News

Prințul Philip al Marii Britanii a fost înmormântat astăzi. Ceremonie emoționantă la Capela St. George. Video/Foto

17.04.2021 | 17:37
Printul Philip al Marii Britanii a fost inmormantat astazi Ceremonie emotionanta la Capela St George VideoFoto
Prințul Philip al Marii Britanii este înmormântat astăzi. Ceremonia de la Capela St. George s-a încheiat. Live Video. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prințul Philip al Marii Britanii, soțul Reginei Elisabeta a II-a, este înmormântat astăzi, 17 aprilie, la opt zile de când s-a stins din viață. Din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19, doar 30 de persoane pot participa la slujbă. 


UPDATE, ora 17:52 / Ceremonia de la Capela St. George s-a încheiat. Cortegiul funerar a părăsit incinta. Prințul Philip a fost dus la locul său de odihnă din Cavoul Regal.

ADVERTISEMENT

Trupul neînsuflețit al Ducelui de Edinburgh va rămâne acolo până la decesul Reginei. Soții astfel reuniți vor avea apoi ca destinație finală Capela Memorială a regelui George al VI-lea, tatăl Reginei Elisabeta a II-a.

Prințul Philip al Marii Britanii este înmormântat astăzi. Sursa foto: hepta.ro

UPDATE, ora 17:29 / Regina Elisabeta a II-a stă singură în Capela St. George în timpul înmormântării soțului ei, Prințul Philip.

ADVERTISEMENT

Urmând reguli stricte de distanțare socială în timpul pandemiei, Regina a dat un exemplu chiar și în astfel de momente de durere, stând la distanță de membrii familiei care sunt răspândiți în jurul catedralei.

Suverana Casei Regale Britanice abia a putut păși și și-a ascuns fața tristă sub o mască, respectând regulile impuse de pandemie.

ADVERTISEMENT
Regina Elisabeta a II-a stă singură în Capela St. George. Sursa foto: abc.net.au

UPDATE, ora 17:07 / Toți membrii Casei Regale, în frunte cu Prințul Charles și cei doi prinți au intrat în Capela Saint George. Prințul Harry stă exact în spatele fratelui său, Prințul William.

Prințul Philip al Marii Britanii este înmormântat astăzi. Sursa foto: captură Youtube/ The Royal Family

Prințul Charles se află la ceremonie lângă soția sa, Camila, Ducesa de Cornwall.

Prințul Philip al Marii Britanii este înmormântat astăzi. Sursa foto: captură Youtube/ The Royal Family

UPDATE, ora 16:45 / În aceste momente, înconjurat de membrii Casei Regale, Prințul Philip este condus pe ultimul drum. La Castelul Windsor a ajuns și Regina Elisabeta a II-a. Ea va sta singură la ceremonie.

ADVERTISEMENT

La ora 17:00, ora României, la capela St. George va începe slujba înmormântării. Înainte de aceasta, va avea loc un minut de reculegere încadrat de o serie de salve de tun.

Cei patru copii ai cuplului regal și nepoții acestuia au mers pe jos în spatele sicriului. Sicriul, purtat de militari din Marina Regală, a fost întâmpinat în faţa intrării vestice a Capelei Saint George de diaconul de Windsor şi de arhiepiscopul de Canterbury.

Ceremonia LIVE a funeraliilor de înmormântare ale Prințului Philip

Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale care i-au aparținut Prințului Philip au fost depuse pe sicriu înainte de începerea slujbei, iar insigna sa de Alteţă Regală va fi depusă în altarul capelei.

Sicriul prințului Philip. Sursa foto: mirror.co.uk

UPDATE, ora 15:54 / Regina Elisabeta a II-a va sta singură la înmormântarea soțului ei, Prințul Philip din cauza restricțiilor impuse pe perioada coronavirusului, a confirmat Palatul Buckingham.

În jurul orei 16:00, Prințul William și Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, au fost văzuți la bordul unui Range Rover negru în timp ce intrau în castelul Windsor. Aceștia purtau măști de culoare neagră.

Prințul William și Kate Middleton, Ducesa de Cambridge. Sursa foto: Abc.net.au

Anterior acestuia, la locul evenimentului de sâmbătă a ajuns și tatăl lui William, Prințul Charles. Acesta a venit separat de soția sa, Camila, Ducesa de Cornwall.

Prințul Charles ajunge la înmormântarea Prințului Philip. Sursa foto: Twitter

Știrea inițială, ora 11:50 / Ducele de Edinburgh a murit vinerea trecută la vârsta de 99 de ani, la aproape o lună de când fusese externat de la spital, după ce a avut mai multe probleme de sănătate.

Cei care vor partivipa la funeralii sunt cei patru copii și nepoții ducelui, dar și trei rude din Germania. Toți membrii familiie regale vor purta măști de protecție și vor sta la distanță, așa cum prevăd normele de protecție împotriva coronavirusului.

Prințul Philip al Marii Britanii va fi înmormântat astăzi

Prințul William nu va sta lângă fratele său, Prințul Harry, ca să nu apară momente incomode din cauza tensiunilor recente care au avut loc în familie, din cauza interviului acordat jurnalistei Oprah Winfrey de către ducele de Sussex și soția sa, Meghan Markle, cu mai bine de o lună în urmă.

