Sport

Profeția lui Gică Hagi de 1 Decembrie. ”Investești în tineri, investești pentru 100 de ani”

Au trecut 25 de ani de la acel profetic ”ar trebui să ne faceți statuie” al lui Gică Hagi din 1998, moment din care fotbalul românesc a luat-o la vale.
01.12.2023 | 14:50
Profetia lui Gica Hagi de 1 Decembrie Investesti in tineri investesti pentru 100 de ani
Profeția lui Gică Hagi de 1 Decembrie. ”Investești în tineri, investești pentru 100 de ani”
ADVERTISEMENT

Dacă Hagi are, între timp, statui (în sala de conferințe de la Academia Hagi), nu același lucru se poate spune despre fotbalul românesc, care fără Hagi și generația sa a ajuns o simplă fantomă. Desigur, naționala condusă de Edi Iordănescu a readus speranța în sufletele tuturor, însă nivelul e în continuare scăzut.

Au trecut 25 de ani de la profeția lui Hagi

Într-un interviu Digi 24, Gică Hagi a făcut o nouă profeție și a explica tuturor de ce investiția în copii și juniori e foarte importantă: ”Cea mai mare investiție e în copii, durează 100 de ani. Investești în tineri, investești pentru 100 de ani”. Asta, dacă se vor găsi și alți visători care să investească milioane în academiile de juniori, fără de care fotbalul din țara noastră nu are nicio șansă.

ADVERTISEMENT

Fostul coechipier al lui Hagi, Ilie Dumitrescu, are doar cuvinte de laudă la adresa ”Regelui”. ”Ceea ce a realizat Hagi la academia lui e inimaginabil, din punctul meu de vedere. A format o academie, a înscris echipa (Viitorul/Farul) în liga a patra, apoi a treia, a doua, a promovat în Liga 1 și la ceva timp a ieșit și campioană.

E un lucru greu de imaginat și de realizat. ținând cont de forțele din campionatul nostru și de bugetele superioare pe care le au anumite cluburi în fața lui Gică Hagi. Sunt 20 de jucători de la academie care au trecut în circuitul echipei naționale”, povestește Ilie Dumitrescu. Statistic, Gică Hagi consideră că fotbalul românesc ar trebui să aibă încă 135 de academii de fotbal pentru a face față la nivel european.

ADVERTISEMENT

”Fiecare club de fotbal, din Divizia A, Divizia B, chiar și divizia C, trebuie să aibă academii”, consideră Hagi. La un calcul simplu, matematic, ar fi vorba despre un deficit de aproximativ 135 astfel de academii, fără a include proiectele deja existente la nivelul echipelor din SuperLiga sau Liga 2 Casa Pariurilor.

România ar trebui să aibă 135 de academii de fotbal

”Trebuie să ai academii și să investești. Depinde și cât de mult ești focusat pe centrul de copii și juniori unde trebuie să investești mult pentru a produce. România trebuie să investească în tineri. Dacă nu investești în tineri, greu să ai viitor. Dacă investeși în tineri, poți să ai un viitor frumos”, completează ”Regele”.

ADVERTISEMENT

Gică Hagi visează ca generațiile sale de la Academie să fie mai sus în raport cu ”Generația de Aur” din care și ”Regele” a făcut parte. Momentan, această generație a obținut o calificare la Euro 2024, acolo unde Edi Iordănescu va încerca să iasă din grupe, pentru a mulțumi tuturor celor care au crezut în echipa națională.

Și dacă tot vorbim de ”Rege”, nu putem scoate din ecuație ”Prințul”, pe fiul Ianis Hagi. Cu sau fără el, Gică Hagi dezvăluie că visează la o semifinală de Cupă Mondială cu Brazilia, iar naționala României să fie alcătuită din jucători de la Academia Hagi. ”Cu oricine nu doar cu el, că e concurență.

ADVERTISEMENT

Bineînțeles, de ce nu? Dar trebuie să-ți propui. Trebuie să crezi în ce fac: muncă muncă bine făcută, selecție bine făcute. Da, se poate! Avem un potențial enorm, avem viitor. Acel viitor a început la acea calificare din Italia. Din acel grup se poate construi un viitor foarte frumos”, transmite Gică Hagi pentru sursa citată.

Sfatul lui Gică Hagi pentru tinerii fotbaliști

În încheiere, Gică Hagi are un mesaj pentru toți tinerii fotbaliști din România: fără muncă și seriozitate nu pot ajunge la rezultate. ”Lumea se schimbă, e alta, totul se întâmplă mult mai rapid. Dar când intri într-un mediu bun, într-un anturaj bun, unde există niște principii și reguli, te dezvolți cu ele, stai după ele, lucruri care te ajută să te dezvolți ca persoană.

E ușor să vorbim, mai greu a fost să muncim, să-i dezvolți, să-i găsești în primul rând pe cei care au talent și vor să se dezvolte și să facă sport de performanță”, explică Hagi, extrem de sigur pe sfatul dat.

ADVERTISEMENT