News

Prin ce coșmar trece de 20 de ani o familie a cărei casă este afectată de proiectul de la Roșia Montană: „Le este pusă în pericol viața”

O familie se judecă cu Roșia Montană Gold Corporation SA după ce casa i-a fost afectată de un drum construit de companie.
09.02.2024 | 12:19
Prin ce cosmar trece de 20 de ani o familie a carei casa este afectata de proiectul de la Rosia Montana Le este pusa in pericol viata
Proiectul minier de la Roșia Montană a afectat gospodăriile localnicilor. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Compania canadiană Gabriel Resources Ltd a dat în judecată România, în iunie 2017, la Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale, solicitând despăgubiri de ordinul miliardelor de dolari pentru că nu a putut exploata aurul de la Roșia Montană. Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, iar sentința se va da pe 9 februarie.

RMGC a fost dată în judecată în 2017

Gabriel Resources Ltd este acționar majoritar la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) SA, subsidiara din România prin care dorea să-și deruleze proiectul. La începutul anilor 2000, pentru realizarea proiectului minier, RMGC a avut nevoie și de dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilelor (terenuri și construcţii) aparținând persoanelor fizice, aflate sub amprenta viitoarei exploatări miniere, peste care urmau să se construiască uzina, cariere, iaz de decantare a slamului de steril cianurat, halde cu strat vegetal/steril și drumuri de acces.

ADVERTISEMENT

În 2004, RMGC a început lucrările la drumul de acces spre o nouă locaţie de strămutare, în satul Gura Roșiei, care face parte din comuna Roșia Montană. Înainte de începerea lucrărilor la drumul de acces, toţi proprietarii caselor de locuit situate sub traseul drumului pe care urma să-l construiască au făcut o petiție către primăria comunei prin care au semnalat faptul ca începerea lucrărilor și construirea efectivă a acelui drum va constitui un real pericol pentru casele de locuit și anexele gospodăreşti aflate în proprietatea lor.

Cu toate acestea, drumul de acces s-a construit, iar ulterior au început să apară fisuri la casele de locuit și anexe. Familia Fer din satul Gura Roșiei,  a cărei casă a fost afectată grav de drumul construit de RMGC, a dat în judecată compania. Dosarul a fost înregistrat pe 5 septembrie 2017 la Tribunalul Alba, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Reclamanții au solicitat să fie atrasă răspunderea civilă delictuală pentru daunele provocate imobilelor construcţii, să fie obligată RMGC la achiziţionarea construcţiilor pentru proprietăţile afectate de proiectul minier, cu dobândă legală în cuantum de 6%/an, începând de la data înregistrării cererii de chemare în judecată şi până la plata sa efectivă, și obligarea pârâtei la plata de daune morale în cuantum de 50.000 lei.

Terenul cu drumul de acces s-a surpat

Familia Fer a arătat în instanță că daunele la casa lor au fost mici în primii ani, apoi au început sa crească în dimensiune de la un an la altul, astfel că “au ajuns în momentul de față să pună în pericol structura construcţiilor și implicit locuirea lor în ele”. Reclamanții au menționat că, la câţiva zeci de metri deasupra caselelor lor de locuit, terenul cu drumul de acces s-a surpat/a alunecat, au început să apara infiltraţii de apă în fundaţiile caselor și în case cauzând igrasie/mucegai, astfel punând într-un pericol și mai mare structura construcţiilor și starea sănătăţii lor.

ADVERTISEMENT

Reclamanții au mai arătat că, după construirea drumului, structura casei și anexele gospodăreşti s-au aflat și se află într-o continuă stare de degradare, din cauza apelor infiltrate prin pământ în structura acestora și a alunecărilor/deplasarilor de teren cauzate ca urmare a construirii acestui drum, existând riscul prăbuşirii în final a imobilelor. “Din cauza stării de degradare a structurii casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și a igrasiei stabilizată în pereţii acestora, ca urmare a efectelor generate de construirea acelui drum de către RMGC, le este pusă în pericol viața”, se menționează în dosar.

Familia Fer a mai arătat că, de câțiva ani, locuiește în acel imobil cu un stres continuu, deoarece există riscul afectării plămânilor/căilor respiratorii cu spori de mucegai/igrasie apăruta pe pereții camerelor de locuit/dormit, în special la cei doi copii minori. Ei au menționat că au făcut nenumărate demersuri și solicitări către conducerea RMGC cu privire la proprietăţile lor afectate de construirea drumului de acces, iar compania nu a venit cu nicio ofertă de compensare pentru construcţiile afectate.

ADVERTISEMENT

Reclamanții au decedat, iar procesul este continuat de succesorii lor

Tribunalul a reţinut că, începând cu anul 2003, reclamanţii au înregistrat mai multe notificări, prin care au adus la cunoştinţa autorităţilor că drumul care se va construi va traversa peste conductele de alimentare cu apă potabilă, iar panta dealului unde se va construi drumul este foarte abruptă şi se află în spatele caselor acestora, existând posibilitatea unor alunecări de teren, având în vedere consistenţa acestuia, care este foarte mlăştinos, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

La data de 9 septembrie 2014, în urma repetatelor sesizări, RMGC a adus la cunoştinţa reclamanţilor că programul de achiziţie a proprietăţilor a fost sistat începând cu data de 1 februarie 2008, rămânând oprit până la obţinerea tuturor aprobărilor necesare pentru dezvoltarea proiectului minier, iar odată cu reînceperea programului de achiziţie a proprietăţilor, societatea va achiziţiona cu prioritate proprietăţile acestora situate sub amprenta proiectului minier. În iulie 2021 a mai avut o alunecare de teren în zonă, după cea din 2008, astfel că reclamanții au solicitat o nouă expertiză tehnică, care a arătat că a fost pusă în pericol o parte a structurii şi acoperişul casei.

Între timp, soții Fer au decedat, iar reclamanți au devenit succesorii acestora. Pe 13 decembrie 2022, Tribunalul Alba a obligat RMGC la plata despăgubirilor aferente imobilului situat în comuna Roşia Montană, sat Gura Roşiei, despăgubiri stabilite de RMGC pe 13.03.2007, precum şi dobândă legală penalizatoare aferentă, începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată şi până la data plăţii efective. În rest, cererea a fost respinsă. Instanța a obligat RMGC la plata în favoarea reclamanților a sumei de 16.830 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. RMGC a făcut apel, pe 3 august 2023, iar dosarul a fost înregistrat pe 23 august 2023 la Curtea de Apel Alba Iulia, următorul termen fiind programat pe 20 iunie 2024.

ADVERTISEMENT