multifuncțională care se va construi pe locul unde a fost stadionul „Tineretului”

Stadionul „Tineretului” a fost inaugurat sub privirea lui Carol al II-lea! Oltenii au promovat în Divizia A și au umilit Steaua București pe cea mai veche arenă din Bănie

La 90 de ani distanță de la inaugurarea stadionului „Tineretului” sub privirile regelui Carol al II-lea, legendara arenă din Bănie va fi demolată. Prima denumirea folosită a fost „ONEF”, urmând să ia numele regelui României din acea vreme, dar și al lui Mihai I.

ADVERTISEMENT

Pe stadionul „Tineretului”, Universitatea Craiova obținea promovarea în Divizia A, iar la câțiva ani distanță avea să se nască „Campioana unei mari Iubiri”. Cea mai veche arenă din Bănie avea să fie casa formației din Bănie din 1948 până în 1967, atunci când pe 29 octombrie se inaugura fostul „Central”.

Ultima confruntare a Universității Craiova pe stadionul „Tineretului” avea să rămână în memoria oltenilor după zeci de ani. Pe 14 mai 1979, oltenii izbuteau să o învingă într-o manieră categorică pe Steaua în Cupa FRF cu 10-0, iar printre marcatori se regăseau Sorin Cârțu, Mircea Irimescu, Costică Donose, Aurel Beldeanu și Zoli Crișan.

ADVERTISEMENT

Legendara arenă din Bănie a fost lăsată de izbeliște după 1989, iar starea de degradare s-a accentuat odată cu trecerea anilor fără alte investiții. Stadionul „Tineretului” a mai fost folosit de cluburile de juniori din Bănie pentru antrenamente și meciuri.

stadionul tineretului cea mai veche arena din bănie
Stadionul „Tineretului” înaintea procesului de demolare

Arena de lângă „ciupercă” este o bucată din istoria fotbalistică a oltenilor. Băncile de rezerve de pe stadionul „Tineretului” sunt cele de la confruntările Universității Craiova din perioada de glorie, atunci când oltenii ajungeau până în semifinalele Cupei UEFA.

ADVERTISEMENT