News

PSD: O nouă plafonare care-i protejează financiar pe români. Dobânzile la creditele luate de la IFN-uri

Plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri, proiect legislativ PSD aprobat de Camera Deputaților. Social-democrații spun că românii vor fi protejați financiar
27.03.2024 | 09:54
PSD O noua plafonare carei protejeaza financiar pe romani Dobanzile la creditele luate de la IFNuri
PSD spune că actul normativ promovează condiții de împrumut echitabile și sustenabile pentru fiecare român / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PSD anunță că o nouă măsură care-i protejează financiar pe români a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, după plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie. Este vorba de proiectul de lege inițiat de PSD privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituțiile Financiare Nebancare).

Protejarea cetățenilor împotriva practicilor abuzive

Camera Deputaților a adoptat ca for decizional, proiectul legislativ inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir și grupurile PSD, privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituțiile Financiare Nebancare). PSD susține că este o nouă măsură care vine în sprijinul românilor după plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie, susțin social-democrații.

ADVERTISEMENT

Măsura propusă și votată de PSD este destinată să protejeze cetățenii împotriva practicilor abuzive, dar și să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară a acestora. Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea dobânzilor la creditele Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN), proiect depus de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținut de toți deputații și senatorii Partidului Social-Democrat.

Împrumuturi echitabile și sustenabile

Un act normativ care promovează condiții de împrumut echitabile și sustenabile pentru fiecare român, potrivit PSD, legea prevede ca valoarea totală plătibilă de către consumator să nu poată depăși dublul valorii totale a creditului.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate.

Această lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt în derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de instituții financiare și au clauze și dobânzi abuzive vor scăpa de ele.

ADVERTISEMENT

A treia plafonare impusă de social-democrați

Această măsură legislativă vine după plafonarea prețurilor la alimentele de bază, pentru a combate practicile speculative, măsuri deja implementate la inițiativa Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Potrivit PSD, efectele se simt deja în buzunarele tuturor familiilor, dar mai ales pentru cele cu venituri mici.

Printre principalele motive pentru care oamenii apelează la împrumuturi de la IFN-uri este faptul că nu au un serviciu stabil, se află în Biroul de Credite deoarece nu au reușit să-și plătească la timp sumele împrumutate de la bănci, nu pot oferi garanțiile cerute de acestea sau suma de care au nevoie este prea mică pentru a se încadra pentru un împrumut bancar.

ADVERTISEMENT

Așadar au folosit soluția de a se adresa Instituțiilor Financiare Nebancare, din nevoie, sau atrași de posibilitatea de a beneficia rapid de bani, și au fost puși până acum în situația să plătească dobânzi și de 69.467,57%, după cum au relevat oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Asemenea abuzuri  au fost eliminate prin legea votată în Parlaament, act care merge acum la promulgare, la președintele României, arată social-democrații.

 

 

 

ADVERTISEMENT