Prinții Charles, Andrew, Edward și Prințesa Anne, cei patru copii ai reginei și ai Ducelui de Edinburgh, împreună cu nepoții acestora, vor urma pe jos mașina mortuară, în timp ce Regina Elisabeta va parcurge distanța într-o mașină.

Regina a decis ca toți membrii familiei regale să poarte haine civile pentru a elimina orice diferență între nepoții ei, Prințul William și Harry.

„A fost cel bun compromis, dar e păcat, ţinând seama că Prinţul Philip a avut o carieră glorioasă în Marina Regală”, a transmis istoricul Sarah Gristwood, potrivit stirileprotv.ro.

„Îi vom vedea pe prinţii Harry şi William la funeralii, dar nu vor fi chiar unul lângă altul, ci în linie, separaţi de Peter Phillips, vărul lor”, a transmis Max Foster, corespondent CNN, pentru presa internațională, conform sursei citate anterior.

Regina va avea un moment în care va sta singură alături de trupul neînsuflețit al partenerului ei de viață, cu care a fost căsătorită mai bine de 73 de ani, înainte de a se alătura funeraliilor. „Este o mare atenţie, aici, asupra reginei, care a ţinut să aibă un ultim moment personal, când să fie singură alături de cel care i-a fost soţ timp de 73 de ani”, a mai spus Max Foster.

Prințul Philip, Regina Elisabeta a II-a
Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a. Sursa foto: hepta.ro

Ducele de Edinburgh și-a planificat funeraliile până la cel mai mic detaliu, menite să scoată în evidență legătura strânsă pe care a avut-o cu armata. „Va fi evenimentul pe care şi l-ar fi dorit ducele: măsurat, ordonat, disciplinat, cel mai bun omagiu pe care i l-ar fi putut aduce forţele armate”, a declarat Alastair Bruce, comentator Sky News.

Regina a fost nevoită să scoată de pe listă strănepoții – Prințul George și Prințesa Charlotte –, care nu vor participa la slujba de înmormântare. În schimb, s-a putut face loc pentru ele trei rude din Germania ale Ducelui de Edinburgh.

„Când s-a căsătorit cu prinţesa Elizabeta, s-a avut grijă ca Philip să fie prezentat cât mai britanic cu putinţă. A renunţat la cetăţenia greacă, la religia ortodoxă. Surorile lui nici n-au putut veni la nuntă, pentru că războiul abia se terminase şi ele erau căsătorite cu prinţi germani. Dar e limpede că, spre sfârşitul vieţii, ducele a vrut să reînnoade legăturile cu familia lui”, a mai spus Sarah Gristwood, potrivit sursei menționate mai sus.

Cum va avea loc înmormântarea Prințului Philip

Sicriul Ducelui de Edinburgh va fi flancat de apropiații acestuia și de reprezentanții Marinei și Aviației Regale, după care va fi transferat din castel până la capela Saint George cu un automobil Land Rover personalizat. Prințul Philip este cel carea a participat la realizarea designului special ai vehiculului.

Înmormântarea Prințului Philip nu va scoate în evidență tensiunile apărute în familia regală, cauzate de interviului Prințului Harry și a lui Meghan Markle, ci viața îndelungată a ducelui, care a trăit aproape un secol și care a avut o strânsă legătură cu armata, așa cum subliniază Max Foster.

„Este multă atenţie asupra tensiunilor din familia regală. Însă, aşa cum subliniază Palatul, aici nu este vorba despre tensiunile din familie. Funeraliile înseamnă doliu, dar şi o celebrare a vieţii îndelungate a prinţului Philip, o privire către multele lui asocieri militare, care vor fi reflectate în ceremonie, la fel ca întreprinderile caritabile pe care le-a patronat”, a mai transmis corespondentul CNN.

Prințul Philip
Prințul Philip, Duce de Edinburgh, va fi înmormântat astăzi, 17 aprilie. Sursa foto: hepta.ro

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, a murit la 99 de ani. Ce probleme avea soțul Reginei Elisabeta a II-a

Prințul Philip a fost internat la Spitalul Edward VII pe data de 17 februarie, urmând să fie transportat într-o altă unitate medicală pe 1 martie, după ce medicii i-au descoperit o infecție cardiacă pe care nu a tratat-o. În 2011, Ducele a mai avut probleme cu inima, atunci când a avut un blocaj la o arteră.

Prințul Philip s-a născut la data de 10 iunie 1921 în Mon Repos, Insulele Ionice din Grecia. Acesta a primit titulatura de Prinț al Greciei și al Danemarcei, însă a renunțat la aceasta după ce s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947, atunci când a preluat numele Mountbatten.

După căsătorie, Philip a devenit Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich, iar în 1957 Regina k-a numit Prinț al Regatului Unit. În 2011, Ducele a primit titulatura de Înalt Amiral al Marinei Regale, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

În 2009, Prințul Philip a devenit cel mai longeviv consort regal din Marea Britanie, având deja mai bine de șase decenii petrecute alături de soția lui. În 2017, acesta s-a retras din viața publică, după mai bine de 22.00 de evenimente și îndatoriri la care a participat din 1052 și până atunci.

În toamna lui 2017, Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip au devenit primul cuplu regaal care și-a sărbătorit nunta de platină, având 70 de ani de la căsătorie, patru copii, opt nepoți și zece strănepoți.

ADVERTISEMENT