News

Progres uluitor în lumea științei. Un bărbat paralizat a reușit să meargă iar. Cum a fost posibil

Savanții elvețieni au făcut un progres uluitor în lumea științei. Aceștia au inventat un dispozitiv inovator, datorită căruia un bărbat paralizat poate să meargă din nou.
25.05.2023 | 16:59
Progres uluitor in lumea stiintei Un barbat paralizat a reusit sa mearga iar Cum a fost posibil
Un bărbat poate să meargă datorită unui dispozitiv. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Savanții elvețieni au dezvoltat un dispozitiv inovator capabil să recunoască frecvențele creierului și să transmită comenzi către coloana vertebrală, deschizând astfel calea pentru restaurarea funcțiilor motorii la persoanele paralizate. Dispozitivul este alcătuit din două implanturi electronice, unul conectat la creier și celălalt la coloana vertebrală, și are potențialul de a transforma gândurile în acțiuni.Datorită acestui dispozitiv, Gert-Jan Oskam, un bărbat de 40 de ani, care a fost paralizat timp de 12 ani, a reușit să meargă din nou.

Un bărbat paralizat poate să meargă din nou

Prin plasarea primului implant electronic deasupra zonei creierului responsabilă de controlul mișcării picioarelor, semnalele electrice generate de creier pot fi descifrate atunci când este trimis mesajul neuronal ce declanșează funcția locomotoare. Al doilea implant este poziționat în partea măduvei spinării responsabilă de controlul membrelor inferioare.

ADVERTISEMENT

Testele inițiale au fost efectuate pe Gert-Jan Oskam, un bărbat în vârstă de 40 de ani care a suferit o paralizie în urma unui accident în 2011, când și-a fracturat gâtul. În primul test, Oskam a folosit un dispozitiv care reproducea pașii ritmici ai mersului prin transmiterea semnalelor de la un computer către măduva spinării. Deși acest dispozitiv l-a ajutat să facă mai mulți pași în același timp, mișcarea era limitată și necesită declanșarea prin intermediul unui buton sau a unui senzor.

Apoi, savanții au instalat niște electrozi în creier pentru a detecta activitatea neuronală atunci când pacientul încearcă să-și miște picioarele. Acest lucru a dus la o îmbunătățire semnificativă a mersului lui Oskam.

ADVERTISEMENT

Comenzile transmise de creier au fost convertite în impulsuri și trimise către alți electrozi amplasați în coloana vertebrală, ceea ce a activat nervii și a generat mișcarea membrelor inferioare.

Mișcările au devenit mai “naturale”

Oskam a observat că, deși dispozitivul nu i-a permis să meargă mai rapid, mișcarea a devenit mai naturală în comparație cu faza anterioară a testelor. Oamenii de știință sunt de părere că acest dispozitiv are potențialul de a stimula reabilitarea pacienților, deoarece reconectarea creierului cu coloana vertebrală poate contribui la regenerarea nervilor.

ADVERTISEMENT

După mai mult de 40 de sesiuni de antrenament cu implantul, Oskam și-a recăpătat parțial controlul asupra picioarelor, chiar și atunci când dispozitivul era oprit.

Cercetătorii speră că dispozitivele viitoare vor putea ajuta pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale sau care suferă de paralizie să-și recapete mobilitatea, să-și miște brațele și mâinile și să controleze alte funcții, precum cele ale vezicii urinare, care sunt adesea afectate de leziuni ale măduvei spinării.

ADVERTISEMENT

Această nouă tehnologie deschide perspective promițătoare în domeniul medicinii regenerative și poate aduce speranță și îmbunătățiri semnificative calității vieții persoanelor cu dizabilități motorii.

ADVERTISEMENT