News

Protest în Piața Victoriei. Federația sindicală care merge înainte cu greva în sănătate: “E posibil ca veniturile angajaților să scadă”

Federația Solidaritatea Sanitară organizează un protest în București și amenință că în lipsa unui răspuns pozitiv va declanșa greva generală în sănătate.
12.07.2023 | 08:03
Protest in Piata Victoriei Federatia sindicala care merge inainte cu greva in sanatate E posibil ca veniturile angajatilor sa scada
Foto: Federația Solidaritatea Sanitară
ADVERTISEMENT

De mai multe luni de zile, angajații din sănătate își cer drepturile salariale, iar din luna iunie au coborât și în stradă. Problemele reclamate de sindicatele din domeniu sunt legate atât de salarizarea personalului, cât și de funcționarea sistemului. Pe de o parte, mai multe categorii de angajați nu aveau salariile actualizate la nivelul anului 2022. Pe de altă parte, una din marile probleme rămâne plata gărzilor și a turelor.  Deși în orice meserie orele suplimentare sunt plătite în mod normal mai mult decât o oră de muncă standard, sistemul de sănătate aplică paradoxal inversul principiului, orele de gardă fiind plătite mult mai prost decât orele pe timp de zi. La care se adaugă și lipsa de personal medical din cauza posturilor în număr redus și nevoia unui buget care să satisfacă nevoile unui sistem de sănătate funcțional.

Guvernul a purtat mai multe runde de negocieri în această perioadă, însă a ales să nu negocieze cu toate sindicatele relevante până la capăt. În final, pe 30 iunie, Guvernul a emis ordonanța de urgență despre care spune că ar ar rezolva mare parte din solicitările angajaților din sănătate. Unii au prezentat-o ca pe o victorie, însă Federația Solidaritatea Sanitar din România spune că ordonanța nu va putea fi aplicată, iar mulți medici și angajați din sănătate nu-și vor vedea veniturile crescând. Ori, chiar mai rău, unii și-ar putea vedea salariul micșorându-se din luna septembrie din cauza legilor contradictorii. Din acest motiv, Solidaritatea Sanitară organizează acest protest astăzi, pe 12 iulie, în București și declară că va declanșa greva generală pe 27 iulie dacă Guvernul nu va rezolva această problemă.

ADVERTISEMENT

Ce vrea să rezolve și ce aduce, de fapt, Ordonanța de Urgență? 

Prin OUG nr. 63/2023 se vor acorda mai multe măriri ale veniturilor pentru angajații din sănătate, majoritatea prin forma indemnizației. Natura juridică sub care vin aceste măriri este una  importantă în contextul actual și vom explica mai jos de ce. Între timp, pentru a face o enumerare a celor mai importante măsuri, guvernul va acorda începând cu luna august:

  • câte 100 de lei brut pentru fiecare zi lucrată într-o zi de repaus (weekend, sărbătoare națională și orice zi nelucrătoare). Nu includem aici medicii. Pot primi maxim 300 de lei, indiferent de zilele lucrate ar avea într-o lună;
  • 500 de lei brut pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • 1.000 de lei brut pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază;
  • 500 de lei brut pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
  • 500 de lei brut pentru asistenții medicali, moașe și surori medicale;
ADVERTISEMENT

*toate aceste sume sunt acordate în brut, astfel că angajatul rămâne doar cu puțin peste jumătate din sumă „în mână”

Pe lângă aceasta, conform comunicatului Federației Sanitas, Guvernul și-ar fi asumat și adoptarea unui Memorandum pentru organizarea de concursuri pentru circa 14.000 de posturi momentan blocate în sistemul public de sănătate. Inițial, 4000 în perioada imediat următoare, după care încă 10.000. La care se adaugă și finanțarea voucherelor de vacanță  pentru toți angajații din sănătate din bugetul de stat, acestea fiind până acum, din diferite motive, oferite în practică doar unei părți din angajați.

ADVERTISEMENT

Deși acestea par într-adevăr a aduce o creștere a veniturilor angajaților din sănătate, Federația Solidaritatea Sanitară a avertizat că actul normativ este de fapt o „ordonanță fantomă”, care nu răspunde cu adevărat cererilor. Dimpotrivă, i-ar putea duce pe angajați într-o situație chiar mai rea decât înainte. Pentru a înțelege în detaliu care sunt problemele cu care confruntă personalul medical și ce a încercat să facă guvernul cu această ordonanță, FANATIK a luat legătură cu Gabriel Predica, vicepreședinte al Federației Solidaritatea Sanitară.

„Ordonanța fantomă” sau cum facem legi ce se bat cap în cap

Pentru a înțelege mai bine întreaga discuție, trebuie privit inclusiv contextul în care a fost adoptat OUG. Astfel, încă din urmă cu câțiva ani, legea obligă ordonatorii de credite – spitalele și unitățile medicale în cazul nostru – ca bugetul pentru sporuri să nu depășească 30% din bugetul pentru salarii. Însă, după spusele lui Gabriel Predica, sistemul de sănătate este unul complet atipic față de alte domenii în această privință. Sporurile sunt mult mai des întâlnite în cadrul angajaților din sistemul medical și în procente destul de ridicate. Pentru unele categorii de angajați există de exemplu sporul pentru condiții deosebit de periculoase, care poate însuma între 55% – 85% din salariul de bază.

