News

Proteste în Piața Universității pentru moartea lui George Floyd! După câteva minute, manifestanții s-au văzut nevăzuți. Video

07.06.2020 | 21:30
Proteste in Piata Universitatii pentru moartea lui George Floyd Dupa cateva minute manifestantii sau vazut nevazuti Video
ADVERTISEMENT

În București duminică seara au fost primele manifestații generate de moartea afro-americanului George Floyd. Aproximativ 15 persoane au afișat mai multe pancarte cu mesaje împotriva oamenilor legii: ‘Poliția Ucide’, ‘BLM (Black Lives Mater – Viețile negrilor contează), ‘Rasismul ne sufocă’. 

Proteste în Piața Universității pentru moartea lui George Floyd!

Protestatarii au citit și un maniest: “Condamnăm supremația albă în toate formele sale: rasismul sistemic, crimele și violența poliției, patriarhatul, colorismul, capitalismul, clasismul, ura împotriva femeilor, persoanelor transgen și a lucratoarelor sexuale!”.

ADVERTISEMENT

Protestul a durat doar câteva minute, a fost filmat și urcat pe internet. Unele forțe de ordine au ajuns la fața locului, însă au venit după ce s-a încheiat protestul. Prin urmare, nu au avut pe cine să legitimeze, conform DC News.

VEZI VIDEO: 

“Gărzile naţionale se vor retrage, dar pot reveni rapid, dacă va fi necesar”

Manifestațiile nu erau anunțate pe nicio rețea de socializare.

Președintele americii a ordonat retragerea Gărzilor Naționale din Washington, afirmând că situația este sub control, în contextul manifestațiilor declanșate de moartea lui George Floyd: “Gărzile naţionale se vor retrage, dar pot reveni rapid, dacă va fi necesar”, a transmis Donald Trump pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de americani au manifestat pașnic în numeroase orașe din țară. Protestele au continuat duminică în Spania și în Italia. Aproximativ 3000 de oameni s-au adunat duminică la prânz în fața ambasadei SUA la Madrid.

Proteste în Roma, Thailanda și Londra

La Roma, mii de tineri au îngenuncheat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât pare să fi durat agonia lui Floyd sub genunchiul unui polițist, filmată de trecători.

ADVERTISEMENT

În Thailanda, după interzicerea unei manifestații antirasiste, peste 200 de oameni au luat parte la un protest virtual pe site-ul de videoconferințe Zoom.

La Londra mii de protestatari s-au strâns duminică în fața ambasadei SUA pentru a condamna brutalitatea poliției. Unii protestatari purtau măști anti-COVID-19 cu sloganul “Rasismul este un virus”.

ADVERTISEMENT
Tags: