News

Produsul românesc care i-a înnebunit pe străini. Mulți români fac afaceri pe internet cu el. Costă doar câțiva lei și se vinde ca pâinea caldă

Produsul românesc după care se dau în vânt toți turiștii străini. Mulți români fac afaceri cu el, se vinde ca pâinea caldă și e recunoscut și de Comisia Europeană
17.03.2024 | 12:27
Produsul romanesc care ia innebunit pe straini Multi romani fac afaceri pe internet cu el Costa doar cativa lei si se vinde ca painea calda
România are 13 produse tradiționale protejate în Uniunea Europeană / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un produs românesc foarte apreciat de turiștii străini dar și români este salata tradițională din icre de crap. Simplă de făcut, cu sau fără ceapă, salata este căutată de cei care vin în special să se bucure de bucătăria tradițională din Delta Dunării sau de la malul Mării Negre.

Înregistrată de Comisia Europeană ca specialitate garantată

Salata, după cum indică și denumirea, se face din „icre de crap sărate, icre sărate de pește de apă dulce, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată și zeamă de lămâie”. Cu ceapă fiartă sau fără, salata cu icre de crap se face din materii prime și ingredient care se folosesc în mod traditional.

ADVERTISEMENT

Par amănunte nesemnificative dar nu este așa, pentru că acest produs românesc este și înregistrat de Comisia Europeană în Registrul STG al UE (specialități tradiționale garantate), sub denumirea „Salată tradițională cu icre de crap” (STG) din România.

Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România,  „denumirea ‘Salată tradițională cu icre de crap’ indică menținerea constantă de-a lungul generațiilor, pentru obținerea produsului, a anumitor materii prime și ingrediente”.

ADVERTISEMENT

„Salata tradițională cu icre de crap este caracterizată prin aspect, consistență, culoare, aromă și gust. Salata tradițională cu icre de crap este o cremă omogenă din icre și ulei, în care iese în evidență frecvența ridicată a boabelor de icre”.

„Specialitatea tradițională garantată (STG) evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică. Denumirea unui produs înregistrat ca STG îl protejează împotriva falsificării și utilizării abusive”, precizează Reprezentanța.

ADVERTISEMENT

Produse românești protejate la nivelul UE

România are deja multe produse protejate la nivelul Uniunii Europene. Dintre acestea se numără Salinate de Turda (produs din carne de porc afumată), Pită de Pecica (pâine coaptă în cuptor), Plăcintă dobrogeană, Telemeaua de Sibiu.

Lista continuă cu  Cârnați de Pleșcoi, Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni. Pe listă mai figurează încă o salată cu icre, dar de știucă de Tulcea, și cașcavalul de Săveni.

ADVERTISEMENT

„Politica UE în domeniul calității are ca scop să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale.

Se poate acorda o „indicație geografică” (IG) pentru denumirile produselor, dacă acestea au o legătură specifică cu locul unde sunt fabricate. Recunoașterea IG le permite consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând în același timp producătorii să își promoveze mai bine produsele”, subliniază sursa citată.

 

ADVERTISEMENT