ADVERTISEMENT

„Prin această ordonanță, toate acele sume acordate sunt sub formă de indemnizații, iar ele nu sunt exceptate de la regula acelui plafon de 30%. Multe spitale se află deja aproape de această limită și vor trece de ea dacă vor începe să acorde indemnizațiile prevăzute. De aceea spunem că este o ordonanță fantomă și că nu poate fi aplicată. Spitalele vor acorda indemnizațiile conform legii începând cu luna august, iar la începutul lui septembrie vor vedea că au depășit limita de 30%”, a declarat vicepreședintele federației sindicale pentru FANATIK„Ce se va întâmpla va fi că vor trebui să reducă din sporuri că să poată acorda indemnizațiile. Altfel spus, vor muta banii dintr-un buzunar în altul. Ceea ce înseamnă de fapt că veniturile angajaților nu vor crește sau, chiar mai rău, s-ar putea ajunge în situația în care vor trebui scăzute sporurile unora pentru acordarea de indemnizații altora”.

Însă problema nu se rezumă doar la acest aspect, ci ar putea seta și un precedent nociv pentru viitor. „O altă greșeală este că indemnizațiile sunt niște sume fixe. În mod normal, sporurile urmează un principiu al proporționalității, se acordă un procent din salariu. Dar în modul în care a fost scrisă ordonanța, consecința va fi chiar penalizarea muncii”, continuă Gabriel Predica. Aici trebuie menționat că personalul medical are două contracte.  Contractul principal este cel standard în care media de lucru pe zi este de 7 ore, iar restul sunt lucrate în cadrul gărzii. Însă angajații din sănătate nu fac o singură gardă pe lună, ci câte 3, 5 sau mai multe zile, de la caz la caz. Pentru acestea, angajații au un contract cu timp parțial sub care execută gărzile suplimentare.  Situația personalului auxiliar este aproape aceeași, doar că aici denumirea este de ture, în loc de gărzi. Problema? Acestea sunt plătite mult mai prost decât munca normală.

„O oră din această gardă suplimentară este plătită în medie cu 40% dintr-o oră de muncă standard, deși pentru unii, tocmai orele de gardă sunt cele mai intense și mai grele. Ce face ordonanța este să acorde o sumă fixă: 500 de lei pentru o gardă,  1000 de lei pentru două gărzi. Dar dacă faci 3 sau 4 sau mai multe gărzi, rămâne maximul de 1000 de lei brut. Dezavantajează tocmai pe cei care sunt nevoiți să muncească mult mai mult. Multe asistente muncesc de obicei în mai mult de 3 zile nelucrătoare pe lună, dar nu vor putea primi o indemnizație mai mare de 300 de lei brut, adică undeva în jur de 170 de lei net”, mai spune acesta. „În legea salarizării care se află în lucru acum se tot face referire la principiul echității când vorbesc de salarii, dar tocmai Guvernul ar putea ajunge să încalce acest principiu prin OUG-ul actual. Cu atât mai mult cu cât noi solicitasem ca asistentele să urce în ierarhia salarizării și să aibă un venit mai apropiat de al medicilor”

Soluția? Legea sau greva

Matematic, singura soluție conform reprezentantului sindical este ca indemnizațiile și sporurile să fie integrate direct în salariu. În acest fel nu ar mai exista riscul să se depășească acea limită de 30%. „În locul indemnizațiilor fixe, Guvernul ar fi trebuit să aplice legea salarizării din prezent și să actualizeze veniturile angajaților la nivelul lui 2022. De aceea noi ne dorim ca măcar acum, în ultimul ceas, să ne așezăm la masa negocierilor și să găsim o altă soluție. În caz contrar, vom merge pe calea declanșării grevei generale”, mai spune Gabriel Predica. Pe lângă manifestația de astăzi, federația a mai avut și alte forme de protest în  trecutul recent. Una din acestea a presupus ca medicii și alți angajați din sănătate să se înscrie pe un portal prin care notificau unitatea medicală și ministerul sănătății că vor demisiona curând din contractul de gărzi suplimentare, în cazul în care nu vor îndeplini solicitările federației sindicale. O astfel de demisie în masă ar face asigurarea continuității foarte dificilă.

„Greva este o pârghie sindicală la care nimeni nu cred că-și dorește să ajungă, noi cu atât mai puțin. Afectează pacienții în primul rând, chiar va fi asigurată o treime din activitate, conform legii. Inclusiv Ministerul Muncii încearcă să sugereze că nu am putea declanșa greva generală de unii singuri, atâta timp cât nu demonstrăm că toate părțile din contractul colectiv doresc. Ceea ce nu este adevărat, dar e mai mult o chestiune de interpretare juridică”, continuă acesta. De menționat că în sănătate există două sindicate reprezentative la nivel de sector cu îndeajuns de mulți angajați membri: Federația Sanitas și Federația Solidaritatea Sanitară. Guvernul a ales de la un moment dat să poarte negocieri doar cu Sanitas, deși Solidaritatea Sanitară a fost cea care a notificat declanșarea conflictului de muncă. O decizie pe care Gabriel Predică contrară principiilor legii dialogului social și dă drept exemplu greva din sănătate, unde Guvernul a negociat cu toate cele 3 mari sindicate. În funcție de cum va răspunde Guvernul acestui protest, vom vedea și ce decizie va lua federația sindicală și dacă vom ajung sau nu la grevă generală pe 27 iulie.

ADVERTISEMENT