News

Program flexibil pentru părinții din România. Vor putea să muncească de acasă 4 zile pe lună

Program flexibil pentru părinții din România. Conform unui proiect de lege, aceștia vor putea să lucreze de acasă mai multe zile pe lună.
28.06.2023 | 19:12
Program flexibil pentru parintii din Romania Vor putea sa munceasca de acasa 4 zile pe luna
Program flexibil pentru părinții din România. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Program flexibil pentru părinții din România. Potrivit unui proiect de lege, adoptat în completarea Codului Muncii, cei care au copii cu vârsta de până la 8 ani vor putea să muncească de acasă 4 zile pe lună.

Program flexibil pentru părinții din România

Părinții vor putea solicita printr-o cerere, în fiecare lună, numărul de zile în care să își desfășoare activitate de la domiciliu. Ei vor munci în regim telemuncă, exceptând cazurile în care activitatea de serviciu de la distanță nu se poate efectua.

ADVERTISEMENT

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă (…). Cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, se precizează în proiectul legislativ.

Însă, vor avea de respectat o condiție. Dacă ambii părinți vor beneficia de acest drept, zilele de muncă nu trebuie să se suprapună. De asemenea, ei trebuie să aibă acasă toate condițiile necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

ADVERTISEMENT

„Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal. Din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”, prevede proiectul de lege.

Inițiatorii propunerii legislative, parlamentari PNL, susțin că măsura este parte din pachetul de susținere a demografiei și natalității. În acest fel, părinții ar putea găsi „un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”. Camera Deputaților a adoptat proiectul, urmând ca legea să fie promulgată.

ADVERTISEMENT

Concediu medical prelungit pentru acești părinți

Cu câteva zile în urmă, președintele Klaus Iohannis a promulgat o altă lege. Aceasta prevede prelungirea concendiului medical pentru o categorie de părinți. Este vorba de concediul acordat pentru îngrijirea copilului bolnav până când împlinește 12 ani.

Până acum, această categorie de părinți beneficia de concediu medical doar până la împlinirea vârstei de șapte ani a copilului. De asemenea, vârsta a crescut până la 18 ani pentru copiii care sunt diagnosticați cu un handicap.

ADVERTISEMENT

„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani”, se precizează în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Scandal la Insula Iubirii. Cine este concurentul acuzat că și-ar fi bătut propriul...
Scandal la Insula Iubirii. Cine este concurentul acuzat că și-ar fi bătut propriul tată
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”