Produsul românesc atestat recent, pentru care străinii plătesc mulți bani. Este preparat din carne, e 100% românesc și nu este tocmai ușor de găsit. Se află pe lista alimentelor cu Indicația Geografică Protejată (IGP).
Un nou produs românesc, Salinate de Turda – IGP, a fost recunoscut și înregistrat la nivel european. Este vorba despre un preparat pe bază de carne de porc.
Este un preparat din carne, produsul fiind afumat și uscat. Patru componente ale carcasei de porc, ceafă, cotlet, pulpă și piept, sunt supuse procesului de sărare umedă cu saramură naturală, tip de 5 – 7 zile. Se folosesc condimente, zaharuri și culturi lactice, iar etapa de maturare-uscare durează 20 – 28 de zile.
Salinate de Turda – IGP este comercializat sub diverse denumiri, în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc. Astfel, poate fi vorba despre ceafă, pulpă, piept sau cotlet de porc.
“Produsul Salinate de Turda – IGP este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate. Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului ‘Salinate de Turda -IGP’ se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj.
Procesul de producție a produsului ‘Salinate de Turda -IGP’ cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală (‘mărătoare’) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile.
‘Salinate de Turda -IGP’ este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisie”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii, notează food-retail.agrointel.ro.
Legătura produselor din carne Salinate de Turda – IGP cu regiunea de producție este rezultatul unei tradiții îndelungate a locuitorilor din zonă. Aceștia folosesc metoda de conservare prin saramurarea și afumarea cărnii, în timpul iernii, după ce este tăiat porcul, potrivit MADR.
Carcasa de porc proaspătă sau refrigerată provine de la animale sănătoase, care au fost sacrificate în condițiile prevăzute de lege. Carnea este tranșată și dezosată în patru părți anatomice.
“Mărătoarea” sau “Murătoarea” reprezintă o soluție salină (saramură), omogenă, specifică în județul Cluj. Mixul de condimente utilizat cuprinde sare, muștar, ienupăr, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, piper și scorțișoară), precum și zaharuri și culturi lactice, cum ar fi starter.
Produsul originar din județul Cluj este un adevărat succes pentru străini, nu doar pentru români. Salinate de Turda – IGP are următoarele caracteristici:
Produsul tradițional românesc se vinde la un preț destul de mare. Cei care vor să-l achiziționeze trebuie să scoată din buzunare 18 lei pe 80 de grame sau 100 de grame.
Specialitățile “Salinate de Turda” sunt destul de greu de găsit. Acestea sunt disponibile la intrarea în Salina Turda, prin intermediul unui automat special amenajat, în magazinele proprii ale CIA Aboliv din Turda. Se mai găsesc, de asemenea, în magazine selectate din rețeaua Mega Image din București, arată newsweek.ro.
Salinate de Turda – IGP este al treisprezecelea produs recunoscut și înregistrat la nivel european. Pe listă se mai află următoarele 12 astfel de produse produse: