News

Prognoza ANM pentru 23 ianuarie-5 februarie. Meteorologii anunţă probabilitate mare de lapoviţă şi ninsoare

ANM a emis, luni, prognoza pentru intervalul 23 ianuarie-5 februarie. Temperaturile scad în toată ţara şi creşte şansa de precipitaţii
23.01.2023 | 15:04
Prognoza ANM pentru 23 ianuarie5 februarie Meteorologii anunta probabilitate mare de lapovita si ninsoare
Zilele următoare e posibil să ningă şi în Bucureşti Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat luni prognoza pe două săptămâni, vremea urmând să intre într-un proces de răcire, astfel că temepraturile vor coborî la valori normale pentru data din calendar. De asemenea, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare va fi ridicată în mai toată ţara.

Prognoza ANM pentru Muntenia

Răcirea accentuată a vremii se va resimţi încă de la începutul intervalului şi cu precădere la valorile diurne care, din data de 24 ianuarie, vor deveni apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime de la 1 grad la 4 grade. Minimele nocturne se vor încadra între -4 grade şi -1 grad, în medie, cu valori posibil mai scăzute în perioada 30 ianuarie – 1 februarie. După data de 2 februarie este estimată o creştere a temperaturilor diurne. În primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spaţii mici şi trecător urmând a se semnala precipitaţii slabe, mixte ce pot favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse şi moderate cantitativ (ninsori, lapoviţă şi ploaie) va fi ridicată în perioada 27 – 29 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Moldova

Şi aici vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că ziua vor fi temperaturi de la -1 la 3 grade, iar în timpul nopţilor de până la -6 grade. Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a valorilor diurne de temperatură. La începutul intervalului de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar şi doar pe spaţii mici se vor semnala precipitaţii slabe, mixte, ce vor favoriza izolat depunerile de polei. După data de 28 ianuarie, temporar vor precipitaţii locale, predominant sub formă de ninsoare.

Prognoza ANM pentru Dobrogea

Vremea se răceşte accentuat încă de luni 23 ianuarie, iar valorile de temperatură, deşi cu oscilaţii de la o zi la alta, se vor situa în general în jurul celor normale. Maximele diurne vor fi în marea lor majoritate între 1 grad şi 4 grade, iar minimele nocturne între -4 şi 0 grade, posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie. Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne. La începutul perioadei, pe spaţii mici vor fi precipitaţii slabe, mai ales burniţă, ce vor favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) pe arii extinse şi moderate cantitativ va fi ridicată în perioada 27 – 29 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Oltenia

Vremea se va răci accentuat din 24 ianuarie, dată după care maximele diurne se vor situa în marea lor majoritate între 1 grad şi 4 grade, iar minimele nocturne în medie între -3 grade şi -1 grad, posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie. Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne. La începutul intervalului, local vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă. Probabilitatea pentru precipitaţii mai frecvente (predominant sub formă de ninsoare) va fi ridicată în perioada 27 – 28 ianuarie. Astfel, în ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, chiar uşor excedentar în vestul regiunii.

Prognoza ANM pentru Transilvania

La începutul intervalului se vor înregistra valori termice peste cele climatologic specifice (în medie, 5 – 10 grade ziua, respectiv între -5 şi 0 grade noaptea) şi, spre deosebire de celelalte regiuni, abia din 25 ianuarie vremea va fi intra într-un proces de răcire semnificativă. De la această dată temperaturile diurne se vor situa între -2 şi 3 grade, iar minimele nocturne vor fi de la -7 la -4 grade, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie. Regimul pluviometric va fi deficitar în primele zile când doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe, dar din data de 28 ianuarie probabilitatea pentru ninsori va creşte.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Banat

Şi aici vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că de la un regim termic peste cel normal în primele zile (maxime de 6 – 9 grade şi minime de 0 – 5 grade Celsius) se va ajunge spre finalul lunii ianuarie la valori în jurul celor normale perioadei din an, respectiv 1 – 3 grade, ziua, şi între -4 şi -2 grade, noaptea. După data de 31 ianuarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor, în special a celor diurne. Vor fi precipitaţii temporare în multe zile din interval, determinând un regim pluviometric uşor excendentar în sudul regiunii şi apropiat de normal în rest. La început vor fi mai ales ploi şi lapoviţă, apoi vor predomina ninsorile, cu precădere în perioada 27 ianuarie – 1 februarie.

Prognoza ANM pentru Crişana

Temperaturile vor rămâne câteva zile peste cele specifice perioadei, cu 7 – 12 grade ziua şi 1 – 6 grade noaptea, dar spre finalul lunii ianuarie regimul termic va deveni apropiat de cel normal acestei perioade din an, cu maxime de 0 – 3 grade şi minime cuprinse între -5 şi -2 grade. După 1 februarie sunt estimate valori diurne de temperatură în creştere uşoară. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare, va creşte după data de 28 ianuarie, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână şi apropiat de normal în cea de-a doua. În primele zile ale intervalului de referinţă, doar pe spaţii mici şi trecător, vor fi precipitaţii slabe, mixte (burniţă, ploaie, lapoviţă).

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Maramureş

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă până în 26 ianuarie, dată după care va intra într-un proces de răcire, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime între 0 şi 4 grade, respectiv minime între -6 şi -3 grade, temporar chiar mai coborâte. În prima săptămână, va fi deficit pluviometric semnificativ, însă după data de 29 ianuarie probabilitatea pentru precipitaţii temporare (predominant ninsori) va fi ridicată.

Prognoza pentru la munte

Vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că valorile de temperatură, deşi cu unele oscilaţii, vor deveni apropiate de cele specifice acestei perioade din an, cu maxime diurne între -5 şi 0 grade, respectiv minime nocturne de la -9 la -5 grade. Valori mai coborâte se vor înregistra la altitudini mari, unde va fi ger. O uşoară creştere a temperaturilor diurne este estimată după data de 2 februarie. În primele zile, pe spaţii mici şi trecător va fulgui, însă din data de 28 ianuarie va ninge temporar în toate masivele, probabilitatea pentru precipitaţii menţinându-se ridicată până spre finalul celor două săptămâni.

ADVERTISEMENT