News

Proprietarii de case, obligați să-și împartă chetuielile pentru repararea gardului comun. Ce spune legea

Fie că locuiești la oraș sau în mediul rural, relația bună cu vecinii reprezintă o condiție esențială. Când acest lucru nu se întâmplă, intervine legea.
07.04.2024 | 11:34
Proprietarii de case obligati sasi imparta chetuielile pentru repararea gardului comun Ce spune legea
Chiar dacă nu se înțeleg, vecinii trebuie să contribuie în mod egal la cheltuielile de întreținere a gardului comun / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă ai o neînțelegere cu un vecin, iar acesta decide să se răzbune pe gardul care vă separă. Sau dacă, din contră, ai decis să schimbi gardul, însă vecinul nu vrea să contribuie financiar. În aceste situații, legea este foarte clară.

Cine plătește dacă vecinul distruge gardul comun

Gardul de separare, așa cum este el denumit în literatura de specialitate, reprezintă linia de delimitare dintre două proprietăți vecine. Din acest punct de vedere, nu există un singur proprietar al gardului, chiar dacă doar unul dintre vecini a plătit pentru construcția lui.

ADVERTISEMENT

Pornind de la conceptul de proprietate comună, cheltuielile legate de întreținerea gardului de separație se împart întotdeauna. În practică, atunci când un proprietar decide să construiască un gard de separație, vecinul său ar trebui să contribuie cu jumătate din costuri, în dreptul proprietății sale.

La fel se întâmplă și în cazul deteriorării, fie că vorbim de o banală lucrare reparare sau de înlocuirea integrală a gardului comun. Legea spune clar că proprietarii trebuie să-și împartă în mod egal investiția.

ADVERTISEMENT

Există, totuși, și câteva excepții. De exemplu, atunci când gardul este deteriorat din vina exclusivă a unuia dintre vecini, acesta va fi responsabil pentru aducerea lui la starea inițială.

Poate avea gardul comun un singur proprietar?

De asemenea, cel vinovat ar putea plăti și pentru amenajarea terenului vecin, în cazul în care acesta a suferit distrugeri din cauza gardului deteriorat.

ADVERTISEMENT

Atunci când vecinii nu se pun de acord asupra gradului de vinovăție sau asupra sumelor pe care trebuie să le plătească, cel care se consideră nedreptățit se poate adresa justiției, pentru rezolvarea situației, arată România TV.

De asemenea, legea prevede că oricare dintre proprietari poate lua unilateral decizia de a construi un gard despărțitor, vecinul fiind obligat la plata cheltuielilor pentru acesta. Îngrădirea proprietății este un drept, nu o obligație.

ADVERTISEMENT

Dacă, totuși, coproprietarul își exprimă dorința de a nu participa la cheltuieli, acesta poate fi exonerat doar dacă renunță la dreptul său de proprietate comună. În termeni juridici, acest lucru este denumit încetarea coproprietății forțate și reprezintă un act juridic unilateral care trebuie încheiat în formă autentică.

ADVERTISEMENT