ADVERTISEMENT
News

Protestul de la metrou nu rămâne fără urmări. Lucian Bode: „S-au declanșat două anchete penale”

Autor: Bogdan Solomon | 29.03.2021 | 15:51
Protestul de la metrou nu rămâne fără urmări. Lucian Bode: „S-au declanșat două anchete penale”
Ministrul de Interne condamnă protestul de la metrou și anunță întocmirea a două dosare penale. Sursa foto: Colaj Fanatik

Protestul spontan al sindicaliștilor de la metrou, care au blocat circulația pe tot parcursul zilei de vineri, 26 martie, nu rămâne fără urmări. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în cauză au fost întocmite două dosare penale ce vizează încălcarea legii dialogului social (n.r. trebuia asigurată funcţionarea unei treimi din mijloacele de transport) și încălcarea art. 1 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.

ADVERTISEMENT

„Legea a fost aplicată şi s-au declanşat două anchete penale: una pentru încălcarea prevederii Legii 62/2011 privind dialogul social, pentru neasigurarea serviciilor de transport la cel puţin o treime din activitatea normală, iar cea de-a doua acţiune vizează trimiterea sesizării făcute de Metrorex către DIICOT pentru infracţiuni cuprinse în legea de combatere a terorismului”, a anunțat oficialul, condamnând acțiunea „ complet iresponsabilă” de la sfârșitul săptămânii trecute.

De asemenea, acesta a ținut să-i transmită felicitări prefectului Capitalei, Alin Stoica, pentru modul în care a gestionat dialogul dintre Metrorex şi sindicaliştii conduși de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode condamnă  protestul „complet iresponsabil” de la metrou

Condamn astfel de acţiuni complet iresponsabile prin care un oraş întreg a fost blocat, iar populaţia a fost expusă unor riscuri mari de sănătate. Nimeni nu este mai presus de lege.

Faptul că 400-500 de oameni au avut impresia că pot bloca o linie vitală de activitate a unui oraş – transportul public cu metroul – fără să existe consecinţe, faptul că a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor a fost o mare greşeală care, după cum bine se ştie, a fost sancţionată conform legii.

ADVERTISEMENT

Orice nemulţumire ai avea, ca sindicalist, nu au voie să pui în pericol viaţa oamenilor. În paralel cu aceste acţiuni, efectivele de jandarmi au fost pregătite pentru intervenţie în perspectiva unui ordin dat de prefect pentru evacuarea staţiei de metrou”, a declarat Lucian Bode, explicând, totodată, motivul pentru care jandarmii au fost pregătiți să intervină pentru a pune capăt protestului.

Prevederea legală spune, la articolul 29: în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române foloseşte armamentul din dotare cu muniţie aferentă, veste anti-glonţ, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene, împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice.

ADVERTISEMENT

Iar articolul 34 spune intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefect sau înlocuitorul acestuia, în această situaţie am fost în ceea ce priveşte intervenţia despre care unii vorbeau în spaţiul public.

Eu nu am avut o relaţie foarte bună cu sindicatul de la Metrorex, dovadă sunt întâlnirile pe care le-am avut într-un număr extrem de redus. Personal, dacă nu greşesc, cred că m-am întâlnit de două ori în 14-15 luni cu domnul Rădoi şi cu reprezentanţi ai sindicatului. Nu m-am întâlnit cu domnul Rădoi niciodată singur, că nu aveam pentru ce”, a adăugat ministrul Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!