Life

Proiectul care voia să-i trimită pe oameni să locuiască în ”al nouălea cer”. Sferele plutitoare ar fi urmat să devină mici orașe

Planul care dorea ca locuitorii să trăiască în ”al nouălea cer”. Sferele plutitoare ar fi trebuit să se transforme în localități.
05.02.2024 | 07:45
Proiectul care voia sai trimita pe oameni sa locuiasca in al noualea cer Sferele plutitoare ar fi urmat sa devina mici orase
Planul care dorea ca locuitorii să trăiască în ”al nouălea cer”. Sferele plutitoare ar fi trebuit să se transforme în localități. Sursa foto: mplus.org.hk / on-air.caricomassimo.org. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Proiectul care voia să-i trimită pe oameni să locuiască în “al nouălea cer”. Sferele plutitoare ar fi urmat să devină mici orașe. Cui i-a aparținut această idee și care au fost motivele pentru care nu a mai fost pusă în aplicare?

Planul care dorea ca locuitorii să trăiască în ”al nouălea cer”. Sferele plutitoare ar fi trebuit să se transforme în localități

Planul care dorea ca locuitorii să trăiască în ”al nouălea cer”. Sferele plutitoare geodezice gigantice ar fi trebuit să se transforme în localități, însă calculele realizate ulterior au scos la iveală câteva dezavantaje foarte importante.

ADVERTISEMENT

Totul a plecat de la un patron bogat din Japonia, pe nume Matsutaro Shoriki, care l-a provocat pe un arhitect cunoscut în anul 1960. Buckminster Fuller a început să proiecteze o comunitate care să plutească pe golful Tokyo.

Acest proiect a primit denumirea de „Al nouălea cer”( Cloud Nine) și se dorea a fi soluția pentru aglomerația din Japonia. Atât arhitectul, cât și omul de afaceri își imaginau bărci unite pentru a forma un oraș aflat deasupra pământului.

ADVERTISEMENT

Ei au luat în calcul proiectul Freedom Ship, care a fost odată în dezvoltare. Primele estimări au arătat că un balon ar putea ridica o masă considerabilă, motiv pentru care orașele plutitoare puteau avea o capacitate de mii de oameni.

Sferele plutitoare din ”al nouălea cer”: descriere

Sferele plutitoare din ”al nouălea cer” urmau să fie ancorate, manevrabile sau lăsate libere, astfel încât să poate migra în funcție de condițiile climatice și de mediu, printre care se afla furnizarea de adăposturi de urgență.

ADVERTISEMENT

De asemenea, arhitectul dorea ca fiecare sferă să aibă un kilometru și jumătate în diametru și să fie încălzită de soare. Greutatea structurală a acestei locuințe de o jumătate de milă ar fi o miime din greutatea aerului din interior.

Încălzirea aerului chiar și cu 1 grad ar fi trebuit să ridice întreaga structură ca un balon cu aer cald. Prin deschiderea și închiderea unor ”perdele” din polietilenă, ocupanții ar fi putut menține sfera plutind la o altitudine aleasă.

ADVERTISEMENT

De ce nu s-a mai făcut proiectul în ”al nouălea cer”

În realitate, lucrurile stăteau cu totul diferit. Specialiștii de la acea vreme sugereau că realizarea acestor zone de locuri, care se doreau în straturi, ar fi făcut ca întregul sistem să fie foarte greu pentru a pluti în aer.

Așadar, proiectul lui Buckminster Fuller cu Cloud Nine a început să fie văzut extrem de nepractic, mai ales că nu se lua în considerare potențiala deteriorare a sferei care ar fi trimis-o spre sol într-un impact devastator.

Pe lângă fezabilitatea tehnică, proiectul în ”al nouălea cer” nu s-a mai făcut și pentru că nu a primit finanțare și interes. O sferă plutitoare aduce o serie de provocări și riscuri care sunt asociate cu ideea de a locui deasupra solului.

Stabilitatea, siguranța, accesibilitatea, reglementarea și impactul asupra mediului sunt doar o parte dintre motivele pentru care planul arhitectului nu a prins niciodată contur. Pe de altă parte, în prezent este o inspirație pentru alți ingineri.

ADVERTISEMENT