News

Proiect de lege controversat în Ucraina. Bărbații cu probleme de sănătate, obligați să susțină un al doilea examen medical

Parlamentul din Ucraina a adoptat un proiect de lege controversat care spune că bărbații cu probleme de sănătate sunt obligați să susțină un al doilea examen medical.
22.03.2024 | 16:20
Proiect de lege controversat in Ucraina Barbatii cu probleme de sanatate obligati sa sustina un al doilea examen medical
Bărbații din Ucraina cu probleme de sănătate, obligați să susțină un al doilea examen medical
ADVERTISEMENT

În această săptămână, în Ucraina a fost adoptat un proiectul de lege extrem de controversat care spune că bărbații depistați cu probleme de sănătate trebuie să fie reexaminați din punct de vedere medical.

Proiect de lege controversat în Ucraina: bărbații cu probleme de sănătate, obligați să susțină un al doilea examen medical

La începutul lunii februarie, Parlamentul ucrainean a prelungit cu încă 90 de zile, până pe la mijlocul lunii mai, legea marţială şi mobilizarea impuse după invazia rusă declanșată în 2022.

ADVERTISEMENT

Tot în această zonă care face obiectul serviciului din cadrul legii marțiale a fost adoptată, joi, o lege care atrage atenția. Astfel, proiectul de lege nr. 10313 care a trecut de Rada Supremă spune că bărbații ucraineni cu probleme de sănătate vor trebui să efectueze un al doilea examen medical în termen de nouă luni.

Acest amendament privind examinarea medicală repetată pentru a determina aptitudinea pentru serviciul militar a fost adăugat la proiectul de lege citat după prima lectură.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că deputații din Ucraina au susținut acest proiect de lege joi, 21 martie, această notificare ar trebui să fie luată în considerare în textul final, care va fi înaintat președintelui Radei Supreme pentru semnare, conform Bucpress.eu.

Presa ucraineană notează că amendamentele relevante pentru a doua lectură a Legii “Cu privire la datoria militară și serviciul militar” în paragraful 5 din partea 10 a art. 10 din Legea privind serviciul militar, alineatul 5, partea 10, prevăd că “pe baza rezultatelor examinării medicale a unui cetățean al Ucrainei și ținând cont de nivelul de pregătire educațională, calitățile personale, tipul de activitate și specialitatea acestuia, comisia de înregistrare poate lua una dintre următoarele decizii: … inapt pentru serviciul militar pe timp de pace, apt în mod limitat pe timp de război, supus înregistrării persoanelor supuse serviciului militar”. Celelalte cuvintele “pe timp de pace, apt în mod limitat pe timp de război, supus înregistrării persoanelor supuse serviciului militar” sunt excluse.

ADVERTISEMENT

Ucraineni cu probleme de sănătate pot face serviciul militar. În ce condiții

În toamna anului trecut, Avocatul poporului din Ucraina, Dmitro Lubineț, a propus Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare să elimine sintagma “apt limitat” din concluziile Comisiile Medicale Militare.

Oficialul de la Kiev considera că cetățenii ucraineni cu probleme de sănătate pot face serviciul militar, dar nu pe linia întâi. Trebuie să reamintim că persoanele cu aptitudini fizice limitate au mai făcut obiectul serviciului în cadrul legii marțiale.

ADVERTISEMENT

Mai exact, proiectul de lege nr. 10449 privind mobilizarea prevede, de asemenea, o a doua examinare medicală pentru cei cu aptitudini limitate. În Ucraina, Legea marţială conferă armatei mai multe drepturi. Bărbaţii cu vârsta între 18 şi 60 de ani eligibili pentru serviciul militar nu pot părăsi ţara decât în cazuri excepţionale.

ADVERTISEMENT