News

PUSL este înglodat în datorii. O mare parte a împrumuturilor provine de la familia lui Dan Voiculescu, ideologul partidului

PUSL este un partid având la bază ideologia „umanismului pragmatic”, teoretizată de Dan Voiculescu, însă când vine vorba de bani, partidul trebuie să-i dea înapoi.
28.04.2023 | 16:39
PUSL este inglodat in datorii O mare parte a imprumuturilor provine de la familia lui Dan Voiculescu ideologul partidului
Dan Voiculescu și președintele PUSL, Daniel Ionașcu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Partidul Umanist Social-Liberal a fost creat de către Dan Voiculescu, după ce prima formațiune inițiată de acesta, PC, a fuzionat în 2015 cu Partidul Liberal-Reformator al lui Călin Popescu-Tăriceanu, fuziune din care a apărut ALDE. PUSL a reușit să obțină reprezentare parlamentară la alegerile din 2020, cu concursul PSD, însă situația financiară a partidului nu este una de invidiat întrucât formațiunea funcționează pe datorie, printre principalii creditori fiind chiar membrii familiei mentorului său politic.

Dan Voiculescu cu ideologia, fiicele cu banii

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, veniturile PUSL în anul 2022, provenite din donații sau cotizații, sunt cu mult sub cele obținute prin împrumuturi. Astfel, cuantumul total al cotizațiilor este de aproape 602.000 de lei, iar cel al donațiilor depășește 1.220.000 lei.

ADVERTISEMENT

În schimb, valoarea împrumuturilor luate de PUSL de la persoane fizice este de 2.680.000 lei, la care se adaugă alți 395.000 de lei, împrumutați de la o firmă specializată în instalarea de ascensoare. Pe lista creditorilor partidului, cu împrumuturi acordate peste limita a 100 de salarii minime brute, se regăsește Corina Voiculescu, una dintre fiicele lui Dan Voiculescu, aceasta împrumutând partidul cu aproximativ 297.000 lei. O altă fiică, Dana Voiculescu, a acordat un împrumut chiar mai consistent, de 405.000 de lei.

Alți doi creditori importanți sunt Ramona-Ioana Bruynseels și soțul acesteia, Dominic, fiecare cu un împrumut de 395.000 de lei. Apariția lor în listă este cumva surprinzătoare, în condițiile în Ramona Bruynseels a avut un conflict cu Dan Voiculescu, legat tocmai de bani. Bruynseels a fost candidata partidului la alegerile prezidențiale din 2019. În plină campania electorală, Newseek România a publicat trei conversații telefonice ale candidatei PUSL cu membri ai staff-ului de campanie, convorbiri în care s-au rostit vorbe grele la adresa mogulului, în legătură cu banii de campanie.

ADVERTISEMENT

Certurile pe bani, date uitării

În prima convorbire, Bruynseels reclama că nu au fost plătiți cei care au lucrat la campanie, deși ea alocase acești bani. Într-o altă convorbire, cu un apropiat pe nume Ștefan Prisecaru, lui Bruynseels i s-a reproșat faptul că a avut încredere în Dan Voiculescu. „Nu știai când faci asta cu Voiculescu că așa o să se ajungă? Nu știai că jegul ăsta de om asta o să facă? Ți-am spus de la început: o mizerie umană”, îi spunea Prisecaru lui Bruynseels.

În ultima discuție telefonică, aceasta invoca un șantaj exercitat asupra ei și soțului său de către Voiculescu. „Eu în aceste momente sunt într-o extrem de mare răfuială cu profesoru’ și cu restu’, contul campaniei este pe zero barat, el încearcă și pune în practică șantaje și alte chestii ca să poată să mă facă pe mine să pun mai departe nu știu câte sute de mii vrea el… nu se va întâmpla acest lucru. Se prea poate ca astăzi să se ia anumite decizii. Ok? Nu știu cum se finalizează acest conflict, i-am rugat să-mi plătească oamenii din campanie pentru că erau bani. Banii s-au dus pe alte chestii, pe care nu le știu”, spunea Bruynseels.

ADVERTISEMENT

Se pare însă că în acest moment conflictul a fost depășit, întrucât soții Bruynseels continuă să fie finanțatorii creației politice a lui Dan Voiculescu. Asta cu toate că problemele din campania de la prezidențialele din 2019 au fost amplificate de o decizie a AEP prin care au fost confiscați 793.600 de lei, sumă folosită în campanie, dar fără să fie trecut prin contul pe care candidații erau obligați să-l deschidă pentru cheltuielile electorale, după cum relata Europa Liberă.

Împrumuturi, dar și donații de la familia Voiculescu

Deși banii nu lipsesc din vistieria PUSL, anul 2025 se anunță unul dificil din punct de vedere financiar întrucât atunci împrumuturile contractate anul trecut vor trebui returnate, iar partidul nu primește subvenții de la stat întrucât nu a obținut mandatele de parlamentar pe liste proprii, ci cu candidați înscriși pe listele PSD. Pe de altă parte, partidul are parte și de donatori generoși, cu mult peste sumele raportate din donații de către PNL și PSD. Laurențiu-Andrei Vasile, unul dintre membrii conducerii Antena 3, a donat peste 437.000 de lei, iar Corina Voiculescu alți 122.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Cu 377.000 de lei este trecută și Elena Voiculescu, soția lui Dan Voiculescu. Acesta nu figurează printre donatori întrucât și-a trecut averea pe numele familiei, singurele venituri fiind cele din pensie, care oricum sunt „dijmuite” de către statul român, în speranța vană că va fi recuperat prejudiciul din Dosarul ICA.

Președintele PUSL, avocatul Daniel Ionașcu, figurează cu 45.000 de lei, iar Lucian-Ioan Popa cu peste 43.000 de lei. Ionașcu a pus în vistieria partidului alți 38.400 de lei sub formă de cotizații. Printre cotizanții notabili se află și fostul ministru al Mediului Grațiela-Leocadia Gavrilescu, ale cărei cotizații însumate depășesc 39.000 de lei.

ADVERTISEMENT