News

Pușcăriașii au inventat o nouă metodă de înșelăciune: “Dacă nu finalizați comanda, vine Poliția și vă arestează“

O nouă metodă de înșelăciune face ravagii la Constanța, implicând deținuți din penitenciare străine. Mai multe persoane au rămas fără bani.
20.06.2023 | 08:08
Puscariasii au inventat o noua metoda de inselaciune Daca nu finalizati comanda vine Politia si va aresteaza
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii în Constanța. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Constanța a fost lovita de o nouă metodă de înșelăciune, care are rădăcini în Vest și implică deținuți din penitenciare străine. Această schemă perfidă vizează în principal vânzătorii care își promovează produsele pe platformele online, cum ar fi OLX. Însă chiar și cei mai vigilenți pot cădea pradă acestei înșelătorii.

O nouă metodă de înșelăciune, inventată de pușcăriași

Unul dintre primele semne de alarmă pentru posibilele victime este reprezentat de textul mesajului primit, care conține numeroase greșeli gramaticale, sugerând o traducere cu Google Translate. Metoda de înșelăciune începe prin contactarea vânzătorilor, pretinzând că sunt cumpărători interesați de produs. Ulterior, ei solicită plata unei taxe de transport. Chiar dacă mulți vânzători își dau seama că este o escrocherie, există și persoane care își dau seama prea târziu, pierzând astfel sume importante de bani.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să urmați această procedură! Vă informez că am adăugat la UPS suma de 1.500 de lei, pentru a acoperi costurile de asigurare a corespondenței dumneavoastră, motiv pentru care veți primi un total de 2.885 de lei, așa că cel mai bine faceți demersurile UPS.

Să știți că Poliția știe deja de dumneavoastră și a făcut deja demersuri pentru a vă urmări penal. Acum, rămâne la latitudinea dumneavoastră să vă faceți osteneala să respingeți acest proces, altfel va veni Poliția la domiciliul dumneavoastră, pentru arestare, pentru că refuzați să plătiți impozitul olandez al Uniunii Europene“, se arată în mesajul de intimidare.

ADVERTISEMENT

Metoda de înșelăciune a apărut în Vest

Există câteva indicii care ar trebui să ridice semne de întrebare pentru potențialele victime. Un prim aspect este refuzul presupusului cumpărător de a vorbi la telefon și preferința pentru comunicare prin aplicații sau e-mail, afirmând că are acces doar la internet.

Potrivit autorităților, acesta este un semn că persoana este deținută într-un penitenciar. De asemenea, textele din conversații conțin erori gramaticale evidente, sugestive pentru o traducere automată cu Google Translate, deoarece escrocii nu sunt vorbitori nativi de limbă română și metoda de înșelăciune a apărut în Vest.

ADVERTISEMENT

„Am pus o boxă la vânzare pe Internet, m-a contactat un așa-zis domn și am stabilit detaliile vânzării. Trebuia să plătesc o taxă de 300 de lei, pentru a veni curierul să îmi aducă banii pe produs și să ia boxa. Am cumpărat un bilet UPS, le-am trimis codul prin e-mail. Cu domnul vorbeam doar pe messenger.

După ce am făcut plata, mi-a trimis e-mail prin care mi-a spus că trebuie să plătesc și alte taxe, pentru susținerea țărilor defavorizate. Am refuzat și mi-am cerut banii înapoi, cei pe care îi plătisem. Atunci, a trecut la amenințări“, a relatat femeia înșelată.

ADVERTISEMENT

Cum acționează escrocii

Schemă înșelătoare începe prin contactarea vânzătorului de către presupusul cumpărător, care susține că nu are acces la bani în momentul respectiv și dorește produsul. Pentru a rezolva situația, se propune expedierea unui curier la domiciliul vânzătorului, dar se cere plata unei taxe de transport.

Vânzătorul este apoi instruit să meargă la anumite magazine și să achiziționeze cupoane PCS (vouchere de reîncărcare a conturilor bancare) într-o sumă specificată. În cazul menționat anterior, suma a fost de 300 de lei. Ulterior, vânzătorul trebuie să trimită o fotografie a codului cuponului prin intermediul aplicației folosite pentru conversații. Mai târziu, vânzătorul este contactat din nou prin e-mail, pretinzând că este de la o firmă de curierat și solicitând plata a încă șase reîncărcări, fiecare în valoare de 300 de lei, taxe presupuse a fi destinate susținerii țărilor defavorizate.

În situații de acest gen, autoritățile recomandă să nu se efectueze plăți către astfel de cereri de taxe și să se evite implicarea în schema de înșelăciune.

ADVERTISEMENT
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce...
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce doar 4 au vrut să meargă la adăpost, unde aveau mâncare şi căldură
Fabrizio Romano a spus ce echipă este în pole-position pentru transferul lui Radu...
Fabrizio Romano a spus ce echipă este în pole-position pentru transferul lui Radu Drăgușin
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a...
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a întâmplat după aceea între ei e uluitor!
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani....
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
Primul soț al Ronei Hartner, prezent la înmormântare
Primul soț al Ronei Hartner, prezent la înmormântare
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!