News

Promovare pentru soția unui fost ministru condamnat penal. Este judecătoare în dosarul în care Predoiu știa verdictul din surse neoficiale

Sabina Adomniței, delegată joi la șefia Secției penale a Curții de Apel București, judecă dosarul în care ministrul Predoiu știa verdictul din „surse neoficiale”
19.01.2023 | 17:33
Promovare pentru sotia unui fost ministru condamnat penal Este judecatoare in dosarul in care Predoiu stia verdictul din surse neoficiale
Ministrul Predoiu, declarații controversate despre SIIJ și Giorgiana Hossu. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru ca imaginea actuală a justiției din România să fie completă, soția fostului lider PNL, Cristian Adomniței, condamnat, în primă instanță, la trei ani și două luni de închisoare cu executare, a ajuns șefa Secției penale a Curții de Apel București.

Sabina Adomniței, șefa Secției penale a CAB

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu opt voturi pentru și unul împotrvă, delegarea judecătoarei Sabina-Daniela Adomniței în funcția de președinte a Secției I penale a Curții de Apel București.

ADVERTISEMENT

Sabina Adomniței, judecătoare de la Tribunalul București, delegată la CAB, este soția fostului lider PNL, Cristian Adomniței, fost ministru al educației și președinte al CJ Iași. În toamna anului 2020, acesta a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani și două luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Dosarul „Albumul” a fost trimis în instanță încă din anul 2015, și vizează un contrat de 340.000 de lei încheiat între CJ Iași, condus de Adomniței, și firma Laser Co SRL, pentru promovarea imaginii Iașului prin tipărirea de broșuri, calendare, albume, etc. Serviciul de audit a descoperit un prejudiciu de 200.000 de lei în acest contract, iar Adomniței este acuzat de procurori că a încercat mușamalizarea afacerii, încercând chiar să-i intimideze pe auditori.

Deși instanța s-a pronunțat în primă fază în acest dosar în noiembrie 2020, motivarea hotărârii a fost publicată abia după un an și patru luni, iar presa locală din Iași a scris că din cele 68 de termene ale procesului, 58 s-au soldat cu amânări. Cristian Adomniței, care împreună cu soția sa sunt nașii de cununie ai judecătoarei Anda Ciocîntă, vicepreședinte al Curții de Apel Iași, a acuzat faptul că a fost condamnat doar pe baza „probelor trunchiate de către SRI”. „Justiția a murit, 5 ani v-am respectat independența. Ați acceptat doar interceptările SRI trunchiate și scoase din context pe care le folosea DNA”, a scris acesta pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Cristian Adomniței a fost angajat pe postul de consilier personal al deputatului PNL, Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, unde în anul 2021 a primit o indemnizație de doar 5.127 de lei. Soții Adomniței nu au probleme financiare, aceștia deținând acțiuni la OMV Petrom de peste 2,5 milioane de lei, iar în 2021 au cedat părțile sociale pe care le dețineau la Centrul Medical Bucovina SRL Suceava către Centrul Medical Unirea SRL București pentru suma de 3,4 milioane de lei. Trebuie subliniat că soții Adomniței și-au partajat bunurile încă din 2017, odată cu începerea procesului fostului lider PNL, datele privind averea celor doi fiind din declarația de avere a judecătoarei Sabina Adomnița.

adomnitei
Declarația de avere a Sabinei Adomniței

Sabina Adomniței a fost avocată în Baroul Iași, iar după căsătoria cu liderul PNL în 2008 s-a îndreptat spre magistratură unde a reușit să avanseze rapid de la Tribunalul Iași la Tribunalul București și acum la Curtea de Apel București, acolo unde a revenit la conducere Lia Savonea, dar care se pregătește de o promovare la Înalta Curte.

ADVERTISEMENT

Adomniței este judecător în câteva dosare importante. Spre exemplu, ea soluționează dosarul Belina, acolo unde pronunțarea sentinței definitive a fost amânată de trei ori, semn că judecătorii nu cad de acord asupra unei soluții. Ea este în complet cu judecătoarea Claudia Jderu, cea care l-a condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani și opt luni, și pe Elena Udrea și Ioana Băsescu la opt și cinci ani, provocând blestemele Elenei Udrea.

Sabina Adomniței judecă însă și un alt dosar important, pe cel al fostului polițist Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care a demisionat de la conducerea parchetului anti-mafie după condamnarea soțului la trei ani de închisoare cu suspendare în primă instanță. Sabina Adomniței a intrat în complet după ce judecătoarea Ruxandra Grecu, a părăsit instanța fiind numită magistrat de legătură în Spania.

ADVERTISEMENT

Ministrul Predoiu, apărătorul onoarei fostei SIIJ și a familiei Hossu

Miercuri seară, într-un interviu al Europa FM, ministrul Predoiu a făcut o serie de declarații controversate. În primul rând, acesta a luată apărarea fostei Secții Speciale în dosarul deschis fostei șefe DNA, Laura Kovesi. Reamintim că după ce în 2018 Secția Specială condusă de Adina Florea i-a deschis un dosar penal Laurei Kovesi pentru luare de mită și mărturie mincinoasă în cazul aducerii în țară a fostului director al FNI Nicolae Popa, Curtea Supremă a dat patru termene procurorilor pentru a finaliza acest dosar. Miercuri, un judecător de la Instanța Supremă a stabilit din nou ca acest dosar să fie finalizat până la 1 iunie 2023.

Întrebat cum e posibil ca aceste termene să fie încălcate în mod repetat, ministrul Predoiu a luat apărarea noii secții speciale ce face acum parte din Parchetul General. „Hotărârea trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putință, dar nu cu prețul sacrificării calității actului procesual”, a spus ministrul PNL.

Cătălin Predoiu s-a referit, în același interviu, și la cazul soțului Giorgianei Hossu, selectată chiar de el pentru conducerea DIICOT în ciuda avizului negativ al CSM. Întrebat cum evaluează performanța șefilor de parchete, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul a fost condamnat în primă instanță, ministrul Predoiu a răspuns imediat: ”Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia cu adevărat de onoare pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”.

Declarația a fost una șocantă în condițiile în care nu există încă o sentință definitivă în acest dosar, următorul termen fiind în data de 7 februarie. Joi, ministrul Predoiu a revenit asupra acestei declarații spunând că a fost o greșeală comisă fără intenție, precizând însă că avea această informație primită „pe surse”.

„Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale”, a transmis ministrul Predoiu.

„E o eroare care arată ca Predoiu este sigur ca dl. Hosu va fi achitat și că a asimilat împrejurarea asta ca pe un fapt deja petrecut. Oricum ar fi, ca ministrul Justiției să devină purtătorul de cuvânt al unei familii cu probleme penale, este inacceptabil într-un stat de drept. 

Predoiu mai ținut să apere, cu aceeași ocazie, și onoarea fostei secții speciale, SIIJ, pe care a transformat-o într-o rețea națională. Întrebarea legitimă care se ridică este: avem deja dovada că Predoiu nu a desființat SIIJ, ci a transformat-o într-o rețea asemănătoare cu SIIJ, pentru a avea pârghii de presiune asupra magistraților? Pare că da”, a scris pe Facebook fostul ministru al justiției, Stelian Predoiu, în timp ce președintele USR, Cătălin Drulă, a susținut că Predoiu este „noul Rodica Stănoiu”.

ADVERTISEMENT