News

Prințul Sturdza, candidatul AUR la europarlamentare, a chemat la tribunal primăriile conduse de Nicușor Dan și Clotilde Armand. Ce despăgubire uriașă a primit recent

Prințul Dimitrie Sturdza, aflat pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare, a demarat în instanță mai multe revendicări ale unor imobile care au aparținut familiei sale.
05.04.2024 | 13:47
Printul Sturdza candidatul AUR la europarlamentare a chemat la tribunal primariile conduse de Nicusor Dan si Clotilde Armand Ce despagubire uriasa a primit recent
Prințul Sturdza se află pe listele AUR, partidul condus de George Simion, pentru alegerile europarlamentare. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Dimitrie Șerban Sturdza se află pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare din acest an, anunțul fiind făcut anul trecut, după ce prințul a făcut o donație de 50.000 lei în contul partidului condus de George Simion. Prințul este nepot la a cincea descendență directă din domnitorul Mihail Sturdza, reprezentantul cel mai de seamă al acestei familii nobiliare.

Prințul Sturdza a revendicat un imobil la Sinaia

Dimitrie Sturdza și rudele sale au revendicat proprietăți imobiliare în toată țara, care fuseseră confiscate de statul comunist după 1948. De exemplu, Sturdza a recuperat sute de mii de metri pătrați în Constanța, în zona Faleză Sud, dar și mai multe clădiri din București, pe care ulterior le-a vândut. Recent, prințul Sturdza a mai demarat o revendicare imobiliară.

ADVERTISEMENT

El figurează ca reclamant într-un dosar înregistrat la Tribunalul București pe 19 octombrie 2023, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Calitatea de pârât o au Municipiul București prin primarul general (Nicușor Dan), Sectorul 1 al Municipiului București prin primar (Clotilde Armand), Administrația Domeniului Public Sector 1 și Consiliul General al Municipiului București SA.

Până acum, dosarul a avut două termene amânate, pe 27 februarie și 26 martie, iar următorul termen este programat pe 28 mai 2024. În 2020, prințul Sturdza a avut o altă revendicare imobiliară, la Sinaia, în ceea ce privește stabilirea valorii măsurilor compensatorii pentru un imobil compus din construcţie şi teren în suprafaţă de 187 metri pătrați, care nu a mai putut să fie restituit în natură, deoarece a fost înstrăinat.

ADVERTISEMENT

El a dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea imobilelor, dosarul fiind înregistrat pe 15 decembrie 2020 la Tribunalul Prahova. Pe 6 octombrie 2021, instanța i-a dat câștig de cauză prințului Sturdza, constatând existenţa şi întinerirea dreptului de proprietate asupra imobilului și dispunând acordarea de măsuri compensatorii sub forma de puncte respectiv 323.686,6 puncte (un punct are valoarea de un leu).

Prințul Sturdza a cerut despăgubiri pentru 119 hectare de pădure în Neamț

Nemulțumit de valoarea compensării, prințul Sturdza a formulat apel, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești. Pe 26 octombrie 2023, instanța a schimbat valoarea măsurilor compensatorii, care a crescut la 533.337,228 puncte, adică aproximativ 107.000 euro pentru casa și terenul de la Sinaia. Prințul Sturdza nu a avut doar sucese în dosarele în care a revendicat bunuri imobile.

ADVERTISEMENT

În 2020, s-a înregistrat la Judecătoria Neamț un dosar al cărui obiect este “fond funciar”, în care el a solicitat să i se acorde despăgubiri băneşti pentru suprafeţele de 42 hectare teren forestier situat pe raza comunei Rediu şi de 77 hectare teren forestier situată pe raza comunei Borleşti. În motivare, prințul Sturdza a arătat că prin sentinţa civilă din data de 10.05.2011, pronunţată de Judecătoria Pitara Neamț în dosarul nr. 2220./279/2006, i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra celor două suprafeţe de teren.

De asemenea, prin hotărâre s-a constatat că este îndreptățit să primească despăgubiri băneşti pentru suprafaţa totală de 119 hectare teren cu vegetaţie forestieră nerestituit în natură şi au fost obligate autoritățile locale din Borleşti să întocmească documentaţia necesară în vederea acordării de despăgubiri băneşti pentru suprafeţele de teren cu vegetaţie forestieră nerestituite în natură.

ADVERTISEMENT

Prințul Sturdza va primi 280.000 euro pentru un teren

În 2021, Judecătoria Piatra Neamț a respins cererea lui Dimitrie Sturdza, dar acesta a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Neamț. Pe 3 mai 2022, instanța a respins ca nefondat apelul promovat de reclamantul Sturdza Şerban Dimitrie împotriva sentinţei civile din 28.01.2021 pronunţată de Judecătoria Piatra Neamţ, astfel că nu a primit despăgubiri pentru cele 119 hectare de pădure, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Prințul Sturdza a dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, miza fiind reprezentată de mai multe terenuri din județul Neamț, pentru care trebuie să se stabilească valori de compensare. Două dosare au fost înregistrate în aceeași zi, pe 17 iulie 2023, la Tribunalul Neamț. Primul dosar, al cărui obiect este „alte cereri”, se află pe rol, iar următorul termen a fost stabilit pentru 12 aprilie 2024.

Celălalt dosar, al cărui obiect este „alte cereri – contestație la Legea nr 165/2013”, a fost finalizat recent. Pe 5 martie 2024, instanța a modificat decizia de compensare nr. 56473/16.05.2023 a Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, în sensul că numărul de puncte aferent valorii imobilului – teren a fost stabilit la 1.368.398 puncte, în loc de 926.696 puncte. Asta înseamnă că prințul Sturdza va primi aproape 1,37 milioane lei, adică aproximativ 280.000 euro, pentru terenul revendicat din județul Neamț.

 

ADVERTISEMENT